Τα πουλάρια του Μαρινόπουλου, οι δημόσιες συμβάσεις και το αρχαιότερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο
Τα άλογα του Μαρινόπουλου
Ακτόρια, Πρέσβης, Τύρναβος, Τόλμη, Τρόμος. Είναι κάποια από τα ονόματα αλόγων (ίππων) που έχουν εκθρέψει στους στάβλους τους o Λεωνίδας Μαρινόπουλος και η Μαρίνα Μαρινοπούλου και τα οποία έχουν βγάλει πουλάρια που αφενός πωλούνται πανάκριβα στη διεθνή αγορά και αφετέρου απασχολούν συχνά δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου που καλύπτει τις ιπποδρομίες. Το βασικό ιπποφορβείο της οικογένειας Μαρινόπουλου, το Haras du Lieu Marmion βρίσκεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Νορμανδία. Ανήκει στην παναμέζικη Stilvi Compania Financiera, εταιρεία που ιδρύθηκε από την οικογένεια προς 44 ετών.
Η εκτροφή αλόγων ήταν δραστηριότητα που η οικογένεια Μαρινόπουλου ασκούσε και στην Ελλάδα, μέσω της εταιρείας Στάβλοι Φηγαίας AE, που είχε εγκαταστάσεις στο κτήμα Kαμπάνη στο Πικέρμι. Πλέον η εν λόγω εταιρεία έχει μετονομαστεί σε Φηγαίας Συμβουλευτικές Επιχειρήσεις ΑΕ και τη διοικούν οι γιοί του Λεωνίδα, Γιώργος και Δημήτρης. Προ ημερών η Φηγαίας Συμβουλευτικές Επιχειρήσεις δημοσίευσε με καθυστέρηση τις οικονομικές καταστάσεις για τις χρήσεις της περιόδου 2017 -2019. Από αυτές προκύπτει πως στη χρήση του 2019 είχε κύκλο εργασιών 40.000 ευρώ και ζημιές 6.421 ευρώ. Τα έσοδα είναι μηδαμινά ένα αναλογιστεί κανείς πως τα πουλάρια που γεννήθηκαν το 2020 στο ιπποφορβείο της Haras du Lieu Marmion πουλιούνται προς 85.000 ευρώ το ένα.
Funds και δημόσιες συμβάσεις
Επιχειρήσεις επενδύσεων (investment firms), εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων (fund managers), εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού (asset managers) και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity firms) θα μπορούν εφεξής να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις στην Ελλάδα άνω του 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει η υποχρεωτική ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου. Από το 2005 ισχύει στην Ελλάδα νομοθεσία που προβλέπει πως οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών που συμμετέχουν, αυτοτελώς ή σε κοινοπραξία ή ένωση προσώπων ή σε οποιασδήποτε μορφής οντότητα, σε διαγωνιστική διαδικασία ή διαδικασία ανάθεσης κατασκευής έργων ή προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και μελετών του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με οικονομικό αντικείμενο ή αντάλλαγμα ανώτερο του 1 εκατ. ευρώ είναι υποχρεωτικά ονομαστικές. Για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες υπήρξε εξαίρεση από την υποχρέωση ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, στα πλαίσια συμμετοχής τους σε διαγωνιστική διαδικασία του Δημοσίου. Αλλά δεν είχε προβλεφθεί εξαίρεση και για investment firms, fund managers, asset managers και private equity funds. Αυτή πλέον η εξαίρεση εισάγεται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Η λογική είναι απλή. Τα fund έχουν ευμετάβλητη μετοχική σύνθεση, αλλά και περιορισμένη επιρροή στη διοίκηση των εταιρειών στις οποίες μετέχουν, οπότε η ονομαστικοποίηση των μετοχών τους είναι γραφειοκρατία ή red tape που λένε οι Αγγλοσάξονες. Ωστόσο, για να μην υπάρχει χώρος για ξέπλυμα χρήματος, η ίδια τροπολογία προβλέπει πως τα funds θα ελέγχουν τα δικαιώματα ψήφου, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν υφίσταται άλλος απώτερος πραγματικός δικαιούχος της ελεγχόμενης εταιρείας (Ultimate Beneficial Owner), ήτοι κάποιος που έχει άνω το 25% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο ισολογισμός της Glaxo
Το τελευταίο εξάμηνο η Glaxosmithkline Μονοπρόσωπη ΑΕΒΕ έχει επιδείξει κινητικότητα στη διαχείριση των οικονομικών της. Το Οκτώβριο προχώρησε σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 7 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι από τα 13,2 εκατ. ευρώ το μετοχικό της κεφάλαιο βρέθηκε στα 6,2 εκατ. ευρώ. Αν και η μείωση αυτή δεν επέδρασσε στον ισολογισμό της, καθώς τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας παραμένουν υψηλά (πάνω από 20 εκατ. ευρώ), ωστόσο ήταν η έκτη μείωση κεφαλαίου στην οποία προχώρησε η Glaxosmithkline, από το 2011. Χθες έγινε γνωστό πως η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI), απέκτησε το ακίνητο που στεγάζει την Glaxosmithkline Μονοπρόσωπη ΑΕΒΕ στο Χαλάνδρι έναντι 12 εκατ. ευρώ, με την εν λόγω συμφωνία να προβλέπει την επαναμίσθωση μέρους του κτηρίου από την πωλήτρια. Από τις οικονομικές καταστάσεις της Glaxosmithkline Μονοπρόσωπη ΑΕΒΕ προκύπτει πως η αξία των ακινήτων της στο τέλος του 2019 ήταν στα 8,56 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η συναλλαγή με την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε λογιστικά κέρδη.
Η κρίση στην κρουαζιέρα
Η ελληνική κρουαζιέρα «ναυάγησε» το 2020 λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων οι προσεγγίσεις πλοίων το 2020 στα ελληνικά λιμάνια ήταν μόλις 204 και οι επισκέπτες - επιβάτες κρουαζιέρας 66.874. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, το 2019 είχαμε στην Ελλάδα 3.899 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και 5.537.500 τουρίστες κρουαζιέρας. Βεβαίως το τί συνέβη στην Ελλάδα αποτελεί μικρογραφία της διεθνούς κατάστασης στο κλάδο της κρουαζιέρας. Θύμα του κορωνοϊού έπεσε και το αρχαιότερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Πρόκειται για το πλοίο Αστόρια, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1948 και ανακατασκευάσθηκε πλήρως το 1990. Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο βγήκε προ ημερών προς πώληση για μόλις 10 εκατ. ευρώ από την πορτογαλική Montepio Bank (το απέκτησε μετά την κατάρρευση της Portuscale Cruises το 2015), ωστόσο κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον για το ιστορικό σκαρί. Η εξέλιξη αυτή θα προσγειώσει ακόμη χαμηλότερα την τιμή του στην επόμενη δημοπρασία που έχει καθορισθεί για αύριο Παρασκευή.