Την Πέμπτη η «μάχη της Βουλής» για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα γίνει η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη δρομολογούμενη αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Την Πέμπτη η «μάχη της Βουλής» για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς
INTIME
6'

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, στη συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν με σχετικές εισηγήσεις ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέας Βερύκιος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου.

Τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος είχαν ζητήσει στις 23 Μάρτιου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέλη της Επιτροπής.

Ολόκληρο το αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα είχε ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Ως μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αιτούμαστε τη σύγκλησή της, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και να συζητηθούν οι συνέπειες της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε σχέση με τα δικαιώματα και την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου (ΤΧΣ).

Ήδη η απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου της Τράπεζας Πειραιώς για μη πληρωμή του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos προκάλεσε μια ανεπανόρθωτη ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο, με συνακόλουθη υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που πέρασαν στην κυριότητα του ΤΧΣ. Στις 16/03/21 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόφασή της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ. Οι όροι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και χιλιάδων μικρομετόχων που θα δουν την αξία των μετοχών τους να απαξιώνεται, ενώ η επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας θα γίνει με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους νέους ιδιώτες επενδυτές αφού θα καταβάλουν πολύ χαμηλό τίμημα. Συγχρόνως, το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων καταργείται με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ να χάσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχει διαθέσει για τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, παρόλες τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την πρόσφατη διαδικασία της τροποποίησης του νόμου του ΤΧΣ, ότι ο σκοπός της τροποποίησης ήταν να δώσει την δυνατότητα στο ΤΧΣ να λειτουργήσει ως “ιδιώτης επενδυτής” αξιολογώντας τις επενδυτικές ευκαιρίες και συμμετέχοντας στις ΑΜΚ επί ίσοις όροις με τους ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνουμε ότι το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας σε απόφαση ΑΜΚ εφόσον η απόφαση δύναται να επηρεάσει σημαντικά τη συμμετοχή του Ταμείου στο Μετοχικό Κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.

Επειδή οι ζημίες για το Ελληνικό Δημόσιο διογκώνονται μέρα με τη μέρα,

Επειδή χιλιάδες μικρομέτοχοι αναμένεται επίσης να ζημιωθούν από την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς,

Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει δράσει για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ζητάμε την εισαγωγή σε Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής από τους αρμόδιους Υπουργούς για τις εξελίξεις και το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημόσιου και την προστασία της περιουσίας του.

Με εκτίμηση,

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε προ ημερών την κυβέρνηση να δώσει σαφείς γύρω από την αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και εύλογες υποψίες για τις προθέσεις της.

Τα θέσαμε δημόσια χωρίς να έχουμε ως τώρα πάρει απάντηση. Προφανώς η Κυβέρνηση με τη γνωστή αλαζονική λογική της, θεωρεί ότι δεν έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και δεν λογοδοτεί.

Επανερχόμαστε:

Η αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου δεν συνδέεται απαραίτητα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που ανακοίνωσε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Επιλέγοντας, όμως, τη σύνδεση αποεπένδυσης-αύξησης, η Κυβέρνηση οδηγεί στην «πώληση» του μεριδίου του ελληνικού δημοσίου μέσα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία. Με τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ΑΜΚ στα πλαίσια της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να γίνει στους επόμενους μήνες όταν οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες για τον «πωλητή/ελληνικό δημόσιο» καθώς:

α) η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επανέλθει

β) η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί

γ) η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει τα 2 από τα 3 σκέλη της εξυγίανσης και -σύμφωνα με το σχέδιο -θα έχει 22% NPE’s αντί για 45% που έχει σήμερα.

Αναμφίβολα σήμερα το ενδιαφέρον θα είναι πολύ πιο περιορισμένο λόγω της δυσμενούς συγκυρίας για την ελληνική οικονομία και τον κλάδο, όπως και των μεγάλων αβεβαιοτήτων που υπάρχουν. Όλα αυτά θα τα τιμολογήσουν οι αγοραστές/νέοι μέτοχοι στις προσφορές τους, που επομένως θα είναι κατά πολύ μειωμένες.

Αν η κυβέρνηση πράγματι πιστεύει στην επιτυχία του εμβολιασμού, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην επίτευξη του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, γιατί τέτοια αδικαιολόγητη βιασύνη;

  • Όταν αυτή λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου; Με κίνδυνο απώλειας 1,5-2 δις ευρώ ακόμη;
  • Πώς θα δώσει το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος μέσω του ΤΧΣ την έγκριση για υλοποίηση της ΑΜΚ, χωρίς να γνωρίζει αν η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί θα του διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό τα συμφέροντά του και δε θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της ακριβοπληρωμένης συμμετοχής του;

Αν δεν υπάρχουν εχέγγυα που διασφαλίζουν το ελληνικό δημόσιο, τότε δημιουργείται εικόνα εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί.

Για τον λόγο αυτό το Κίνημα Αλλαγής φέρνει το θέμα στην Βουλή μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή