Η κυβερνοεπίθεση στην Bluehouse, η Ελλάδα το 2052 και ένας διαχειριστικός έλεγχος
Cyberattack σε ελληνικό fund
Στόχος «χάκερ» έγινε το fund της Bluehouse Capital, το οποίο διαχειρίζονται οι επενδυτικοί τραπεζίτες Βίκτωρ Πιζάντε και Μπάμπης Πανδής. Συγκεκριμένα, η Bluehouse ενημέρωσε προ ημερών τους επενδυτές της για ένα «συμβάν κυβερνοασφάλειας» (cybersecurity incident), που είχε την μορφή «κακόβουλου email» (malicious email). Το κακόβουλο αυτό email εστάλη από έναν ανώνυμο αποστολέα σε μια σειρά επενδυτών και αντισυμβαλλομένων της Bluehouse Capital και εμπεριείχε, μεταξύ άλλων, εσωτερικές επικοινωνίες της διοίκησης του fund.
«Λυπούμαστε που συνέβη αυτό το περιστατικό και έχουμε ενημερώσει τα άτομα που έχουν επηρεαστεί. Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε καθώς εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Bluehouse στην επιστολή προς τους επενδυτές της. Κατά τους διοικούντες το fund, η κυβερνοαπειλή μάλλον αντιμετωπίσθηκε. Όπως αναφέρουν, η Bluehouse Capital επιστράτευσε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την αποκατάσταση του προβλήματος, διατήρησε τη συνεχή ασφάλεια των συστημάτων της και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές.
Η Ελλάδα το 2052
Ακριβώς πριν ένα μήνα, στις 17 Φεβρουαρίου η στήλη είχε αποκαλύψει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεχόταν εισηγήσεις για την έκδοση 30ετούς ομολόγου, λήξης το 2052. Όπως αναφέραμε τότε, η κυβέρνηση «ζύγιζε» την εισήγηση με δύο κριτήρια. Λαμβάνοντας αφενός υπόψη την επενδυτική ζήτηση, αφετέρου την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απορροφήσει μια τέτοια έκδοση στα πλαίσια του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει εισαγάγει (Pandemic Emergency Purchase Programme – PPE). Ένα μήνα μετά, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φέρεται να διαπίστωσε πως οι προϋποθέσεις για την έκδοση ενός τόσο μακροπρόθεσμου ομολόγου πληρούνται και έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν στις προετοιμασίες για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα. Καταλαβαίνουμε πως η κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα επιτόκιο που θα ήταν λιγότερο από το 1,8% και αποβλέπει στην άντληση έως 2,5 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστια επιτυχία για μια χώρα που δεν διαθέτει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε πως οι επενδυτές δεν αξιολογούν με βάση το παρόν , αλλά το μέλλον. Και σήμερα, ανάλογα την έκβαση της έκδοσης, θα απαντήσουν στο πως βλέπουν την Ελλάδα του 2052.
Διαχειριστικός έλεγχος
Διαχειριστικό έλεγχο στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ) έχει δρομολογήσει η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Ο έλεγχος, που θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου, θα εστιάσει στην επάρκεια του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και στην οικονομική χρήση 2019. Να σημειωθεί πως το 2019 συντελέστηκε ο μετασχηματισμός του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ως θυγατρικής εταιρείας και επενδυτικού βραχίονα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (ΕΑΤ). Το όλο project βασίστηκε σε τεχνογνωσία που δόθηκε από την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα (BPI France), με την αρωγή και χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάντως, αν και μεταβατικό το 2019 ήταν κερδοφόρο για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, της οποίας ηγείται η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου. Τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 8,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,9 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έσοδα της ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ και προήλθαν κυρίως από αμοιβές διαχείρισης, από τοποθετήσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών και από έντοκα έσοδα.
Οι σφραγισμένες επιταγές
Υπάρχουν ακόμη και σήμερα κάποιες λίγες επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή και δεν έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία και ως εκ τούτου οι επιταγές τους εξακολουθούν να σφραγίζονται. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τειρεσίας ΑΕ μέσα στον Φεβρουάριο σφραγίσθηκαν 163 επιταγές συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιταγές εταιρειών που δεν ήταν επιλέξιμες για να ενταχθούν στην αναστολή εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής επιταγών κατά 75 ημέρες που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Πάντως, εάν δεν ίσχυε το μέτρο των 75 ημερών οι σφραγισμένες επιταγές θα ήταν αισθητά περισσότερες. Είναι χαρακτηριστικό πως το Φεβρουάριο του 2020 είχαν σφραγιστεί 660 ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 9,2 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το πόσες επιταγές δεν ήταν σε θέση να καλυφθούν το Φεβρουάριο του 2021 θα τα μάθουμε μετά τις 15 Μαΐου 2021 και για τις επιταγές του μήνα που διανύουμε, ο «απολογισμός» θα γίνει τον Ιούνιο.