Μοσχόβης: Πρώτα η αντιμετώπιση της πανδημίας και μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας
«Θα ήταν αφελής και απόλυτα γραφειοκρατική κάθε προσέγγιση που θα έβαζε τη δημοσιονομική ορθοδοξία πάνω από την υγειονομική, κοινωνική και οικονομική αναγκαιότητα για επεκτατική δημοσιονομική δράση για όσο καιρό την απαιτούν οι συνθήκες», δήλωσε στο insider.
Ο κ. Μοσχόβης είπε πως στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, διαψεύσθηκαν οι εκτιμήσεις για βαθύτερη ύφεση και εκτίμησε «ότι αντίστοιχη διάψευση για το τρέχον έτος είναι εξαιρετικά πιθανή».
Για το πεδίο των μεταρρυθμίσεων ο κ. Μοσχόβης ανέφερε πως «η μεγάλη πρόκληση» είναι η μεταρρυθμιστική διαδικασία να καταστεί συστατικό στοιχείο του σχεδιασμού των εθνικών πολιτικών και προσέθεσε πως «κάθε πισωγύρισμα σε όσα ήδη έχουν επιτευχθεί θα ήταν ανόητο και αντιπαραγωγικό».
Για την επόμενη ημέρα, ο κ. Μοσχόβης έδωσε βάρος στην «τακτοποίηση» των βεβαρημένων δημοσιονομικών θέσεων της Ελλάδος, τονίζοντας πως η ανάγκη εξισορρόπησης των δημοσίων οικονομικών και σταδιακής απομείωσης του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο στον πυρήνα του μακροχρόνιου οικονομικού σχεδιασμού της χώρας.
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την απαραίτητη δημοσιονομική εξισορρόπηση. Στη βάση αυτή τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προσχέδια για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που τις αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και εξέφρασε την ελπίδα πως τα πρώτα κονδύλια θα εισρεύσουν το καλοκαίρι.