ΔΝΤ: Να πληρώσουν οι πλούσιοι φόρο για την πανδημία
Οι πλούσιοι και οι εταιρείες που επωφελήθηκαν από την πανδημία για να βγάλουν περισσότερα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο ως αλληλεγγύη σε όσους δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, πιστεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ένας τέτοιος προσωρινός φόρος αλληλεγγύης θα μείωνε τις ανισότητες, για τις οποίες έχουν προειδοποιήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και άλλα μέλη του Ταμείου.
Την πρόταση αυτή έκανε το ΔΝΤ, λέγοντας ότι μια συμβολική αύξηση στη φορολογία όσων κέρδισαν τα πιο πολλά πέρυσι θα συνέβαλλε στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής και ότι οι χώρες θα πρέπει να το εξετάσουν.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να αυξήσουν τους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές για κάποια περίοδο, εκτιμά το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον φόρο αλληλεγγύης της Γερμανίας μετά την επανένωση.
Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στα δημόσια οικονομικά και να εκπονηθούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων κινδύνων.
Ταυτόχρονα η Γκεοργκίεβα υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα προσφέρει στις χώρες με ανάγκη όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις της πανδημίας.
Η Γκεοργκίεβα παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ατζέντα παγκόσμιας πολιτικής, μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι τα επαναλαμβανόμενα κύματα και οι μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν κινδύνους για νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και πως οι χώρες μπορεί να αναγκαστούν να ανοίγουν και να κλείνουν ολόκληρους κλάδους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Επίσης χτύπησε καμπανάκι για άνοιγμα της ψαλίδα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων κρατών.Όπως είπε, η ανάκαμψη αναμένεται ότι θα είναι ταχύτερη στις ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά μπορεί να υπολείπεται στις αναπτυσσόμενες λόγω της άνισης πρόσβασης σε εμβόλια, λόγω περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, προϋπαρχόντων προβλημάτων και διαθρωτικών προβλημάτων.