Η City Insurance, τα parking της Εκκλησίας και η επιστολή στην ESMA
Extend and Pretend
Η Ελλάδα το 2010 είχε χρεοκοπήσει. Η Ευρώπη επέλεξε να προσποιηθεί ότι αυτό δεν είχε συμβεί και συνέχισε να της χορηγεί ρευστότητα έναντι δρακόντειων όρων. Η επίσημη δικαιολογία των πρωταγωνιστών της εποχής ήταν πως η ΕΕ προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα φερεγγυότητας της Ελλάδος. Οι πλέον ειλικρινείς εξ αυτών παραδέχονται πως επιχειρήθηκε να κερδηθεί χρόνος, ώστε να προλάβουν οι τράπεζες των μεγάλων χωρών της ΕΕ να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν. Αυτή η προσποίηση πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και η μετάθεση της λύσης για το μέλλον, γέννησαν το «Extend and Pretend» (παρατείνω και προσποιούμαι) που έγινε αντικείμενο διδασκαλίας από τον Γιάνη Βαρουφάκη, στην εποχή των σκληρών Μνημονίων 1 και 2. Χθες μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο Πόουλ Τόμσεν παραδέχθηκε ανοικτά πως το «Extend and Pretend» με το ελληνικό χρέος συνεχίζεται. «Όταν ως ευρωζώνη επιτρέπεις την προβολή εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα τόσο πολλών δεκαετιών, τότε δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος», είπε. Και αυτή τη φορά δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε με τον Δανό οικονομολόγο…
Ιερά Στάθμευσις
Η Εκκλησία της Ελλάδος συμπληρώνει σε λίγους μήνες 20 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στο κλάδο των parking. Ήταν το 2002, όταν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη διαχείριση των χώρων στάθμευσης μέσω της εταιρείας P.M.C PARKING AE και στα χρόνια που μεσολάβησαν η εταιρεία ανέπτυξε τρία parking στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Βουλιαγμένη και στη Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος Μητροπολίτης που ανέλαβε πρόεδρος της P.M.C ήταν ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος (κατά κόσμον Αντώνιος Σιγάλας). Επί της θητείας του Μακαριστού Σέργιου η P.M.C PARKING AE απέκτησε και μια θυγατρική την Τυρταίος Ενεργειακή Φωτοβολταϊκά Συστήματα Ανώνυμος Εταιρεία, η οποία από το 2004 διαχειρίζεται φωτοβολταϊκά πάρκα στα Γρεβενά και από το 2015 προσφέρει ασφαλιστικές υπηρεσίες κυρίως στην Εκκλησία και τον κλήρο. Σήμερα πρόεδρος της Τυρταίος και αντιπρόεδρος της P.M.C PARKING AE είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. κ. Γαβριήλ (κατά κόσμον Γεώργιος Παπανικολάου).
Το Ιωνικό Κέντρο
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Γαβριήλ θα βρεθεί το 2023 να έχει υπό την ευθύνη του ένα υπερσύγχρονο υπόγειο parking, το μεγαλύτερο στη Δυτική Αθήνα, το οποίο θα εξυπηρετεί και το υπό κατασκευή Γήπεδο Ποδοσφαίρου της ΑΕΚ. Πρόκειται για τον υπόγειο σταθμό στάθμευσης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ιωνικό Κέντρο» που κατασκευάζεται από την ανάδοχο Intrakat απέναντι από τον Σταθμό του Περισσού. Το parking αυτοκίνητων, χωρητικότητας 243 θέσεων στάθμευσης, θα αναπτύσσεται σε 4 υπόγεια επίπεδα και θα καταλαμβάνει υπογείως το 45% περίπου της επιφάνειας τού οικοπέδου. Το έργο του «Ιωνικού Κέντρου» χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και έχει συνολικό προϋπολογισμό 15,77 εκατ. ευρώ. Το project από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, το τρέχει ο στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Γαβριήλ, Ευάγγελος Καραγιαννοδήμας, Άρχων Θησαυροφύλαξ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Τεχνολογία από το Ντουμπάϊ
Το Ιωνικό Κέντρο θα ενσωματώνει «hi tech» τεχνολογίες, τόσο στις υπέργειες όσο και στις υπόγειες υπόδομές του. Κατά πληροφορίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Γαβριήλ και ο κ. Καραγιαννοδήμας έχουν προσφάτως ταξιδέψει στο Ντουμπάϊ, όπου – μεταξύ άλλων – είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τεχνολογικές λύσεις υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στις δομές φιλοξενίας και εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνει το Κέντρο. Αυτές οι τεχνολογίες, που μόνον οικονομικά προσιτές δεν είναι, θα εφαρμοσθούν στο Ιωνικό Κέντρο, σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με τον CEO της Intrakat, Πέτρο Σουρέτη. «Felix culpa» (ευτυχής αμαρτία), που έλεγε ο Ιερός Αυγουστίνος.
Η ρουμανική ασφαλιστική
Καθώς ο λόγος για την Εκκλησία της Ελλάδος, ρουμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως πίσω από την απόκτηση της τρίτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ρουμανίας, της City Insurance από την I3CP Holdings με έδρα την Ολλανδία, βρίσκονται «ελληνικά ράσα». Να υπενθυμίσουμε πως η I3CP Holdings, συγκαταλεγόταν στους μνηστήρες για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ωστόσο η Εθνική Τράπεζα την απέκλεισε από τη διαδικασία, καθώς δεν πείσθηκε πως είχε τα κεφάλαια για να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική. Μετά το ελληνικό «όχι» η I3CP στράφηκε στην ρουμανική αγορά και απέκτησε το 85,23% της City Insurance από την Vivendi. Η City Insurance διαθέτει ενεργητικό 700 εκατ. ευρώ και το 20% περίπου της ασφαλιστικής αγοράς της Ρουμανίας, αλλά δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), έχοντας περίπου 150.000 πελάτες. Αυτό σημαίνει πως η απόκτηση της City Insurance από την I3CP έχει εποπτικό ενδιαφέρον και για την Τράπεζα της Ελλάδος. Tα τελευταία έτη στο ΔΣ της City Insurance μετέχουν ο Σπύρος Μαυρόγαλος, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2016 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής και πρόεδρος των θυγατρικών της σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, αλλά και ο Επαμεινώντας Παπανικολάου, που έως πρότινος είχε θέση προέδρου στην ρουμανική ασφαλιστική επιχείρηση.
Η συσχέτιση της I3CP Holdings με την Ελληνική Εκκλησία, δεν είναι κάτι που τα ρουμανικά ΜΜΕ επικαλούνται τυχαία, καθώς αυτό φέρεται να προκύπτει από στοιχεία που κατατέθηκαν στις εποπτικές Αρχές της χώρας. Να αναφέρουμε ενδεικτικά πως ως εκπρόσωπος επικοινωνίας της «ολλανδικής» I3CP Holdings εμφανίζεται ο Χρόνης Τσιανάκας, ο οποίος εργάζεται στη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο Πόντιος Πιλάτος
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγορών (European Securities and Markets Authority -ESMA) αποφάσισε να καταφύγει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), αναφορικά με το θέμα των omnibus accounts, των συλλογικών δηλαδή επενδυτικών λογαριασμών αξιών και της υποχρεωτικότητας τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ερμηνεύσει ως υποχρεωτική την τήρηση των συλλογικών λογαριασμών αξιών, κάτι που γεννά μεγάλα κόστη για τις χρηματιστηριακές, καθώς οι omnibus accounts, δεν σχετίζονται με τους ήδη υπάρχοντες ατομικούς λογαριασμούς ανά πελάτη, που τηρούνται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων. Ο ΣΜΕΧΑ απέστειλε ερώτημα στην ESMA για το εάν οι omnibus accounts είναι υποχρεωτικοί ή όχι. Εάν η απάντηση είναι πως δεν είναι υποχρεωτικοί, οι χρηματιστές θα γλιτώσουν αυτομάτως την πάγια χρέωση που θα τους επέβαλε η ΕΧΑΕ.