Τι αποκαλύπτει η εισαγγελική πρόταση για το ρόλο της κινεζικής Fosun στο σκάνδαλο της Folli Follie
Ο Qian Jiannong είχε υποστηρίξει ανοικτά τη Διοίκηση Κουτσολιούτσου τις πρώτες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το Μάιο του 2018 και τελικά απομακρύνθηκε από τη θέση του στις αρχές Ιουνίου 2018, όταν και ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα.
Στο υλικό που υπέβαλε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η Εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου περιλαμβάνεται και κατάθεση του Haolei Zhang, διευθυντή επενδύσεων και εκπρόσωπου της Fosun στην Ελλάδα (Investment Director, Chief Executive Representative for Greece), ενώπιον του Επίκουρου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, από την οποία προκύπτει πως η κινεζική εταιρεία θέλει να παρουσιάζεται ως εξαπατημένη από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Στην κατάθεση του Haolei Zhang αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Fosun κατέχει 16,37 % του μετοχικού κεφαλαίου της Folli - Follie, το οποίο μας κόστισε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου... Το 2011 είδαμε την Ελλάδα να βρίσκεται σε οικονομική κρίση και είδαμε την Folli - Follie, η οποία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Μας τράβηξε την προσοχή, γιατί η μάρκα Folli - Follie είναι γνωστή στην Κινέζικη αγορά. Η μετοχή της είχε επηρεαστεί πολύ από την κρίση και η αποτίμησή της ήταν ελκυστική για εμάς. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μελετήσαμε (ισολογισμούς), είδαμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου προερχόταν από την Ασία. Οπότε αφού τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της εταιρίας ήταν τόσο καλά, τη θεωρήσαμε ευκαιρία... Επειδή ήταν μια εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θεωρήσαμε ότι η εταιρία αυτή έχει ελεγχθεί στην Ελλάδα, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή. Λάβαμε υπόψη το ενημερωτικό δελτίο που είχε εκδώσει, με ημερομηνία 24-6-2011, το οποίο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, με σύμβουλο έκδοσης την Εμπορική Τράπεζα, ως μέλος της Credit Agricole Group, το οποίο είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αφορούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εμείς τότε πήραμε το 9,5 % του μετοχικού κεφαλαίου και δώσαμε περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είχαμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία ήταν δημοσιευμένα και ο έλεγχος των οικονομικών της από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές ήταν αυτονόητος... Πράγματι, ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι η εταιρία είχε ορκωτό λογιστή, ήταν εδώ και πολλά χρόνια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και πιστεύαμε ότι το εταιρικό περιβάλλον στην Ελλάδα ήταν ελεγμένο και διασφαλισμένο...(εν. ως προς το περιεχόμενο της έκθεσης Α&Μ).
Η Folli - Follie επικαλέστηκε λόγους εμπιστευτικότητας και δεν μας έδωσε φωτοαντίγραφο της έκθεσης, όμως σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Κουτσολιούτσος μας έκανε μία σύντομη ενημέρωση και μας είπε ότι η Alvarez εντόπισε πλαστά οικονομικά στοιχεία. Την ίδια μέρα η Folli - Follie ανακοίνωσε περιληπτικά τα πλαστά οικονομικά στοιχεία... Όταν η QCM ανακοίνωσε την αναφορά της στις 4-5-2018, ημέρα Παρασκευή και η μετοχή έκανε limit down (- 30%), το σαββατοκύριακο που μεσολάβησε εμείς κάναμε μια μικρή έρευνα, μελετήσαμε την έκθεση, στείλαμε ανθρώπους στην Κίνα να ελέγξουν τον αριθμό των καταστημάτων της Folli - Follie και βρήκαμε ότι αυτή η έκθεση περιείχε και αναληθείς και παραπλανητικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, όταν στείλαμε ανθρώπους να μετρήσουν τον αριθμό των μαγαζιών στην Κίνα τα βρήκαμε πάνω από 100. ενώ στην έκθεση της QCM αναφερόταν μόνο 64. Επίσης η QCM στηρίχτηκε σε στοιχεία από τα δυτικά social media (facebook, twitter, instagram), που όμως στην Κίνα δεν επιτρέπονται.
Εμείς στην Κίνα έχουμε τα δικά μας social media (baidu, we chat, weibo, qq) και από την έρευνα που κάναμε σε αυτά δεν προέκυπτε κάτι μεμπτό. Εν τω μεταξύ είδαμε και τις ανακοινώσεις που έβγαλε η Folli - Follie, καθώς και την ανακοίνωση που έβγαλε ο διευθύνων σύμβουλος της, οι οποίοι κατηγορούσαν την έκθεση της QC M και δήλωναν ότι η εταιρία θα προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα κατά της QCM».
Αναφορικά με τη διάθεση των μετοχών της Folli Follie σε πορτογαλική θυγατρική της Fosun, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Haolei Zhang ανέφερε τα εξής:
«Τη Δευτέρα 7-5-2018 είδαμε και την ανακοίνωση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που ζήταγε από την εταιρία να προσκομίσει οικονομικά και αποδεικτικά στοιχεία από την QCM και να βάλει ελεγκτή και βλέποντας τη μετοχή να πέφτει κάτω από τα 7 ευρώ, πολύ κάτω από το δικό μας κόστος, συνεκτιμήσαμε όλα αυτά και από την 8-5- 2018 προβήκαμε σε σταδιακές αγορές για τέσσερις συνεχείς μέρες συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ. Σταματήσαμε να αγοράζουμε επειδή είδαμε ότι, ούτε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ούτε η Folli - Follie, που φερόταν ότι είχε τόσο υψηλά διαθέσιμα, προέβησαν σε στήριξη της μετοχής, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες, αλλά περιορίστηκαν σε ασήμαντες αγορές. Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρία δεν έδινε άμεσα στις αρμόδιες Αρχές, τις τραπεζικές βεβαιώσεις για τα ταμειακά της διαθέσιμα, κάτι που απαιτούσε ελάχιστο χρόνο και πλέον καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.. ..(σε ερώτηση γιατί στη συνέχεια, μεγάλο μέρος των μετοχών που κατείχαν, τα μετέφεραν σε θυγατρική της Fosun Πορτογαλική ασφαλιστική εταιρία) Αυτό το κάναμε πριν γίνει η αναφορά της QCM, προς το τέλος Απριλίου 2018, διότι η Πορτογαλική ασφαλιστική εταιρία είχε ποσοστό σε μία θυγατρική της εταιρία με την ονομασία Club Med. Πρόκειται για την εταιρία που έχει και στην Εύβοια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο σε 70 περίπου σημεία. Η Fosun μεταβίβασε στην Πορτογαλική θυγατρική της, 10% περίπου της Folli - Follie και μετρητά και πήρε ποσοστό της Club Med, την οποία η Fosun, έβαλε στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η Πορτογαλική εταιρία επέστρεψε τις μετοχές της Folli - Follie στη μαμά εταιρία Fosun. Η κίνηση αυτή είχε γίνει για να αποκτήσει η Fosun το σύνολο των μετοχών της Club Med στα πλαίσια της δραστηριοποίησής της στον τουριστικό τομέα... κάνουμε τις συζητήσεις με τους δικηγόρους μας στην Ελλάδα και μας εξήγησαν ότι πέρα από το χρονοβόρο των διαδικασιών, δεν θα πάρουμε ποτέ πίσω τα 120 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε δώσει, ούτε μέρος τους».
Σε αυτό το σημείο της κατάθεσης το στέλεχος της Fosun αναφέρει πως η κινεζική εταιρεία θέτει ως προτεραιότητα τη διάσωση της Folli - Follie και της δική της επένδυσης. Ωστόσο, στην πράξη η Fosun δεν είχε καμία ενεργή συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο.
«Προετοιμαζόμαστε για δικαστικές ενέργειες, δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση και από τους δικούς μας μετόχους. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τους ενημερώσουμε για το τι θα πρέπει να κάνουμε με τη Folli - Follie, αλλά αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι προτεραιότητα έχει να προσπαθήσουμε να σώσουμε τη Folli - Follie και άρα και τη δική μας επένδυση. Γι' αυτό το λόγο συνεχίζω να είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, γιατί η Fosun θέλει να είμαι μέρος της οποιοσδήποτε λύσης βρεθεί. Πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι οι πιστωτές της Folli - Follie ολοκληρώσουν το due diligence (επισταμένη οικονομική έρευνα), για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Από την άλλη πλευρά περιμένουμε να ολοκληρώσουν την έρευνα τους οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, καθώς και οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ. Ας σημειωθεί, ότι έως σήμερα δεν έχουμε πωλήσει ούτε μία μετοχή της Folli - Follie... Θεωρώ ότι υπεύθυνοι είναι η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ο Έλληνας ορκωτός λογιστής, κάποια από τα ανώτατα στελέχη της Folli - Follie, στην Ελλάδα και στο Χονγκ Κονγκ καθώς και ο ορκωτός λογιστής στο Χονγκ Κονγκ, που έκαναν όλες αυτές τις πλαστογραφίες και παρουσίαζαν πλαστά οικονομικά στοιχεία, τους οποίους επιφυλασσόμαστε να μηνύσουμε... Είχαμε απορίες πως μια εταιρία με τόσα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα δεν έδινε μερίσματα, αλλά η απάντηση που παίρναμε από τη διοίκηση ήταν ότι η εταιρία θέλει να κρατήσει αυτά τα χρήματα για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση. Από την άλλη πλευρά η ρευστότητα της εταιρίας δεν ήταν τόσο υγιής (πράγμα το οποίο είχαν επισημάνει όλοι οι αναλυτές), γιατί το εμπορικό μοντέλο της εταιρίας κινείτο πολύ αργά, δηλαδή μάζευε τα χρήματα που της χρώσταγαν από τις πωλήσεις, πιο αργά από τους ανταγωνιστές της. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι και οι πωλήσεις ήταν ψεύτικες. Μας είχε κάνει εντύπωση ότι η μετοχή πάντα διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές της, σε σχέση με τα κέρδη τα οποία έκανε. Θέλω να σημειώσω ότι πήραμε δύο φορές επιστροφή κεφαλαίου και ειδικότερα 0,75 ευρώ το 2014 ανά μετοχή και 0,30 ευρώ το 2015 και συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προανέφερα μερίσματα δεν πήραμε ποτέ. Θέλω να τονίσω ότι ουδέποτε είχαμε φανταστεί ότι θα πέφταμε θύματα απάτης και πλαστογραφίας...»
Σε ερώτηση γιατί ενώ επένδυσαν το 2011 σε μία Ευρωπαϊκή εταιρεία που όμως το συντριπτικά μεγαλύτερο της ποσοστό κερδών προερχόταν από την Ασία, άρα στην ουσία επένδυσαν στην Ασιατική αγορά που την γνώριζαν άριστα και είχαν πρόσβαση στις τράπεζες, ταυτόχρονα δε γνώριζαν ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν είχαν πρόσβαση στην μακρινή Ασία, ώστε να ελέγξουν τα οικονομικά της αποτελέσματα και δη τις πωλήσεις της, γιατί δεν όρισαν μία τοπική εταιρία στην Ασία να ελέγξει τα σημεία πώλησης και εάν αυτά έχουν τόσο μεγάλες πωλήσεις, όσες εμφάνιζαν στα οικονομικά της στοιχεία και γιατί δεν άντλησαν πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα της Κίνας και των άλλων Ασιατικών χωρών, για την ύπαρξη ή μη των φερόμενων χονδρεμπόρων που συναλλάσσονταν με τη Folli — Follie Haolei Zhang ανέφερε τα εξής:
«Δεν μπορούσαμε να αποκτήσουμε επιπλέον ενημέρωση από το τραπεζικό μας σύστημα στην Ασία, γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν προνομιακή πληροφόρηση και ίσως να μην ήταν νόμιμο. Σε κάθε περίπτωση δεν κάναμε επισταμένη έρευνα... Ακολουθήσαμε μια τυπική διαδικασία, εμπιστευτήκαμε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας και δεν προχωρήσαμε σε περαιτέρω έλεγχο. Εξάλλου τα 85 εκατομμύρια που δώσαμε, όταν πρωτομπήκαμε, δεν ήταν τόσο σημαντικό ποσό για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, κακώς τους πιστέψαμε και εμπιστευτήκαμε και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Ελλάδος, καθώς και του Χονγκ Κονγκ που στηρίζονται στο Αγγλικό δίκαιο. ... Δεν είμαστε φίλοι, απλά είμαστε συνέταιροι. Εγώ γνώρισα το 2012 τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο όταν πήγα στη Fosun, μετά από εξαετή θητεία μου στο Ελληνικό Προξενείο στη Σαγκάη. Θέλω να καταθέσω για άλλη μία φορά ότι είμαστε θύματα απάτης και πλαστογραφίας από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους συνεργούς τους...».
Παρά τις εξηγήσεις του διευθυντή επενδύσεων της Fosun στην Ελλάδα η Εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου στην πρότασή της αναφέρει τα εξής για τον Qian Jiannong, πρώην Senior Vice President της Fosun International Limited.
«Ο Qian Jiannong εντάχθηκε στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τις αρχές του 2012, αναλαμβάνοντας τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ, την οποία διατήρησε μέχρι και το 2018. Ο τελευταίος, ως Senior Vice President της «Fosun International Limited», ήτοι εταιρίας επενδύσεων που κατείχε ποσοστό μέχρι και 16,37% επί των δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρία FF με εμβληματική παρουσία σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Κίνα, είχε άμεση πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και προσωπική γνώση, λόγω της παρουσίας του στην Κίνα, της πορείας της Εταιρίας στην αγορά της κινεζικής ενδοχώρας. Παράλληλα, ενίσχυε, με τη συνεχή παρουσία του στο Δ.Σ. της FF για όλα τα ανωτέρω έτη αλλά και με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε εγκρίνοντας τις εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2013 την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ακρίβεια των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων που αφορούσαν στις θυγατρικές εταιρίες του Υπο-ομίλου της Ασίας.
Σκοπός της εγκληματική οργάνωσης ήταν να παρέχει μια εξωραϊσμένη και παραπλανητική εικόνα ως προς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος, να εμφανίζει την εταιρία FF ως μία υγιή, φερέγγυα, κερδοφόρα επιχείρηση, με μεγάλους ετήσιους τζίρους, σταθερά ετήσια κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας και να την καταστήσει ελκυστική επένδυση, αφού με τα ψευδή στοιχεία κατάρτιζε συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχε άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσο) πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους. Έτσι, πέτυχε να συμμετέχει η FF σε πληθώρα δεικτών αναφοράς, μεταξύ των οποίων οι δύο κυριότεροι του Χ.Α.Α, ήτοι ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE-25, τη σύνθεση των οποίων «ακολουθούν» μεγάλα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και εν γένει ξένοι και ημεδαποί θεσμικοί επενδυτές, όπως αναδεικνύεται από τη συμμετοχική σύνθεση της Εταιρίας, εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίησή της στο ΧΑΑ (Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών), η οποία κατά τα δύο τελευταία χρόνια (2016-2017) ήταν τουλάχιστον κατά 700.000.000 ευρώ μεγαλύτερη από την πραγματική και συγκεκριμένα στις 30-12-2016 ανήλθε σε 1.287.414.000 ευρώ [ήτοι 66.948.210 μετοχές X 19,23 τιμή μετοχής], στις 29-12-2017, σε 1.272.015.990 ευρώ και στις 3-5-2018, ήτοι μια ημέρα πριν την ανακοίνωση της QCM, που αποτέλεσε το έναυσμα για την αποκάλυψη της δράσης της εγκληματική οργάνωση, σε 1.026.985.541 ευρώ, η δε τιμή της μετοχής είχε αθεμίτως διογκωθεί και υπερτιμηθεί, αφού είχε αναρριχηθεί κατά το χρονικό διάστημα δράσης της εγκληματική οργάνωση, μέχρι και στο ποσό των 35 ευρώ περίπου, ενώ η πραγματική της αξία ήταν μηδενική και σε κάθε περίπτωση όχι ανώτερη των 4,8 ευρώ, τιμή στην οποία κατέληξε την 25η.5.2018, οπότε λόγω της αποκάλυψης του σχεδιασμού της εγκληματική οργάνωση, ανέσταλη η διαπραγμάτευση των κινητών αξιών της εταιρίας. Όλα τα έτη δράσης της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της και κυρίως η οικογένεια Κουτσολιούτσου, οι στενοί συνεργάτες της και η Εταιρία αποκόμιζαν παράνομα περιουσιακά οφέλη που συνίσταντο στις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλιζε η Εταιρία άλλοτε από τις Τράπεζες, με τη σύσταση ενεχύρου επί των μηδενικής και σε κάθε περίπτωση υποδεέστερης αξίας μετοχών της, όπως χρηματοδότηση συνολικού ποσού 50.530.788,94 ευρώ από τις Τράπεζες Εθνική Τράπεζα, Eurobank Ergasias Α.Ε., Attica Bank, Alpha Bank, συστήνοντας ενέχυρο α’ Τάξης επί του 35.67% των μετοχών εκδόσεως της « ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.» κυριότητας της Εταιρίας FF, άλλοτε από θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες με την έκδοση ομολογιακών δανείων, και συγκεκριμένα με την έκδοση στις 03.7.2014 από την 100% θυγατρική FF Group Finance Luxemburg SA εγγυημένων ανταλλάξιμων τίτλων ποσού 249.500.000 ευρώ σε μετοχές της FF Group, λήξης το 2019, καθώς και με την έκδοση στις 02.11.2017 ομολόγων από τη θυγατρική FF Group Luxemburg II SA, ποσού 150.000.000 CHF ( ή 128.314.799 ευρώ με συναλλαγματική ισοτιμία την 31η. 12.2017) επιτοκίου 3,25% λήξεως το 2021, τα οποία εισήχθησαν σε Open Market Frankfurt και SIX Swiss Stock Exchange και αντιστοίχως.
Ο ως άνω παράνομος πλουτισμός εισερχόταν στα ταμεία της Εταιρίας και διαμοιραζόταν στα μέλη της εγκληματική οργάνωση, ιδίως μέσω των υπέρογκων αμοιβών που λάμβαναν τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη του Δ.Σ. όλα τα έτη από το 2007 έως και το 2017, οι οποίες ανέρχονταν τουλάχιστον στο ποσό των 54.030.532 ευρώ και αναλύεται ανά έτος ως εξής: για το έτος 2007 ποσό 3.973.000 ευρώ, για το έτος 2008 ποσό 7.065.391 ευρώ, για το έτος 2009 ποσό 5.951.216 ευρώ, για το έτος 2010 ποσό 5.361.223 ευρώ, για το έτος 2011 ποσό 5.855.027 ευρώ, για το έτος 2012 ποσό 7.983.438, για το έτος 2013 ποσό 3.733.489 ευρώ, για το έτος 2014 ποσό 3.137.599 ευρώ, για το έτος 2015 ποσό 3.596.654 ευρώ, για το έτος 2016 ποσό 3.651.812 ευρώ, για το έτος 2017 ποσό 3.721.683 ευρώ, πλέον του ποσού των 6.250.000 ευρώ, που έλαβε ως αμοιβή ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος από 01.01.2011 έως 31.3.2017, ήτοι ποσό 1.000.000 ευρώ για κάθε έτος από 2011 έως και 2016 και ποσό 250.000 ευρώ από 1 ° έως 3° /2017, είτε μέσω της κτήσης περιουσιακών στοιχείων στο όνομα της Εταιρίας, τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και οι άμεσοι συνεργάτες τους (ακίνητα, αυτοκίνητα, ιδιωτικά αεροσκάφη, θαλαμηγό), βλάπτοντας την ίδια στιγμή την περιουσία των επενδυτών, οι οποίοι επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στην ακρίβεια των δημοσιευθεισών οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για τις χρήσεις 2007 έως και 2017, αγόραζαν καθ’ όλο το χρονικό διάστημα έως και την 24η.5.2018 (προηγούμενη της αναστολής διαπραγμάτευσης τίτλων της εταιρίας) μετοχές, ομόλογα και ΣΜΕ (Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης) της εταιρίας FF, σε τιμή που είχε αθεμίτως διογκωθεί και υπερτιμηθεί λόγω των ως άνω ψευδών οικονομικών καταστάσεων και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική τους αξία.
Παράλληλα, τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επωφελούμενοι από την αύξηση, της αξίας του εταιρικού τους μεριδίου αποκόμιζαν παράνομα περιουσιακά οφέλη, είτε από την πώληση των μετοχών τους σε υψηλή τιμή σε ανυποψίαστους επενδυτές, με το παράνομο περιουσιακό όφελος του Δημητρίου Κουτσολιούτσου να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 22.997.625 ευρώ, από την πώληση στις 9-5-2017,1.150.000 μετοχών της εταιρίας και του Γεωργίου Κουτσολιούτσου στο συνολικό ποσό τουλάχιστον των 3.700.000 ευρώ, από την πώληση στις 21 και 24 Απριλίου 2017 συνολικά 200.000 μετοχών της εταιρίας, είτε από την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους, την οποία τα αρχηγικά μέλη, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 20.6.2014 και 26.6.2015, είχαν αποφασίσει ως μεγαλομέτοχοι αυτής και είχαν εκτελέσει ως μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας, με το παράνομο περιουσιακό όφελος για τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο να ανέρχεται για το έτος 2014 στο ποσό των 17.734.153 ευρώ και για το έτος 2015 στο ποσό των 7.129.608,93 ευρώ και για τον Γεώργιο Κουτσολιο’υτσο να ανέρχεται για το έτος 2014 στο ποσό των 1.470.148 ευρώ και για το έτος 2015 στο ποσό των 558.514 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η εγκληματική οργάνωση, πέτυχε να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, προκαλώντας αντίστοιχης αξίας ζημία σε βάρος της περιουσίας φυσικών προσώπων, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, η οποία ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 413.099.134,17 €. όπως ειδικότερα εκτίθεται κατωτέρω στα υπό στοιχεία Β και Δ του παρόντος».