Με τεχνητή νοημοσύνη η σύλληψη της φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ

Στα βήματα της γαλλικής εφορίας (Direction générale des finances publiques - DGFiP) θέλει να βαδίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δημιουργώντας την υποδομή που θα της επιτρέψει με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (AI) να εντοπίζει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή. Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τα 32 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας και θα ενταχθεί στη στρατηγική για την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών.
Pixabay

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ θέλει να αξιοποιήσει το παράδειγμα της γαλλικής DGFiP και αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες Data Mining, ήτοι «εξόρυξης» στοιχείων από μεγάλες βάσεις δεδομένων, να εμπλουτίσει τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που ήδη επιστρατεύει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά η ηγεσία της φορολογικής αρχής θέλει να κάνει το επόμενο βήμα υιοθετώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Στη Γαλλία οι φορολογικές αρχές , εκτός από τα δημόσια αρχεία, εξορύσσουν δεδομένα για το προφίλ των φορολογουμένων και από βάσεις δεδομένων κοινωνικών δικτύων, πλατφόρμες διαμοιρασμού, ακόμη και από πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Μέσα από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ειδικών αλγορίθμων εντοπίζουν με κριτήρια risk analysis τους ύποπτους για φοροδιαφυγή και παρακολουθούν εκείνους που είναι στο όριο της φοροδιαφυγής.

Αυτή η ειδική υποδομή, η οποία έχει λάβει άδεια από την γαλλική αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τροφοδοτεί ανά τρίμηνο τα αρμόδια τμήματα ελέγχου της γαλλικής εφορίας με έναν όγκο στοιχείων που καλύπτουν τα περισσότερα φορολογικά αντικείμενα και διευκολύνουν τις ελεγκτές στο έργο τους.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη παρακολούθηση των ωφελειών που απορρέουν από τη χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών, η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε, εντός του δείκτη για την αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης, έναν νέο υποδείκτη σχετικά με το μερίδιο των φορολογικών ελέγχων που βασίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός ο στόχος ορίστηκε στο 45%των φορολογικών ελέγχων το 2021 , από 13,85% το 2018 και 21,95% το 2019.

Σημειώνεται πως εφέτος έχουν προγραμματισθεί να διενεργηθούν 25.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ. Εάν, η Ελλάδα ήταν στο επίπεδο που είναι η Γαλλία, στους ελέγχους με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, εφέτος θα διενεργούσε 11.475 ελέγχους με τον εξελιγμένο αυτό τρόπο.