Οι σαμπάνιες της doValue, ο τραπεζίτης του 202% και η «χαμένη» Porsche
Ανοίγουν σαμπάνιες στη doValue
Μέχρι τη… Σιβιτανίδειο έφτασε ο ήχος από τις σαμπάνιες που άνοιξαν στην doValue όταν έμαθαν το ύψος των προσφορών για τη Ναυτεμπορική. Τα 7 εκατ. ευρώ που έδωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν πολλαπλάσια από όσα… ονειρεύονταν ότι θα φτάσει το τίμημα, άρα έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Παράλληλα, δικαιώνονται όσοι πρότειναν να πουληθούν «πακέτο» το όνομα, το αρχείο και το πιεστήριο της Ναυτεμπορικής, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή τιμή. Επιπλέον, με την θετική έκβαση της υπόθεσης της Ναυτεμπορικής η doValue βγάζει από πάνω της ένα μεγάλο βαρίδι, καθώς σε περίπτωση περιορισμένου ή μηδενικού ενδιαφέροντος θα έπρεπε να οδηγηθεί σε άτακτο πλειστηριασμό, με ο,τι αυτό θα συνεπαγόταν. Αλλά υπάρχει και ένα «κερασάκι» στην τούρτα. Η doValue, της οποίας ηγείται ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αγόρασε η ίδια τα υπόλοιπα ακίνητα της Ναυτεμπορικής -εκτός τους πιεστηρίου-. Βρήκε δε αγοραστές και για αυτά και έτσι θα αυξήσει περαιτέρω τα έσοδά της από το συνολικό deal της Ναυτεμπορικής. Είναι λοιπόν να μην ανοίγουν σαμπάνιες;
Η «χαμένη» Porsche
Από τις 831.059.164 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που διαπραγματεύονται σήμερα στο Χρηματιστήριο, οι 100.000 μετοχές ανήκουν στον Χρήστο Μεγάλου. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο CEO της Πειραιώς κατά την χθεσινή Γενική Συνέλευση της τράπεζας που ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει στους εκπροσώπους των ιδιωτών μικρομετόχων, πως δεν είναι οι μόνοι που υφίστανται ζημιές από την πτώση της μετοχής της τράπεζας. Ομολογουμένως η ζημιά που υφίσταται ο κ. Μεγάλου από την καταβαράθρωση της μετοχής της Πειραιώς δεν είναι μικρή. Χθες οι 100.000 μετοχές του είχαν αξία 35.540 ευρώ, όταν στις 8 Μαρτίου είχαν αξία 94.400 ευρώ και όταν προ τριμήνου η αξία τους ήταν 127.000 ευρώ. Δηλαδή τον Ιανουάριο μπορούσε να αγοράσει με τις μετοχές αυτές μια Porsche 991 Carrera 2 και στη χθεσινή συνεδρίαση του αρκούσαν για ένα Peugeot 3008!
Το χαρτί που φοβίζει
Σε σχέση τώρα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να επιστρατεύσει τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγείρουν θέμα ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο των πεπραγμένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς, από το 2010 έως σήμερα, μαθαίνουμε πως κάποιοι στη Κουμουνδούρου δεν το βλέπουν με καλό μάτι. Όπως πληροφορούμαστε, οι διστακτικοί είναι δύο κατηγοριών : Οι πρώτοι που φοβούνται να μην αναδειχθεί η άγνοια τους και ειδικά το ότι έβαλαν τις υπογραφές τους στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 χωρίς να ξέρουν τί υπογράφουν. Οι δεύτεροι που ήξεραν που θα πήγαινε το πράγμα, το ποιες διατάξεις έκαναν τη διαφορά και ποιοι θα ωφελούνταν από αυτές. Αυτοί οι δεύτεροι ειδικά, στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ πίεσαν τον πρόεδρο Αλέξη να μην ρίξει το «χαρτί» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το τί τελικά θα συμβεί, θα το δούμε στο επόμενο διάστημα…
Ο τραπεζίτης του 202,151%
Έχουν περάσει 19 χρόνια από το 2002, όταν Έλληνας τραπεζίτης που σήμερα έχει αξιοζήλευτη θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επένδυε στην αγορά real estate του Λονδίνου αγοράζοντάς ένα flat στο Τσέλσι, πλησίον του Chelsea Physic Garden, έναντι 465.000 λιρών. Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν κάτι που θα μπορούσε να είχε φανταστεί τότε, αλλά σήμερα η αγορά αυτή του έχει εξασφαλίσει απόδοση 202,151%, καθώς η αξία του flat έχει εκτοξευθεί στο 1,405 εκατ. λίρες. Πιο απλά, κάθε χρόνο, τα τελευταία 19 χρόνια, η τιμή του εν λόγω ακινήτου αυξανόταν μεσοσταθμικά κατά 10,6% σε ετήσια βάση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Μέσα στα χρόνια που παρήλθαν η εν λόγω περιοχή έγινε πολύ hot. Απλά να σας αναφέρουμε πως κάποιες δεκάδες μέτρα μακριά από το flat του Έλληνα τραπεζίτη, λειτουργεί εστιατόριο του γνωστού σεφ Gordon Ramsay, με τρία αστέρια MICHELIN.
Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά
Μόλις 60 εργάσιμες ημέρες έχει στη διάθεσή της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να παραδώσει το πόνημά της στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό. Ωστόσο, ο κορωνοϊός και οι εξ αποστάσεως συνεδριάσεις δεν έχουν βοηθήσει την επιτροπή στο έργο της, με τον πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής Παναγιώτη Τριδήμα, Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου στο King’s College London, να είναι αντιμέτωπος με διαρκείς αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής. Υπερωρίες μαθαίνουμε πως κτυπάει και η Αθηνά Μωραΐτη, στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Ζαββού, που υπηρετεί ως δικηγόρος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία έχει «χρεωθεί» το εν λόγω νομοσχέδιο. Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είναι επαρκές για να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, ενώ ελάχιστα συμβαδίζει επιχειρησιακά με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εποπτείας.