Αντιμέτωπη με πληθωρισμό και αύξηση της ανεργίας η Ελλάδα
Μια σειρά από ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως η Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με πληθωρισμό, αλλά και αύξηση της ανεργίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Συγκεκριμένα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας, για το μισθολογικό κόστος, για τους βραχυχρόνιους δείκτες απασχόλησης και τις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία.
Από τα στοιχεία προκύπτει πως ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το τέταρτο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 31,4% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο 2019 (7.382 και 10.767 αντίστοιχα), έναντι αύξησης 29,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 προς το 2018. Σημειώνεται πως η έρευνα αυτή αφορά στην τριμηνιαία καταγραφή των κενών θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον δηλαδή στις κενές θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους βραχυχρόνιους δείκτες απασχόλησης στο τέταρτο τρίμηνο 2020, σύμφωνα με τα οποία η μεταβολή του αριθμού των απασχολουμένων ατόμων, των ωρών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν και των μισθών και ημερομισθίων ειδικά στην εστίαση και στον τουρισμό ήταν δραματική.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, η άνοδος των τιμών σχετίζεται τόσο με τις τιμές προϊόντων , όσο και με το κόστος παροχής υπηρεσιών.
Είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης μισθολογικού κόστους του τέταρτου τριμήνου 2020, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του τέταρτου τριμήνου 2019, παρουσίασε αύξηση κατά 5% έναντι αύξησης 2,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 προς το 2018.
Αλλά η ίδια εικόνα πληθωριστικών πιέσεων προκύπτει και από τον γενικό δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 6,3% τον Φεβρουάριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Φεβρουαρίου 2020. Ο δε γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 6,5% έναντι μείωσης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.