Το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας και οι εισηγήσεις για δανεισμό από τον ESM
Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο που τα rapid test τιμολογηθούν το τεμάχιο στα 3 ευρώ τιμή χονδρικής, αυτό θα σημαίνει πως το μηναίο κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι 120 εκατ. ευρώ, με την παραδοχή ότι σε μηναία βάση θα διανέμονται 40.000.000 rapid test. Εάν η στρατηγική των rapid test συνεχισθεί έως ότου εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δηλαδή για ένα πεντάμηνο το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ!
Αλλά το κόστος των rapid test είναι απλά μια πτυχή της οικονομικής αιμορραγίας που σχετίζεται με την υγειονομική κρίση και δεδομένου ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα αυξήσει και το βάρος για τις ΜΕΘ και το υγειονομικό σύστημα στο σύνολο του, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες αυτές, καθώς οι αντοχές του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες.
Στη βάση αυτή, η χώρα μας, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που είναι αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα έχουν δύο επιλογές, είτε να απευθυνθούν στις αγορές για δανεισμό είτε να κάνουν χρήση της «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» (Pandemic Crisis Support) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές για δανεισμό 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9% για 30 έτη έδειξε πως η χώρα έχει καλή αντιμετώπιση από τις αγορές, αλλά το κόστος δανεισμού δεν είναι αμελητέο.
Σε αυτή τη βάση ένας δανεισμός της Ελλάδος μέσω του Pandemic Crisis Support του ESM , συγκεντρώνει πολλά θετικά. Εάν η Ελλάδα έκανε πλήρη χρήση του Pandemic Crisis Support του ESM θα μπορούσε να δανειστεί 3,7 δισ. ευρώ με κόστος 0,50% για δέκα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει τονίσει πολλάκις πως με το πρόγραμμα «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» το όφελος για την Ελλάδα από τη διαφορά του κόστους δανεισμού θα ήταν 800 εκατ. ευρώ!
Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην εν λόγω πιστωτική γραμμή του ESM είναι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που θα ζητήσουν στήριξη να δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή χρηματοδότησης για να καλύψουν άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης που σχετίζονται με την κρίση της πανδημίας.
Τα κράτη μέλη του ESM που θα επωφεληθούν από τη «Στήριξη κατά της Πανδημικής Κρίσης» θα υπόκεινται σε ενισχυμένη παρακολούθηση (enhanced surveillance) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα μας καθώς ήδη βρίσκεται σε αυτό το καθεστώς. Οι δε απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων των θεσμών σε όσες χώρες λάβουν δάνεια μέσω του Pandemic Crisis Support θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο εάν οι πόροι χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως από διάφορες πηγές γίνονται εισηγήσεις στην κυβέρνηση για χρήση της «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» του ESM.