Πόρισμα-καταπέλτης της Δικαιοσύνης κατά Λαυρεντιάδη
Πόρισμα-καταπέλτη σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη συνέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος ζητά την ποινική του δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων.
Στο πόρισμα των 110 σελίδων ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης για συνολικά 28 άτομα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων ύψους 701 εκατ. ευρώ της Proton Bank την περίοδο που ο Λ. Λαυρεντιάδης ήταν πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας προς εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητά να διωχθεί ποινικά
- Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- Έξι μέλη του ΔΣ της τράπεζας και της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton Bank για: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- Δεκαπέντε εκπρόσωποι εταιρειών που πήραν τα επίμαχα δάνεια για: άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα.
- Έξι άτομα-ιδιώτες (υπάλληλοι της εταιρείας Alapis) για: άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαχωρίστηκε η δικογραφία και η έρευνα για την εταιρεία Vosivon, με εκπρόσωπο τον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό και πέντε ακόμη άτομα, αφού η πρόταση του εισαγγελέα είναι να διαβιβαστεί σε εισαγγελέα Εφετών καθώς υποκρύπτεται χειραγώγηση μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη να επιστρέφει συνολικά 51 εκατ. ευρώ και τον εισαγγελέα να δεσμεύει ακόμη 160 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς του επιχειρηματία στην Ελβετία.
Προχθές, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματία διαβεβαίωσαν ότι θα επιστρέψουν ακόμη 74 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση να αποδεσμευτούν τα 160 εκατ. ευρώ στην Ελβετία.
Τι αναφέρει το πόρισμα
Στο πόρισμα περιγράφεται καρέ-καρέ πώς «στήθηκε η ιστορία».
Σύμφωνα με αυτό, όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010, όταν καμία τράπεζα δεν έδινε δάνεια. Τότε, σε αυτό το υφεσιακό περιβάλλον, έγγραφο της Deutsche Bank μιλούσε για υπέρμετρο δανεισμό της ALAPIS ο οποίος από τον Δεκέμβρη του 2007 ξεκινούσε με 640 εκατομμύρια και μέχρι το 2009 κατέληγε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη συγκυρία, σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Λαυρεντιάδης επέλεξε να αγοράσει το 31% της Proton Bank φέρνοντας εκεί πρόσωπα της εμπιστοσύνης του που «δεν είχαν άμεση σχέση με το τραπεζικό αντικείμενο». Κατά το πόρισμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να προσπάθησε να «ξεπεράσει» το τραπεζικό σύστημα εκ των έσω και να δανειστεί χρήματα χωρίς να φαίνεται ότι δανείζεται ο όμιλος του.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο πόρισμα γίνεται λόγος ακόμη και για «μαγειρεμένα στοιχεία» προς την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να επιτευχθεί και να εγκριθεί ο δανεισμός των εταιριών ενδιαφέροντος Λαυρεντιάδη. Τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ για να πείσουν δε τα μη εκτελεστικά να υπογράψουν τα δάνεια εμφάνιζαν «εικονικές καταστάσεις» και πίεζαν τις διευθύνσεις της τράπεζας «όλα να γίνουν πολύ σύντομα». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι υποβλήθηκε αίτημα δανείου από εταιρία στις 7 Ιουνίου και δόθηκε στις 9 του ίδιου μήνα. Δηλαδή, μέσα σε μόλις δυο ημέρες!