Η αλλαγή σελίδας στο Digital Banking της Alpha Bank, το «δρύινο βαρέλι» και το Ελληνικό
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Νέος Διευθυντής στην Alpha
Διευθυντής Ψηφιακής Τραπεζικής της Alpha Bank ανέλαβε ο Δημήτρης Στρογγυλόπουλος, ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας. Ο κ. Στρογγυλόπουλος, εργάζεται στην τράπεζα από το 2017 και συγκαταλέγεται στους στενούς συνεργάτες του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη (αν και βάσει οργανογράμματος υπάγεται στον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Καινοτομίας Σπύρο Φιλάρετο). Ο νέος Διευθυντής Ψηφιακής Τραπεζικής της Alpha Bank έχει πλούσια εμπειρία στο Digital Banking, έχοντας διατελέσει επί μια σχεδόν δεκαετία στέλεχος στον τομέα της ηλεκτρονικής τραπεζικής της Eurobank. Πριν είχε εργαστεί στην McKinsey & Company, στην Arthur Andersen Business Consulting και στην Procter & Gamble. Η στήλη πληροφορείται πως ο πρώην επικεφαλής της Ανώτερης Διεύθυνσης Ψηφιακής Τραπεζικής της Alpha Bank, Άγης Παπαστεργίου, θα αναλάβει προσεχώς καθήκοντα σε ελεγκτική εταιρεία.
Το δρύινο βαρέλι
Κάποιοι στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αρέσκονται να πίνουν Ultra Premium Single Malt Whiskey, το οποίο «ωριμάζει» για δεκαετίες σε δρύινα βαρέλια. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι στις εν εξελίξει συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για την δέκατη αξιολόγηση έχει καταδειχθεί πως οι εν λόγω κύριοι οραματίζονται το ΤΑΙΠΕΔ ως «oak barrel» ή ως «Project Preparation Facility», εντός του οποίου θα ωριμάζουν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να λειτουργήσει όμως έτσι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να στελεχωθεί ανάλογα και να τροποποιηθεί και ο ιδρυτικός του νόμος. Για το πρώτο, λόγο έχει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο), ενώ για το δεύτερο το υπουργείο Οικονομικών. Το «ζουμί» ωστόσο της υπόθεσης έχει να κάνει με τους τεχνικούς συμβούλους που θα επικουρούν το ΤΑΙΠΕΔ στην ωρίμανση των Projects. Κάποιοι εξ αυτών, και ειδικά οι ελεγκτικές και οι νομικές φόρμες, έχουν ήδη λάβει θέση, καθώς οι αμοιβές θα είναι και μεγάλες και πολλές. Και αντιλαμβανόμαστε πως ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, θα έχει λόγο στη διαδικασία επιλογής των τεχνικών συμβούλων…
Η προίκα της Ναυτεμπορικής
Πολλά γράφτηκαν για την αλλαγή σελίδας στη Ναυτεμπορική, όμως ειδική σημασία έχει και το σκέλος που αφορά στην πώληση των ακινήτων της εταιρείας. Όπως είναι γνωστό, αυτά τα ακίνητα κατέληξαν στην doValue, η οποία και έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά, προσφέροντας κάτι παραπάνω από 4 εκατ. ευρώ. Εκ πρώτης όψεως το «deal» δεν τραβάει την προσοχή, καθώς ουσιαστικά είναι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Η στήλη όμως πληροφορήθηκε ότι η προσφορά δεν έγινε τυχαία, καθώς ήδη υπάρχουν εν δυνάμει αγοραστές και τουλάχιστον προφορικά οι συμφωνίες της doValue μαζί τους έχουν κλείσει. Το ένα εκ των ακινήτων θα αγοραστεί κατά πάσα πιθανότητα από την Καυκάς, ενώ ένα άλλο ακίνητο βολιδοσκοπείται σοβαρά από fund της κεντρικής Ευρώπης, το οποίο προσφάτως έχει απασχολήσει (για καλό) τη στήλη. Εφόσον τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν, ο Θεόδωρος Καλαντώνης θα έχει ακόμη ένα λόγο να πανηγυρίζει για την έκβαση της υπόθεσης Ναυτεμπορική.
Τα διαβατήρια και το Ελληνικό
«Διαβατήριο» για την επιτυχία του project στο Ελληνικό μπορεί να αποτελέσουν τα κίνητρα για όσους ξένους επενδύσουν στο εγχώριο real estate. Το πρώτο από αυτά είναι η γνωστή «Χρυσή Βίζα», η οποία μπορεί να έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται όμως ότι θα ανακάμψει μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη δυνατότητα παροχής υπηκοότητας σε μεγάλους επενδυτές. Το εν λόγω πρόγραμμα για παράδειγμα στην Κύπρο προέβλεπε χορήγηση διαβατηρίου για επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ και έφερε συνολικές επενδύσεις άνω των 6,5 δισ. ευρώ μέχρι να σταματήσει «εν μία νυκτί» υπό το βάρος των σκανδάλων. Τί σχέση έχουν όλα αυτά με το Ελληνικό; Για κάποιους που εμπλέκονται στο έργο έχουν μεγάλη σημασία, καθώς εκτιμούν πως -αν θεσμοθετηθούν τα κατάλληλα κίνητρα- οι ξένοι επενδυτές θα κάνουν «ουρές» για να αγοράσουν ακίνητα, στο πλέον εμβληματικό έργο real estate της χώρας.
Αντιπαραθέσεων συνέχεια
Η αντιπαράθεση επενδυτών του fund Bluehouse Capital με τη Διοικητική ομάδα του fund, της οποίας ηγείται ο Βίκτωρ Πιζάντε δεν έχει ακόμη κοπάσει. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως κάποιοι εκ των επενδυτών εκκινούν «special audit» προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσον οι χρεώσεις που επιβάλει το fund είναι σύννομες, καθώς όπως υποστηρίζουν έχουν εντοπιστεί υπερβολικές και εξωσυμβατικές χρεώσεις αμοιβών. Η πλευρά της Bluehouse αναφέρει πως αυτό είναι «απολύτως ψευδές» και πως οι εταιρείες του ομίλου παρέχουν τις υπηρεσίες διαχείριση χαρτοφυλακίου βάσει συμβάσεων και σύμφωνα με τους κανόνες και όρους της αγοράς. «Οι εν λόγω εταιρείες είναι στελεχωμένες από στελέχη της δομής της Bluehouse και οι αμοιβές που λαμβάνουν αφορούν αποκλειστικά στην κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των τοπικών γραφείων μας», απαντούν σχετικά. Να σημειωθεί πως η Bluehouse δραστηριοποιείται κυρίως στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της είναι άνω των 500 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις της σε ακίνητη περιουσία ξεπερνούν τις 50, από 2004, οπότε και συστάθηκε μέχρι και σήμερα. Οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων σε ακίνητη περιουσία της Bluehouse εποπτεύονται από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Λουξεμβούργου, οι οποίες είναι αρμόδιες να ξεμπλέξουν το «κουβάρι» των καταγγελιών γύρω από τη λειτουργία του fund.
Το know how
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως η Bluehouse Capital επικουρεί τον Τόλη Βακάκη της Jumbo στην επέκταση της λιανεμπορικής αλυσίδας στη Ρουμανία. Η Jumbo διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επέκτασης στη Ρουμανία για τα επόμενα χρόνια, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση αποθηκών, logistics center και νέων μεγάλων καταστημάτων. Η Bluehouse Capital μεσολάβησε ώστε ο κ. Βακάκης να κτίσει μια έμπειρη τοπική ομάδα για να υποστηρίξει την περαιτέρω επέκταση της Jumbo. Η Jumbo εισήλθε στη Ρουμανία το 2013 και διαθέτει 14 καταστήματα, η δε ρουμανική αγορά είναι η δεύτερη πιο σημαντική για τον όμιλο από άποψη πωλήσεων.