Οι ελεγκτές της Jumbo, το μέλλον της Άκτωρ και το ρεζιλίκι των «Greek Statistics»
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η ευαίσθητη άσκηση
Η διαχείριση των αποθεμάτων αποτελεί διαχρονικά μια ευαίσθητη άσκηση για την Jumbo. Και ο κορωνοϊός έχει καταστήσει αυτή την άσκηση ακόμη πιο δύσκολη. Είναι τέτοια η φύση της δραστηριότητας της εταιρείας του Τόλη Βακάκη που επιβάλει η αποτίμηση των αποθεμάτων, ο προσδιορισμός της ανακτήσιμης αξίας των αποθεμάτων, ο εντοπισμός αποθεμάτων με χαμηλή εμπορευσιμότητα ή κίνηση και ο προσδιορισμός των απαξιωμένων αποθεμάτων να καταγράφονται με ακρίβεια σε τακτική βάση. Δεν είναι τυχαίο πως ο προσδιορισμός της ανακτήσιμης αξίας των αποθεμάτων έχει προσδιοριστεί από τους ορκωτούς ελεγκτές της Jumbo ως περιοχή «ιδιαίτερου ελεγκτικού ενδιαφέροντος», καθώς εμπεριέχει «κρίσεις και εκτιμήσεις» της διοίκησης Βακάκη σχετικές με την ανακτήσιμη αξία. Λόγω κορωνοϊού λοιπόν όλα έχουν γίνει πιο δύσκολα. Είναι ενδεικτικό, πως το 2019 που ήταν μια καλή χρονιά για την Jumbo τα αποτελέσματα χρήσης του Ομίλου επιβαρύνθηκαν κατά 1,6 εκατ. ευρώ από ζημιές καταστροφής ή και απομείωσης απαξιωμένων αποθεμάτων. Το 2020 εκτιμάται πως αυτό το μέγεθος έχει επιβαρυνθεί. Αλλά αυτό θα το μάθουμε σε περίπου τέσσερεις μήνες όταν δημοσιευθούν οι οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης και ανακοινωθεί το κονδύλι για τα «λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης».
Παιχνίδι με τη φωτιά
Το κατενάτσιο στο ποδόσφαιρο μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θεαματική τακτική, ενίοτε όμως φέρνει αποτελέσματα. Ίσως γι’ αυτό την έχουν επιλέξει οι εφοπλιστές (και ιδιοκτήτες ΠΑΕ) Μπάκος και Καϋμενάκης στη νέα μάχη της Ελλάκτωρ. Με μια διαφορά. Ότι στην προκειμένη περίπτωση η καθυστέρηση είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά, καθώς είναι γνωστό ότι ο Άκτωρ έχει μείζον θέμα, χρειάζεται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση. Έτσι, το κατενάτσιο βάζει σε κίνδυνο την εταιρεία και το μέλλον της αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους που αγωνιούν για το πού θα βρίσκονται αύριο. Και αυτό οι εφοπλιστές το ξέρουν πολύ καλά, καθώς έχουν ως δεξί χέρι τον μέχρι πρότινος Διευθύνοντα Σύμβουλο της Άκτωρ ΑΕ, τον κ. Εξάρχου. Άρα, ότι και να γίνει, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να προφασιστούν άγνοια για τις συνέπειες των πράξεών τους.
Τα «Greek Statistics»
Το διεθνής ρεζιλίκι της χώρας για τα «Greek Statistics» της περιόδου προ του 2010 εξακολουθεί να συνεχίζεται και ας έχουν παρέλθει τόσα χρόνια. Απόδειξη αποτελεί μια εξαιρετικά επικριτική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Στατιστική Ένωση (American Statistical Association), το μεγαλύτερο «σωματείο» στατιστικολόγων σε διεθνές επίπεδο, με την οποία καταδικάζει τη συνεχιζόμενη δικαστική ταλαιπωρία του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και τη δικαστική αρωγή που έχει παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε όσους απέκρυψαν το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η American Statistical Association στην εν λόγω ανακοίνωση προχωρεί σε ένα σύντομο ιστορικό της δεκαετούς δικαστικής περιπέτειας του Ανδρέα Γεωργίου, σημειώνοντας πως το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα φάνηκε πρόθυμο να ρίξει την ευθύνη για τη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα στον τότε επικεφαλής της στατιστικής αρχής, ο οποίος δημιούργησε την υποδομή για αξιόπιστα στατικά στοιχεία, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί 21 φορές στο διάστημα 2010-2021. Η Αμερικανική Στατιστική Ένωση θέλοντας να υπογραμμίσει τα ελληνικά παράδοξα αναφέρεται και στο πως ο κ. Γεωργίου καταδικάσθηκε για δυσφήμιση μετά από μήνυση και αγωγή του πρώην προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μόνον και μόνον διότι είχε επισημάνει πως, αν και ο ίδιος συρόταν στα δικαστήρια, καμία δικαστική έρευνα δεν είχε διενεργηθεί για τα ανακριβή στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2006-2009. H Στατιστική Ένωση, σημειώνει σχετικά πως «το 2016, ένα Πρωτοδικείο καταδίκασε τον Γεωργίου για απλή συκοφαντία και επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους σε αναστολή. Η απλή συκοφαντία, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, σημαίνει ότι παρόλο που οι δηλώσεις του Γεωργίου ήταν αληθινές, δεν έπρεπε να τις έκανε επειδή έβλαψαν την τιμή και τη φήμη του ενάγοντος».
Στο σημείο αυτό η American Statistical Association υπογραμμίζει πως στην Ελλάδα εξακολουθεί να συντηρείται ένα ψευδές αφήγημα για τα στατιστικά μεγέθη προ των Μνημονίων και το ρόλο Γεωργίου, κάτι που χαρακτηρίζει ως «τρέλα», δεδομένης της επικύρωσης των στατιστικών από την Eurostat και από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τέλος, η Ένωση χαρακτηρίζει «ντροπιαστικό» το ότι το Ελληνικό Δημόσιο (σ.σ. η Ελληνική Στατιστική Αρχή) χρηματοδότησε εκτενώς τις δικαστικές δαπάνες του πρώην προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας εναντίον του κ. Γεωργίου στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμησης! Όταν λοιπόν λέμε διεθνής ρεζιλίκι δεν υπερβάλουμε.
Συνεγγυητικό δια χειρός Ζαββού
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου για το Συνεγγυητικό Κεφαλαίο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκλήρωσε εγκαίρως και επιτυχώς το έργο της και το πόνημα της βρίσκεται στα χέρια του κ. Ζαββού, ο οποίος και τρέχει πλέον τις διαδικασίες για να οδεύσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου θεωρείται ισορροπημένο και προϊόν συμβιβασμού όλων των εμπλεκομένων πλευρών (τραπεζικών χρηματιστηριακών, ιδιωτικών χρηματιστηριακών, ΑΕΕΔ), κάτι που πιστώνεται στην επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Ελένη Βρέντζου, που σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Ζαββό, ενθάρρυναν τις συναινέσεις και γεφύρωσαν τις διαφορές.