Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των στεγαστικών σας δανείων
Μπορεί επισήμως, η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων να μην έχει ανακοινωθεί, ωστόσο, ανεπισήμως όλες οι τράπεζες προχωρούν σε εφαρμογή της, για όλες τις κατηγορίες των χορηγήσεων αυτού του είδους (π.χ. από αγορά πρώτης κατοικίας, μέχρι επισκευαστικά δάνεια κλπ).
Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι ένα απλό αίτημα του δανειολήπτη προς την τράπεζα που του χορήγησε το δάνειο.
Τι θα πρέπει να λέει;
Ότι αιτείται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως έχει αποδείξει η έως τώρα πρακτική, η απάντηση που θα δοθεί θα είναι αρνητική.
Κι αυτό γιατί και οι τράπεζες δεν έχουν κανένα απολύτως συμφέρον να δουν το δάνειο να μην εξυπηρετείται.
Κι αυτό γιατί, με τη σειρά του, αμέσως μετά συνεπάγεται ότι θα μετατραπεί σε κόκκινο, θα καταγραφεί ως επισφάλεια και θα πρέπει να γίνει νέα πρόβλεψη για να καλυφθεί.
Με την κατάσταση της τραπεζικής ρευστότητας, όμως, να βρίσκεται στα γνωστά κατώτατα επίπεδα, κάθε τέτοια συζήτηση κρίνεται εκ των προτέρων περιττή.
Οπότε, οι τράπεζες προτιμούν να ρυθμίζουν δάνεια, παρά να τα «βγάζουν εκτός κυκλοφορίας» , αφού στο τέλος της ημέρας κάτι τέτοιο δεν συμφέρει σε κανέναν.
Επισήμως, πάντως, μέχρι στιγμής η μόνη ρύθμιση στεγαστικών που έχει ανακοινωθεί είναι αυτή των δημοσίων υπαλλήλων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ).
Προβλέπει ένα πλαφόν, ως προς τη μηνιαία δόση του δανείου, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των αποδοχών του δανειολήπτη.
Ανάλογη ρύθμιση λέγεται ότι συζητείται και με τις εμπορικές τράπεζες, πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς ωστόσο τίποτα να θεωρείται δεδομένο προς το παρόν. Αργότερα, μπορεί…