Ο επίμονος Πόλυς, το Greece South και οι ιχθυοκαλλιέργειες

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο επίμονος Πόλυς, το Greece South και οι ιχθυοκαλλιέργειες
5'

Το data center της Microsoft

Όταν στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 είχε ανακοινωθεί η πρόθεση της Microsoft για τη δημιουργία ενός data center hub στην Ελλάδα, είχε τεθεί ένας ορίζοντας δύο ετών για την ολοκλήρωσή του. Έξι μήνες μετά έχει αρχίσει «να μπαίνει το νερό στο αυλάκι» και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το «Greece South», όπως ονομάζεται το data center hub της Microsoft. Ενδιαφέρον πάντως έχει και το τί κάνουν αυτή την περίοδο και οι ανταγωνιστές της Microsoft. Η Amazon Web Services, η οποία έχει ανοίξει το δικό της γραφείο στην Αθήνα, η Lamda Hellix, η οποία έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική Digital Realty και ετοιμάζεται να ανακοινώσει μία μεγάλη επένδυση, αλλά και η Google, η οποία, προ το παρόν, δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παροχή cloud λύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις ή στο δημόσιο τομέα.

Η βαριά σκιά του Μάρτιν

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η σκιά του Μάρτιν Τζούρντα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να ήταν πολύ βαριά. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που πέρασε μετά την αιφνίδια (;) αποχώρησή του, είδαμε να προχωρούν δύο εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πρώτη αφορά στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα και η δεύτερη στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι κακές γλώσσες λένε στη στήλη ότι τα δύο γεγονότα -η αποχώρηση Τζούρντα και η επιτάχυνση των διαδικασιών- δεν είναι καθόλου σύμπτωση. Και προσθέτουν με νόημα ότι είναι μείζον ζήτημα να λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, ενώ «de facto» υπάρχει κενό εξουσίας στο Ταμείο.

Το RFA στο προσκήνιο

Την ίδια στιγμή, παραβιάσεις στο Πλαίσιο Συνεργασίας (Relationship Framework Agreement – RFA) που συνομολόγησαν η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2015 βλέπουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνοντας την κριτική για τη δρομολογουμένη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Δεδομένου ότι το RFA συνομολογήθηκε όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το ποιες «καταστρατηγήσεις» θα φέρει στο προσκήνιο η Κουμουνδούρου και ποιες εξ αυτών αφορούν σε ευθύνες του ΤΧΣ και ποιες σε ευθύνες της Διοίκησης Μεγάλου. Κατά τα στελέχη της αντιπολίτευσης, το ΤΧΣ έπρεπε να παρακολουθεί και να αξιολογεί την απόδοση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς και των Επιτροπών της, σύμφωνα με το άρθρο. 10 του Ν. 3864/2010, κάτι που όπως υποστηρίζουν δεν έγινε αποτελεσματικά. Δεν έγινε αποτελεσματικά μετά το 2019 ή πριν από το 2019; Τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα θα τις πληροφορηθούμε τις επόμενες ημέρες. Βλέπετε την Πέμπτη το πρωί η Πειραιώς θα έχει την τιμητική της στη Βουλή, όπου αναμένεται μάχη.

Ο επίμονος Πόλυς

O εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου, αδελφός του Στέλιου και της Κλέλιας Χατζηιωάννου, ο οποίος τρέχει την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και είναι ιδιαιτέρως δραστήριος σε επενδύσεις σε ακίνητα, έχει από το 2008 μια νομική διαμάχη με ένα Ταϊβανέζο πρώην δισεκατομμυριούχο πλοιοκτήτη που ακούει στο όνομα Νόμπου Σου (Nobu Su).Ο 62χρονος Ταϊβανέζος έγινε γνωστός στον διεθνή ναυτιλιακό κόσμο για τα ρίσκα που αναλάμβανε μεταξύ 2005 – 2009, οπότε είχε βρεθεί να διαθέτει ε περισσότερα από 100 πλοία και τεράστιες προθεσμιακές θέσεις στις αγορές ξηρού και υγρού φορτίου. Όταν η αγορά κατέρρευσε και βρέθηκε στη λάθος πλευρά, ο Σου έπρεπε να πληρώσει για τις ανοικτές του θέσεις. Μεγάλο ποσό χρημάτων της τάξης των 57 εκατ. δολαρίων βρέθηκε να το οφείλει στον Πόλυ Χατζηιωάννου. Ο Ταϊβανέζος όμως έπαιζε τον «Κινέζο» και όχι μόνον δεν πλήρωνε, αλλά «πάρκαρε» και κάποια εκατομμύρια δολάρια στην υπέργηρη μητέρα του στην Ταιβάν. Το 2019 ο Σου συνελήφθη από τις Βρετανικές Αρχές στο Λονδίνο και λόγω του ότι προσπάθησε να διαφύγει (προσπάθησε να επιβιβαστεί σε πορθμείο στο Λίβερπουλ) φυλακίστηκε για 21 μήνες. Αν και προ μηνών αποφυλακίσθηκε, ο Πόλυς Χατζηιωάννου συνεχίζει να διεκδικεί τα όσα του οφείλει, αξιοποιώντας κάθε νόμιμη οδό. Σε λίγο καιρό βλέπουμε τον Ταϊβανέζο να πουλάει σε πάγκους την αυτοβιογραφία του που φέρει τον τίτλο «The Gold Man From the East».

Ο πήχης και οι ιχθυοκαλλιέργειες

Δύο βασικά αιτήματα έχει ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία έχουν τεθεί στην αρμόδια υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή. Το πρώτο είναι να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο χωροταξικό ζήτημα, με τη διευθέτηση των οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, κάτι που από ότι πληροφορούμαστε προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Το δεύτερο είναι να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου πρόσβαση στους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020. Το πάγιο αίτημα είναι οι πόροι να αξιοποιηθούν, έστω και τώρα, για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου από τις συνέπειες της πανδημίας. Η στήλη αντιλαμβάνεται πως η υφυπουργός έχει πάρει επ' ώμου τα σχετικά αιτήματα και τρέχει τις συνεννοήσεις σε όλα τα επίπεδα. Και το γεγονός ότι θεωρείται από του φορείς του κλάδου αξιόπιστη δεν είναι μικρό πράγμα…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή