Εστίαση - Τουρισμός: Έρχονται 2 νέα προγράμματα στήριξης - Δηλώσεις Γεωργιάδη στο Newsbomb.gr
Νέα μέτρα στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό, με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ, σχεδιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης σε συνεργασία με το επιτελείο του.
Τα εν λόγω προγράμματα βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού και αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μελετώνται στοχευμένες παρεμβάσεις για την εστίαση και τον τουρισμό, αλλά όπως δήλωσε τα προγράμματα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν θα είναι όλα έτοιμα.
Σημειώνεται πως πέρυσι οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Οι επιχειρηματίες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, καθώς χάθηκε η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, χάθηκαν οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα και εκφράζουν την ελπίδα να μη χαθεί και το Πάσχα και να μπορέσουν μέσα στον Απρίλιο να «στρώσουν» τραπέζια.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων της εστίασης τον προηγούμενο χρόνο, καθώς επιβεβαιώνουν την αρνητική, ειδικά στις περιοχές όπου έλειψαν οι ξένοι επισκέπτες. Σε ετήσια βάση, οι 82.408 επιχειρήσεις εστίασης έβαλαν στα ταμεία τους 3,774 δισ ευρώ, έναντι 6,059 δισ ευρώ το 2019 κι αυτό συνεπάγεται απώλεια τζίρου 2,3 δισ ευρώ.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους βρίσκεται σε απόγνωση και αντιμέτωπος με λουκέτα και απολύσεις καθώς πάνω από το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας ενώ εκτιμάται πως περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται σε αναστολή και υπάρχει αβεβαιότητα για τον αν τελικά μπορέσουν οι επιχειρηματίες να καλύψουν το σύνολο των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Newsbomb.gr έκανε λόγο για φόβο για το μέλλον από πλευράς επιχειρηματιών, τονίζοντας πως «αν δεν στηριχτούν πραγματικά από την κυβέρνηση οι επιχειρήσεις, μία στις δύο θα κλείσει».
Επίσης υπογράμμισε πως δεν αρκούν τα μέτρα τώρα, αλλά το πώς θα στηριχτεί ο κλάδος, όταν ανοίξει πάλι, ενώ επεσήμανε τη σημασία του να εξηγηθούν από τώρα τα μέτρα, ώστε να γίνει προγραμματισμός.
Παράλληλα αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής 600 επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες.
Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κλπ).
Με βάση αυτά περισσότερες 1 στις 2 επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Ζητούν μέτρα στήριξης
Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει η Ομοσπονδία κατά την επανεκκίνηση του κλάδου είναι τα εξής:
- Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
- Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
- Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
- Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
- Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
- Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»