Νέο καθεστώς αποζημιώσεων για σεισμούς και θεομηνίες – Αναλυτικά οι επιχορηγήσεις

Ο σεισμός των 6 ρίχτερ στην Ελασσόνα επιταχύνει τις ήδη δρομολογημένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για την παροχή κρατικής αρωγής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Αυτό το πλαίσιο λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και αναμένεται να στηριχθεί και από πόρους του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης.
ΙΝΤΙΜΕ

Την Δευτέρα 1η Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Κρατική Αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο καθεστώς αποζημιώσεωντων επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ένα πλαίσιο συντονισμού των διαδικασιών αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών.

Το υπό διαβούλευση κείμενο συγκέντρωσε μόλις 37 σχόλια, αριθμός μικρός δεδομένου της σημασίας του νομοθετήματος, αλλά και των καταστροφών που επήλθαν τις τελευταίες εβδομάδες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα εν λόγω σχόλια επικεντρώθηκαν στην επιχορήγηση επιχειρήσεων, στην επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στο υπό σύσταση Εθνικό μητρώο στελεχών επιτροπών κρατικής αρωγής.

Εν συντομία το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

  • Ιδρύεται η Εθνική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή.
  • Αναδιαμορφώνεται ο μηχανισμός επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες, ώστε να αντιμετωπισθεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, να διασφαλισθεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και να επιτευχθεί ο συντονισμός στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
  • Διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για αποζημίωση λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και των ιδιωτών με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τη βαρύτητα που έχει η αγροτική δραστηριότητα στο εισόδημα της κάθε κατηγορίας.
  • Ψηφιοποιείται η διαδικασία, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.
  • Διαμορφώνονται οι συνθήκες για την κινητοποίηση της κοινωνίας με τη σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής, το οποίο, με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και διαφανείς κανόνες λειτουργίας, θα συγκεντρώνει εισφορές ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο θα είναι τα ποσά που εισπράττονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από ενισχύσεις κρατικής αρωγής. Την εποπτεία του Ταμείου αναλαμβάνει η Προεδρία της Κυβέρνησης.
  • Παρέχονται κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση, μέσω σχετικής διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα οι πληγείσες επιχειρήσεις να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που προβλέπεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) εκμεταλλευόμενη την συγκύρια ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε προσφάτως συναντήσεις με το επιτελείο της Κυβέρνησης για τα θέματα των φυσικών καταστροφών και πρότεινε να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για την ασφάλιση των κατοικιών τους έναντι των φυσικών καταστροφών.