Αφορολόγητο: «Xτίσιμο» ακόμα και με χάρτινες αποδείξεις - Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρο
Το γενικευμένο «πάγωμα» της υποχρέωσης των φορολογουμένων να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματός τους, ώστε να μην απειληθούν με έξτρα φόρο 22% στη διαφορά των αποδείξεων που λείπουν, δεν υφίσταται.
Μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις δαπάνες που έκαναν πέρυσι οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση για «χτίσιμο» του αφορολόγητου μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πλήρη ποσοτικοποίηση των στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθεί έξτρα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να ικανοποιήσουν την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών για το 30% του εισοδήματός τους.
Oι αλλαγές σε σχέση με το 2019
Τι θα ισχύσει για τις «χάρτινες» αποδείξεις:
Αλλαγές έρχονται στο αφορολόγητο όριο καθώς και τις αποδείξεις που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει σχέδιο βάζοντας στο παιχνίδι και τις χάρτινες αποδείξεις οι οποίες θα μετράνε για την κάλυψη του ορίου 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου.
Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να φυλάνε τις αποδείξεις που θα παίρνουν από το κατάστημα ή τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σκανάροντας και αποστέλλοντας σε ειδική εφαρμογή το QR Code της απόδειξης.
Το ύψος της συναλλαγής θα προστίθεται στον «λογαριασμό» το φορολογούμενου με τις δαπάνες που εξοφλήθηκαν με πλαστικό χρήμα, διευκολύνοντας έτσι την κάλυψη του 1/3 του εισοδήματός του.
Η επόμενη αλλαγή αφορά στο ποσοστό 30%, που υπολογίζεται στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο τεκμαρτό, όπως ίσχυε (εφόσον αυτό ήταν μεγαλύτερο από το πραγματικό).
Μία ακόμα μεγάλη αλλαγή, αφορά τους υπόχρεους συλλογής αποδείξεων.
Πλέον, υπόχρεοι είναι όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Δηλαδή ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες και όχι μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.
Με αυτό τον τρόπο, η συλλογή των αποδείξεων ουσιαστικά αποσυνδέεται από το αφορολόγητο.
Συνεχίζει και φέτος να ισχύει η «ποινή» 22% επιπλέον εφόσον δεν καταφέρουμε να συλλέξουμε το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.
Παράδειγμα: Eάν κάποιος όφειλε να συγκεντρώσει 1.000 ευρώ αποδείξεις αλλά τελικά συγκέντρωσε 600 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 22% στην διαφορά, δηλαδή 88 ευρώ.
Εξαίρεση από την συλλογή αποδείξεων έχουν οι κάτωθι κατηγορίες:
- Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Απογοητευτικά τα στοιχεία από τα λύματα, «καμία τάση ύφεσης»