Ο Αλέξης Πατέλης, η North Solar και τα 3.000 πλοία της Hellenic War Risks
Η Patelis Macro
Τη ρήση του Γέρου του Μοριά «η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» ακολουθεί ο Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προ ημερών δρομολόγησε τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας του Patelis Macro. Ο κ. Πατέλης δημιούργησε την Patelis Macro τον Ιούνιο του 2010, επιστρέφοντάς στην Αθήνα εν μέσω κρίσης, λίγο μετά την αποχώρησή του από το fund PSQR LLC, του γνωστού fund manager Paolo Pellegrini. Η Patelis Macro παρείχε, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες σχετικές με επιχειρηματικές συμβουλές, μακροοικονομικές συμβουλές, συμβουλευτικές υπηρεσίες διοίκησης, συμβουλευτικές υπηρεσίες επί θεμάτων διεθνούς και τοπικού οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, κ.α.. Η εταιρεία μελετών και συμβουλών δεν τα πήγε άσχημα στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις. Ωστόσο, το 2019, όταν και ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ. Πατέλης σταμάτησε να είναι διαχειριστής της (το αντίθετο θα αποτελούσε ασυμβίβαστο) και ανέστειλε τη λειτουργία της επ’ αόριστον. Καθώς ο ίδιος ήταν ο «ιθύνων νους» πίσω από την «Patelis Macro», η ενασχόληση του με τα δημόσια πράγματα, οδήγησε τελικά στην απόφαση της λύσης και εκκαθάρισης της εταιρείας, κάτι που δρομολογήθηκε στις αρχές Μαρτίου.
Η «καπετάνισσα» της Πειραιώς
Κοντά στα 85 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα κινηθεί το προσφερόμενο τίμημα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, ονομαστικής αξίας 450 εκατ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως έχει ήδη γράψει η στήλη, οι δεσμευτικές προσφορές των funds Davidson Kempner και Castlelake κινήθηκαν χαμηλότερα από τα 80 εκατ. ευρώ, αλλά η Ελένη Βρεττού, η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Corporate & Ιnvestment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το τελικό ποσό να αυξηθεί. Η υπόθεση δεν είναι εύκολη, καθώς επικρατεί ακόμη και σήμερα ένα κομφούζιο για τα collaterals και τις εγγυήσεις που συνοδεύουν τα δάνεια αυτά. Κάποιες δε δικαστικές εκκρεμότητες περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ωστόσο, SSM και Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ζητήσει η υπόθεση των δανείων αυτών να κλείσει με τη μικρότερη δυνατή ζημιά για την Τράπεζα Πειραιώς. Για να γίνει αυτό, το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να γίνει και κάτοχος του 42 μέτρων yacht «Condor A», το οποίο ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων Λογοθέτη που προ επταετίας είχε αγοράσει συγκεκριμένα δάνεια από την Πειραιώς. Οπότε, η Ελένη Βρεττού θα γίνει σύντομα και «καπετάνισσα».
Ενεργειακή πολυμετοχικότητα
O Χρήστος Πετρόχειλος, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Kiefer και ο αδελφός του Παναγιώτης, τρέχουν την North Solar ΑΕ, μια νεοσύστατή πολυμετοχική εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ήδη έχει κάνει αίσθηση στην αγορά. Εκτός από τους αδελφούς Πετρόχειλους, στην North Solar μέτοχοι είναι άλλα 12 νομικά και φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η MES Ενεργειακή ΑΕ, θυγατρική εταιρεία του ομίλου εταιρειών Μεσόγειος, αλλά και η Χριστίνα Κουτσουπιά, θυγατέρα του αγροσυνδικαλιστή Θωμά Κουτσουπιά , ο οποίος είναι επικεφαλής των Ενεργειακών Κοινοτήτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωσης Αγρινίου. Η πολυμετοχική North Solar, διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο βεβαιώσεων και αδειών παραγωγού ηλιακής ενέργειας, ενώ ήδη πολλά έργα των εμπλεκομένων στο εγχείρημα βρίσκονται στη φάση της συμφωνίας όρων σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί πως η Kiefer του Χρήστου Πετρόχειλου έχει μεταξύ άλλων κατασκευάσει έργα ΑΠΕ του Σάκη Ρουβά, ενώ κάποια από τα πάρκα της έχουν πωληθεί και στην Motor Oil.
Οι επενδύσεις Μαρινάκη
Προ ημερών η στήλη σας είχε πληροφορήσει για τις επενδύσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη στη στεριά, τόσο στην Τέρνα όσο και στην Τέρνα Ενεργειακή. Επειδή θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τον χαρακτηρισμό της ενδιαφέρουσας στήλης που ιντριγκάρει την αγορά, πήγαμε το ρεπορτάζ ένα βήμα παραπάνω. Μάθαμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους ο επιτυχημένος εφοπλιστής αποφάσισε να κατέβει στη στεριά και μάλιστα να επενδύσει σε μια ενεργειακή εταιρεία: ο πρώτος είναι προφανής. Η «πράσινη» ενέργεια είναι το ιδανικό αντιστάθμισμα στο πετρέλαιο. Έτσι, έχοντας το ένα πόδι στην οικονομία των ορυκτών καυσίμων, είναι απολύτως λογικό να θέλει να κάνει hedging μέσω μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο δεύτερος λόγος έχει περισσότερη ίντριγκα, καθώς όπως πληροφορείται η στήλη, o Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τον Γιώργο Περιστέρη βλέπουν μέλλον και επιχειρηματικές προοπτικές στη διαχείριση απορριμμάτων. Η αλήθεια είναι ότι, είτε μέσα από έργα των Περιφερειών, είτε και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ο συγκεκριμένος κλάδος θα έχει αρκετά έργα στο μέλλον και η Τέρνα Ενεργειακή είναι καλά στημένη ώστε να τα διεκδικήσει. Εξάλλου, όπως λένε και οι αγγλοσάξονες, “one man’s trash is another man’s treasure”.
H Hellenic War Risks
H Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου έλαβε προ ημερών μια πλούσια δωρεά ποσού 120.000 ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση του προσομοιωτή Γέφυρας και του παγκόσμιου ναυτιλιακού συστήματος κινδύνου και ασφάλειας της σχολής. Η δωρεά έγινε από την Ηellenic Μutual War Risks Association (Bermuda) Limited. Ποια είναι η Hellenic War Risks; Είναι μια ασφαλιστική εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Thomas Miller, ο οποίος διαχειρίζεται το UK War Risks Club και παρέχει ασφαλιστικές καλύψεις στη ναυτιλία για εξειδικευμένους κινδύνους, όπως π.χ. οι πολεμικές συρράξεις. Στο πελατολόγιο της Hellenic War Risks περιλαμβάνονται ήδη 3.000 πλοία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, τα οποία είναι ασφαλισμένα για κινδύνους πολύ πιο σοβαρούς από την πειρατεία ή τις τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό το μεγάλο ελληνικό πελατολόγιο δικαιολογεί, εν μέρει, και την ονομασία της εταιρείας. Ομολογουμένως, το Hellenic War Risks ακούγεται κάπως…