Οι «μπελάδες» Παπαδήμου, το πακέτο Λογοθέτη και ο άτυχος ιατρός
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Τα funds και ο «Λευκός Καπνός»
Με μεγάλη δυσκολία συλλέγονται οι πληροφορίες για την εν εξελίξει διαδικασία πώλησης από την Τράπεζα Πειραιώς των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εταιρειών του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη. Η πλευρά της Πειραιώς χειρίζεται το θέμα με μεγάλη φειδώ και δεν δίνει στοιχεία για τις μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν προ δεκαημέρου. Έτσι, οι όποιες πληροφορίες προέρχονται από τα funds και τους εν Ελλάδι συμβούλους τους. Με επιφύλαξη λοιπόν σας ενημερώνουμε πως στο παιχνίδι παραμένουν τέσσερα funds. Πρόκειται για την Castlelake, την Davidson Kempner Capital Management, την York Capital και την Cerberus Capital Management. Από τα όσα μαθαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε, η καλύτερη μη δεσμευτική προσφορά ήταν αυτή της York Capital. Γιατί είναι η καλύτερη; H Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει τοποθετήσει στα 120 εκατ. ευρώ την αξία του πακέτου και η προσφορά της York φέρεται να ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στις 19 Μαρτίου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αργήσουμε να δούμε «Λευκό Καπνό» από τη διαδικασία αυτή. Παράλληλα, ειδικό ενδιαφέρον έχει το τί θα γίνει με τις 20 εκατομμύρια μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που διαθέτουν οι εν λόγω εταιρείες του εφοπλιστή Λογοθέτη. Πρόκειται για το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο σήμερα έχει αξία 15,9 εκατ. ευρώ. Αν αυτές οι μετοχές πουληθούν πριν την αύξηση κεφαλαίου θα μειωθεί η ζημιά για την Πειραιώς. Αν δεν πουληθούν, θα της μείνει ο μουτζούρης…
Ο άτυχος ιατρός
Κάποιοι θεωρούν πως μεταφέροντας αδήλωτα κα μη φορολογημένα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενών και συνεργατών θα αποφύγουν να πιαστούν στην τσιμπίδα της εφορίας. Ωστόσο, κάνουν λάθος. Και μάλιστα λάθος που πλέον έχει κριθεί και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προ ημερών δημοσιεύθηκε η απόφαση 1577/2020 του ΣτΕ, με την οποία έγινε δεκτό ότι η φορολογική αρχή απέδειξε και αιτιολόγησε επαρκώς τα συμπεράσματά της, για ύπαρξη μη φορολογηθέντος εισοδήματος ενός ιατρού, μέσα από την έρευνα και το άνοιγμα λογαριασμών συγγενών και συνεργατών του.
Στην περίπτωση του «άτυχου» ιατρού βρέθηκαν μεγάλα ποσά, τα οποία είχε στείλει σε λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων, καθώς και συνεργατών του, τα οποία ο έλεγχος θεώρησε ότι συνιστούν προσαύξηση περιουσίας, προερχόμενα από την επαγγελματική του δραστηριότητα και μη φορολογηθέντα. Ο ιατρός δεν αντέκρουσε τα ευρήματα της φορολογικής διοίκησης και έτσι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα συμπεράσματα του ελέγχου ήταν ορθά και επαρκώς αιτιολογημένα. Αυτό που «σφράγισε» η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ είναι πως κάποιος που έχει στείλει μεγάλα ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό τρίτου προσώπου, μπορεί να θεωρηθεί φοροφυγάς, εάν δεν δικαιολογήσει την προσαύξηση της περιουσίας.
Οι «μπελάδες» του Παπαδήμου
Σε «μπελάδες» έχει μπει ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθώς, όπως πληροφορείται η στήλη έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για περιστατικά Εργασιακής Βίας και Συστηματικής Ηθικής Παρενόχλησης στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών του Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου και είναι Πρόεδρος.
Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο κ. Παπαδήμος με την Ιατροβιολογική Έρευνα, η απάντηση είναι απλή: Ως πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, έλαβε τη θέση αυτή στο μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΙΒΕΑΑ, μόνο που λόγω πανδημίας, αλλά και διαφόρων άλλων αναταραχών στους κόλπους της Ακαδημίας, έφτασε να κατέχει τη (μεταβατική) θέση για 14 μήνες!
Έτσι, ο σύλλογος των εργαζομένων του ΙΙΒΕΑΑ κοινοποίησε σε ολόκληρο το ΔΣ και βέβαια στον πρόεδρό του κ. Παπαδήμο το σχετικό έγγραφο που περιγράφει ιδιαίτερα σημαντικά περιστατικά «εργασιακής βίας και συστηματικής ηθικής παρενόχλησης». Μάλιστα, στο τέλος της επιστολής ο Σύλλογος ζητά από τον κ. Παπαδήμο και το υπόλοιπο ΔΣ να επιληφθεί άμεσα «των ανωτέρω αναφορών βάσει των όσων ορίζει ο Νόμος και σύμφωνα με το θεσμικό σας ρόλο».
Παραλίες προς παραχώρηση
Μπορεί να μην γνωρίζουμε πόσοι τουρίστες θα επισκεφτούν εφέτος την Ελλάδα και εάν το 2021 θα μοιάζει περισσότερο με το 2020 ή με το 2019, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει το υπουργείο Οικονομικών να τρέξει τις διαδικασίες για την παραχώρηση της χρήσης των απέραντων σε έκταση ελληνικών παραλιών. Αρχικά το υπουργείο προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειοδοτικών δημοπρασιών, διαδικασία που έχει συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τρέχει έως τις 12 Μαρτίου συνοπτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του φορέα που θα αναλάβει τη διεξαγωγή τουλάχιστον 1.000 ηλεκτρονικών πλειοδοτικών δημοπρασιών παραχώρησης απλής χρήσης χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών για τα έτη 2021 και 2022. Η αμοιβή του αναδόχου έχει προϋπολογιστεί στα 70.754 ευρώ και κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.