Φορολογικές δηλώσεις 2021: Κερδισμένοι και χαμένοι - Ποιοι θα έχουν φοροελάφρυνση
Φορολογικές Δηλώσεις 2021: «Ελαφρύτερος» θα είναι εφέτος ο λογαριασμός της Eφορίας για 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους- Oι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα λόγω πανδημίας, οδηγούν σε μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογουμένους.
Τα εκκαθαριστικά που θα προκύψουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η υποβολή των οποίων αναμένεται μετά το Πάσχα, θα έχουν «ξεφουσκώσει» για τους φορολογουμένους που θα εμφανίσουν μειωμένα εισοδήματα λόγω της πανδημίας, θα είναι μηδενικά για πάνω από το 50% των φορολογουμένων, ενώ για χιλιάδες φορολογουμένους θα γράφουν επιστροφή φόρου εισοδήματος.
Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 θα δηλώσουν τον Μάιο με την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητα.
Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί μάλιστα θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος.
Αυτό θα συμβεί επειδή κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ωστόσο τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα – σημαντικά μειωμένα – ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020.
Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Σημαντικές αλλαγές θα δούνε οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.
Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι κυρίως με μεσαία εισοδήματα, αφού σε ποσοστό οι μειώσεις των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι μεγαλύτερες για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 19.000 ευρώ, καθώς και για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.
Είτε τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί.
Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν και από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης.
Αναλυτικά:
Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2021
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.
Εισφορά Αλληλεγγύης
Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους που ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα (για τον κατώτατο μισθό) και φτάνουν έως σημαντικά μεγαλύτερα ποσά για τους υψηλόμισθους.
Ειδικότερα αυξήσεις αποδοχών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2021 φέρνει η μείωση 3% συνολικά των εισφορών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε αθροιστικό όφελος εργαζόμενου – εργοδότη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, για τους εργοδότες, το κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.
Ποιοι εξαιρούνται
Η κατάργηση δεν θα ισχύει αν το εισόδημα του φορολογούμενου θα έχει προσδιοριστεί, με βάση τα τεκμήρια, σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος τόσο κατά το έτος για το οποίο προβλέπεται η μη επιβολή της εισφοράς όσο και για ένα τουλάχιστον από τα δύο προηγούμενα έτη.
Επίσης, η κατάργηση δεν θα ισχύσει το 2021 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Υπάρχει μια μερίδα υπαλλήλων με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, που θα δουν τα οφέλη από την κατάργηση το 2022. Πρόκειται για όσους αμείβονται με «μπλοκάκια» από τα οποία εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που λαμβάνουν κάθε μήνα.
Μειώνεται και η ετήσια έκπτωση φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Η έκπτωση φόρου μειώνεται ως εξής:
από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα
από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα
από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα
από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα.
Η μείωση στα εισοδήματα των πολιτών η οποία επήλθε από τις κλειστές επιχειρήσεις και τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων θα φέρει σε χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα επιστροφές φόρων αλλά και πτώση έως 80% στις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πάνω από 1.900.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο κινδυνεύουν από τα τεκμήρια.
Φέτος, η αγωνία των φορολογουμένων είναι ακόμη πιο έντονη και κυρίως για τους εργαζόμενους σε αναστολή αλλά και τους επιχειρηματίες καθώς κινδυνεύουν να πέσουν στην «παγίδα» των τεκμηρίων εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων τους.
«Δεν εξετάζεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει από τα τεκμήρια διαβίωσης τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία» έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Έτσι, κάθε χρόνο κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και μα βάσει ενός μεγαλύτερου ποσού, του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο είναι το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Τα φετινά τεκμήρια έχουν αναφορά στα εισοδήματα του 2020 και επιβάλλονται με τον ακόλουθο τρόπο:
1. Τεκμήριο αγοράς:
Αυτοκινήτων, δίτροχων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, κινητών μεγάλης αξίας, ακινήτων, ανέγερσης οικοδομών – πισινών, χορήγηση δανείων -δωρεών – γονικών παροχών , μετοχών
2. Τεκμήριο διαβίωσης αθροιστικά:
Α. Οικογενειακή κατάσταση:
- 3.000 ευρώ άγαμος, 5.000 ευρώ οικογενειακό
Β. Κατοικία:
- έως 80 τ.μ. 40 ευρώ ανά τ.μ.
- 81τ.μ. έως 120 τ.μ. 65 ευρώ ανά τ.μ.
- 121τ.μ. έως 200 τ.μ. 110 ευρώ ανά τ.μ.
- 201τ.μ. έως 300 τ.μ. 200 ευρώ ανά τ.μ.
- 301τ.μ. και πάνω 400 ευρώ ανά τ.μ.
- Προσαύξηση: 40% (αντικειμενική αξία από 2.500 ευρώ έως 4.999 ευρώ)
- 70% (αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ)
- Βοηθητικοί χώροι: 40 ευρώ ανά τ.μ.
- Μονοκατοικία : + 20%
- Δευτερεύουσα κατοικία : - 50%
Γ. Ε. Ι.Χ. :
Έως 1.200 κ.ε. 4.000 ευρώ
1.201 κ.ε. έως 2.000 κ.ε. + 600€ ανά 100 κ.ε.
2.001 κ.ε. έως 3.000 κ.ε. + 900€ ανά 100 κ.ε.
3.001 κ.ε. και πάνω + 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.
Μείωση λόγω παλαιότητας :
30% 5 έως 10 έτη και 50% πάνω από 10 έτη και απαλλαγή στα αναπηρικά με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.
Τα «πρωτάκια» της ΑΑΔΕ
Ξεχωριστή δήλωση από τους γονείς τους, θα πρέπει να υποβάλλουν οι νέοι που έχουν να δηλώσουν οποιοδήποτε πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εντός του 2020.
Για πρώτη φορά θα πρέπει να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση φέτος οι 18χρονοι εφόσον έχουν να δηλώσουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό.
Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα, όπως είναι οι φοιτητές που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα, ακόμα και από τόκους καταθέσεων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
LIVE BLOG - Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη Νέα Σμύρνη και την αστυνομική βία