Αύξηση του προϋπολογισμού κατά 3 δισ. - Έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις
Κορονοϊός: Αύξηση του προϋπολογισμού των δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορονοϊό προχωρά η κυβέρνηση - Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό κονδύλι αυξάνεται κατά 3 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αναμένεται να χρηματοδοτήσουν δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η επέκταση του προϋπολογισμού κρίθηκε απαραίτητη καθώς στο κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπονταν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για όλο το 2021 7,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει ξεπεραστεί κατά πολύ με τον υπουργό οικονομικών να μιλά τις τελευταίες ημέρες για ένα ποσό πάνω από 14 δισ. ευρώ. Συνεπώς κρίθηκε ότι θα έπρεπε να επεκταθεί ο προϋπολογισμός των μέτρων για να καλυφθούν τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης για το 2021.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
Ο κορμός του νομοσχεδίου αφορά την βελτίωση της χορήγησης κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από μεγάλες φυσικές καταστροφές ώστε να μην καθυστερεί η οικονομική βοήθεια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί και χρειάζονταν να κυρωθούν με νόμο όπως:
Νομοθετείται η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 500 έως 4.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
Το πεδίο των παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας από την πανδημία περιλαμβάνονται μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως :
- Η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (ίσχυε για το φορολογικό έτος 2019), των αγροτών κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.
- Η παράταση του χρόνου αναστολής έως και τις 31-12-2021 (λήγει στις 30-6-2021), της υποχρέωσης καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ορίζεται, έως και τις 31-12-2021, ο συντελεστής ΦΠΑ σε ποσοστό 6%, για τα αναγκαία είδη (π.χ. φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθισης, αιμοδιαδίθησης).
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τζανάκης στο Newsbomb.gr για Johnson & Johnson: Δεν πρέπει να ανησυχούμε - Σε ποιους θα γίνει