Ειδικό επίδομα αναδοχής: Ποιοι θα λάβουν έως 1.000 ευρώ

Υπουργείο Εργασίας: Από 300 – 1.000 ευρώ θα λάβουν ως ειδική οικονομική ενίσχυση, οι ανάδοχοι γονείς.

Ειδικό επίδομα αναδοχής: Ποιοι θα λάβουν έως 1.000 ευρώ
4'

Η διαδικασία πρόκειται να εκκινήσει τον Απρίλιο, με το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει τα ποσά σε σχέση με την κατάσταση υγείας του παιδιού και με τις ανάγκες του.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται στους ανάδοχους γονείς για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διαδικασία της αναδοχής. Στόχος είναι να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες του παιδιού. Αυτές είναι η προσωπική φροντίδα του, οι δαπάνες για τυχόν λογοθεραπεία, ορθοδοντική, φυσικοθεραπεία ή άλλες μορφές εξειδικευμένης θεραπείας.

Οι ανάδοχοι γονείς όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται γνωμάτευση ειδικού γιατρού, έτσι ώστε να αποδεικνύονται οι ανάγκες υγείας του παιδιού.

Η οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται κάθε φόρου ή κράτησης

Αντίστοιχα, ειδική γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ(Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης) είναι απαραίτητη για να καλύπτονται τυχόν δαπάνες που μπορεί να προκύψουν για επιπρόσθετες εκπαιδευτικές ανάγκες απαραίτητες για την σχολική ένταξη και μορφωτική εξέλιξη του ανηλίκου.

Δικαίωμα για το επίδομα αναδοχής έχουν οι εξής περιπτώσεις ανάδοχων οικογενειών:

Όταν το άτομο που έχουν υπό την φροντίδα τους είναι ΑμεΑ, η ενίσχυση καταβάλλεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της αναδοχής.

Σε περίπτωση σπουδών, μέχρι την ολοκλήρωση αυτών όχι όμως πέραν των έξι ετών.

Aπαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγησή της σε αυτή την περίπτωση είναι ο λήπτης της οικονομικής ενίσχυσης να μη δύναται να βρει εργασία λόγω των σπουδών, ενώ σε καμία περίπτωση η οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση σπουδών δεν μπορεί να χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας του ατόμου αυτού.
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται κάθε φόρου ή κράτησης.

Ο ανήλικος, που τοποθετείται σε ανάδοχο γονέα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά από τον ασφαλιστικό φορέα του ανάδοχου γονέα. Σε περίπτωση έλλειψης ασφάλισης του γονέα, ο ανήλικος καλύπτεται με την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου.

Φάρμακα, υγειονομικό υλικό και λοιπές παροχές αναγκαίες για την καλή σωματική και ψυχική υγεία του ανηλίκου, που βρίσκεται σε αναδοχή, όπως αυτό αποδεικνύεται από σχετική ιατρική γνωμάτευση δημοσίου νοσοκομείου, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα, παρέχονται από τον φορέα , ο οποίος χορηγεί και την οικονομική ενίσχυση.

Η εγγραφή στο ασφαλιστικό φορέα του ανάδοχου γονέα αρχίζει για την μεν περίπτωση των αναδοχών με δικαστική απόφαση ή με εισαγγελική διάταξη, από την ημέρα έκδοσης αυτής, για δε τις περιπτώσεις αναδοχών με σύναψη σύμβασης, από την ημερομηνία έκδοσης βεβαίωσης του φορέα εποπτείας προς τον ασφαλιστικό φορέα, όπου αναγράφεται η ημερομηνία έναρξης της αναδοχής. Αντιστοίχως, σε περιπτώσεις άρσης της αναδοχής, αυτό ανακοινώνεται αυθημερόν από τον φορέα εποπτείας στον
ασφαλιστικό φορέα του πρώην ανάδοχου γονέα.

Οι ανήλικοι, που τοποθετούνται σε ανάδοχο γονέα με οποιονδήποτε τρόπο, εγγράφονται κατά προτεραιότητα και φοιτούν δωρεάν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρμοδιότητας των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. του τόπου κατοικίας των ανάδοχων γονέων, σύμφωνα με το workenter.

Επίσης, φιλοξενούνται, κατά προτεραιότητα, στις παιδικές εξοχές και τα Κέντρα Οικογενειακών Διακοπών που λειτουργούν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος.

Ανάλογη εφαρμογή έχουν οι προβλέψεις για την κατά προτεραιότητα φιλοξενία των ανηλίκων σε εξοχές και όταν οι ανήλικοι φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε φοιτητικές εστίες στην περίπτωση
σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τους οποίους το καθεστώς αναδοχής διατηρείται.

Τα είδη αναδοχής είναι τα ακόλουθα:

Βραχυχρόνια: Η προοπτική του παιδιού είναι να επιστρέψει στην φυσική του οικογένεια μόλις εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους την αποχωρίστηκε, ή να υιοθετηθεί μόλις διευθετηθούν εκκρεμή νομικά ζητήματα.

Επείγουσα: Όταν ένα ξαφνικό γεγονός επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση του παιδιού
από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η εναλλακτική λύση είναι τοποθέτηση σε χώρο
φιλοξενίας.

Μακροχρόνια: Αφορά παιδιά που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν σύντομα στην
οικογένειά τους, αλλά δεν είναι εφικτή άμεσα η υιοθεσία. Μπορεί μερικές φορές να
εξελιχθεί σε υιοθεσία, υπό προϋποθέσεις.

Επαγγελματική: Όταν η φιλοξενία πρέπει να συνδυαστεί με θεραπεία. Αφορά ειδικούς
επιστήμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που ασκούν την αναδοχή επαγγελματικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή