Η Ελλάκτωρ και τα claims, το vertigo με τις κάρτες και η «ανοσία» της Adocim στον Ερντογάν
Τα «πανάκριβα» claims
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2019 ο Άκτωρας ενέγραψε ένα κονδύλι στο σκέλος των «Απαιτήσεων» που δεν το είχε εμφανίσει στις οικονομικές καταστάσεις του 2018. Πρόκειται για 105 εκατ. ευρώ που αφορούσαν σε διεκδικήσεις (claims) της εταιρείας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Μέση Ανατολή, οι οποίες σχετίζονταν με καθυστερήσεις ολοκλήρωσης εργασιών και απρόβλεπτές εργασίες, για τις οποίες ο Όμιλοςείτε έχει οριστική Διαιτητική Απόφαση, είτε βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχοντας υποβάλει παράλληλα τις απαραίτητες αιτήσεις αποζημειώσεων. Η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ διαπίστωσε πως τα διεκδικούμενα δεν μπήκαν στο ταμείο, αλλά αντιθέτως βγήκαν από το ταμείο αδικαιολόγητα ποσά για την πληρωμή νομικών εκπροσώπων που έτρεχαν τις προαναφερόμενες διαιτησίες και ενέργειες. Τόσο αδικαιολόγητα θεωρήθηκαν τα ποσά, που κάποια από τα μέλη του νέου ΔΣ της Ελλάκτωρ, που είναι νομικοί στο επάγγελμα, φέρονται να απόρησαν για το ποιοι ζητούσαν και ποιοι εισέπρατταν τέτοιες αμοιβές…
On line vertigo
«Βέρτιγκο» (vertigo) προκαλούν σε πολλούς συναλλασσόμενους με κάρτες οι ειδοποιήσεις που τους έρχονται από τις τράπεζες τους για την έγκριση των on line συναλλαγών τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η έγκριση της συναλλαγής γίνεται μέσω SMS, σε άλλες με μήνυμα στο Viber με ένα τετραψήφιο PIΝ και σε άλλες με πιστοποίηση από την εκάστοτε smartphone τραπεζική εφαρμογή ( app). Που οφείλεται αυτό; Στο ότι έχει γίνει ένας μικρός χαμός με την αποκαλούμενη ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη (strong customer authentication -SCA). Το πρότυπο SCA που είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να γίνουν πιο ασφαλείς οι συναλλαγές. Όμως, στην πράξη αποδείχθηκε πως θέλει αρκετή δουλειά για να υλοποιηθεί σωστά ,τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από εκείνη των τραπεζών. Αλλά το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις με πολύ σημαντικούς τζίρους στα online κανάλια τους δεν κάθισαν να ασχοληθούν ιδιαίτερα με το SCA. Δεδομένου ότι δεν ζητούν πολλά βήματα ταυτοποίησης από τους πελάτες τους, οι πλατφόρμες τους εμφανίζονται πιο φιλικές στους χρήστες, έναντι εκείνων των επιχειρήσεων που υιοθέτησαν το SCA και για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής ζητούν ισχυρή ταυτοποίηση, όπως π.χ. το άνοιγμα του app της τράπεζας στο smartphone του συναλλασσόμενου. Πιο απλά οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υλοποιήσει το SCA έχουν ένα προβάδισμα σε σχέση με όσους έχουν σπεύσει να συμμορφωθούν. Και αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει αρκετή γκρίνια και παράπονα μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ποιος είναι αρμόδιος να βάλει σε τάξη τα πράγματα; Η Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά προς το παρόν δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.
Οι αντοχές της Adocim
Η διακύμανση «roller coaster» της τουρκικής λίρας, οι αλλοπρόσαλλές οικονομικές αποφάσεις και πολιτικές του Ερντογάν και το διαρκές «φλερτ» της γείτονος με την οικονομική επιτροπεία του ΔΝΤ, μπορεί να τρομάζουν πολλούς επενδυτές, αλλά όχι όλους. Σίγουρα δεν τρομάζουν τη Διοίκηση του Ομίλου Τιτάν, η οποία είδε το 2020 τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου να στηρίζονται από τις δραστηριότητες στην Τουρκία. Ο Όμιλος Τιτάν διαθέτει από το 2018 την πλειοψηφία των μετοχών της τουρκικής τσιμεντοβιομηχανίας Adocim, την οποία και ενοποιεί πλήρως στον ισολογισμό του. Το 2020, έτος που η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο απογειώθηκε έως τις 8,5 λίρες, οι πωλήσεις της Adocim δεν κάμφθηκαν, αλλά αντιθέτως ωφελήθηκαν από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για την κατασκευή κατοικιών, από την αύξηση της ζήτησης για δημόσια έργα και κυρίως από την αύξηση των (φθηνών) εξαγωγών της. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες η Διοίκηση του Τιτάνα, παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής (κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών καυσίμων) η Adocim το 2020 μπόρεσε και περιόρισε τις συνέπειες των προκλήσεων με «όπλα» τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της, το ανταγωνιστικό κόστος λειτουργίας της και το χαμηλό δανεισμό της. Δεδομένου ότι τα πλεονεκτήματα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται, η Διοίκηση του Τιτάνα πρέπει να βλέπει με σχετική ψυχραιμία τα οικονομικά «απόνερα» από τα νέα κατορθώματα του Ερντογάν.
Οι σημαίες της Προεδρίας
Παραγγελία για ολοκαίνουργιες Ελληνικές Σημαίες έδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε αύριο, κατά τον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό να φοράει τα «καλά» της. Δεδομένου ότι Μαξίμου και Προεδρία της Δημοκρατίας θα βρίσκονται το επόμενο 24ωρο στο επίκεντρο της διεθνούς και εγχώριας προσοχής, όλα θα πρέπει να αστράφτουν και κυρίως οι σημαίες, που παραδοσιακά συγκεντρώνουν τα κοντινά πλάνα σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, ανατέθηκε στην γνωστή για την ειδίκευση της στην κατασκευή σημαιών βιοτεχνία Κοκκώνη να κατασκευάσει και να παραδώσει τις σημαίες, κάτι που έγινε on time. Για όσους δεν το θυμούνται να υπενθυμίσουμε πως οι 9 λωρίδες της Ελληνικής Σημαίας αντιστοιχούν στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία».
Οι μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ένα βήμα πριν την απόκτηση ποσοστού της τάξης του 4%-5% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Όπως πληροφορείται η στήλη, δεν πρόκειται ακόμη για «done deal», αλλά σίγουρα είναι πιο κοντά από κάθε άλλο υποψήφιο σε αυτή τη φάση. Γιατί λέμε υποψήφιο; Επειδή μετά την αποεπένδυση της Reggeborgh και την αγορά των μετοχών από τον Γιώργο Περιστέρη και τη Μαριάννα Λάτση, υπολείπεται ένα ποσοστό της τάξης του 4%-5%, ώστε να καταλήξει σε νέα χέρια το σύνολο των μετοχών που διέθεταν οι Ολλανδοί. Καταλαβαίνουμε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει το προβάδισμα, με τη συμφωνία να αναμένεται να ολοκληρωθεί και επίσημα εντός των επομένων ημερών.