Δώρο Πάσχα 2021: «Μαχαίρι» για χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή - Πότε και πόσα χρήματα θα λάβουν
Νέα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Το συνολικό πακέτο των μέτρων στήριξης αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ.
Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας Aρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.
Μάλιστα, δίνεται δώρο Πάσχα στους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021.
To Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο Διονύση Τεμπονέρα για να μας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το φετινό δώρο Πάσχα.
Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια από την Εθνική Γενική ΣΣΕ.
Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζομένου από την αξίωση καταβολής τους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρο Πάσχα.
«Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία» είπε ο κ. Τεμπονέρας.
Για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ e- ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ) και φόρος μισθωτών υπηρεσιών. «Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα» επισήμανε ο δικηγόρος.
Όπως είπε ο κ. Τεμπονέρας «σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά» υπογράμμισε. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι «στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες» ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους, και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωση Newsbomb.gr για επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή τον Απρίλιο
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:
προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ήΑπριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).
Τι ισχύει για την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας
Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.
Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κ.λπ. όταν χορηγούνται κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.
Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.Παράδειγμα: εργαζόμενος σε κανονικές συνθήκες με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας, θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
Ο κ. Διονύσης Τεμππονέρας μας εξηγεί πώς θα υπολογιστεί το φετινό δώρο Πάσχα.
ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2021
«Πεντακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο, αναμένεται να πληρωθούν φέτος το Δώρο Πάσχα, στα πρότυπα του Δώρου Χριστουγέννων 2020» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.
Έτσι, το κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.
Άρα όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου αδιαλείπτως, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ.
Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό Δώρο Πάσχα. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.
Δείτε ΕΔΩ το πόσο που δικαιούστε
Ο γνωστός δικηγόρος μας δίνει και κάποια παραδείγματα:
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1ο Παράδειγμα: Μισθωτοί ανεξαρτήτως μισθού που από 1.1.2021 έως και 30.4.2021 είναι σε αναστολή σύμβασης θα λάβουν Δώρο Πάσχα 267 ευρώ. Έτσι μισθωτός που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ και θα έπαιρνε σε κανονικές συνθήκες δώρο 520 ευρώ, θα λάβει φέτος σχεδόν τα μισά χρήματα δηλαδή μόλις 267 ευρώ(μείωση σχεδόν 50%).
2ο Παράδειγμα: Μισθωτός που ήταν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου, ενώ τον Απρίλιο επέστρεψε σε ενεργή απασχόληση θα λάβει 201 ευρώ από το κράτος και 100 ευρώ από τον εργοδότη, συνολικά θα λάβει Δώρο Πάσχα ύψους 301 ευρώ.
3ο Παράδειγμα: Μισθωτός που αμείβεται με μισθό 1.000 ευρώ μπήκε σε αναστολή σύμβασης από 15.3.2021 και παραμένει μέχρι και 30.4.2021.Θα λάβει για 75 ημέρες που εργάστηκε κανονικά, δώρο Πάσχα ύψους 325 ευρώ από τον εργοδότη.
Για τις ημέρες της αναστολής σύμβασης, το δώρο θα υπολογιστεί επί των 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα λάβει από το κράτος επιπλέον ποσό 169 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 494 ευρώ.
Σημειωτέο ότι με τον περυσινό τρόπο υπολογισμού του δώρου Πάσχα, ο ίδιος εργαζόμενος θα λάμβανε συνολικά από εργοδότη και κράτος, ποσό δώρου Πάσχα ύψους 520 ευρώ, υφίσταται δηλαδή μια μείωση 5%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ακολουθείται διαφορετική μέθοδος υπολογισμού για το δώρο Πάσχα σε σχέση με πέρυσι(2020) αφού την προηγούμενη χρονιά αυτό υπολογίστηκε επί του ονομαστικού μισθού με τον επιμερισμό του σε εργοδότη και κράτος.
«Η επιλογή αυτή οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στον υπολογισμό του δώρου Πάσχα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους» κατέληξε ο δικηγόρος.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Τα οχτώ μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων τον Απρίλιο