Η ανάπτυξη το κλειδί για το ελληνικό χρέος, τονίζει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ
Καθησυχαστικός για το ελληνικό χρέος εμφανίσθηκε σήμερα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Αλφρεντ Κάμερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ.
Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, το οποίο ξεπερνά σήμερα το 200% του ΑΕΠ και το οποίο επιβαρύνεται πρόσθετα από τα μέτρα στήριξης κατά της πανδημίας, τα οποία απαιτούν νέο δανεισμό και πρόσθετη παροχή κρατικών εγγυήσεων, το στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε πως η Ελλάδα δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που είναι αντιμέτωπες με υψηλότερα χρέη σε σχέση με πριν την υγειονομική κρίση.
Υιοθετώντας πιο αισιόδοξη στάση σε σχέση με τους προκατόχους του, ο Αλφρεντ Κάμερ, εκτίμησε πως όταν η ελληνική οικονομία επανέλθει στην κανονικότητα, τα πρωτογενή ελλείμματα που καταγράφονται σήμερα θα μειωθούν, χωρίς να απαιτηθεί πρόσθετη προσπάθεια.
Ο ίδιος εστίασε στη σημασία της ταχείας επιστροφής στην ανάπτυξη, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους. «Η ανάπτυξη θα παράξει έσοδα. Όσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπισθούν τα υψηλά επίπεδα χρέους», είπε.
Στο σημείο αυτό τόνισε πως σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με όσα προέβλεπε το Ταμείο το 2018.
«Αναμένουμε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλά και πως τα επιτόκια θα παραμείνουν και αυτά χαμηλά. Και αυτό είναι ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο στη διαδικασία μείωσης του χρέους», είπε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθάρισε πως αυτό δεν θα είναι αρκετό και πως πρέπει να υπάρξει μια ενεργητική προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή. «Δεν θα ήταν καλό τα κράτη να θεωρούν πως θα μειώσουν το χρέος με παθητικό τρόπο», υπογράμμισε.
Ο ίδιος σημείωσε πως η πανδημία μας έδειξε πως θα έλθουν και άλλες μελλοντικές κρίσεις και πως για να τις αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να έχουμε δημοσιονομικά αποθέματα, κάτι στο οποίο, όπως επεσήμανε, «η Ευρώπη έχει δείξει αδυναμίες».
Ο Αλφρεντ Κάμερ ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου πως το ΑΕΠ της Ευρώπης αναμένεται να ανακάμψει κατά 4,5% το 2021, ήτοι 0,2% λιγότερο από ό, τι ανέμενε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2020, κάτι που όπως είπε αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού.
«Με την υπόθεση ότι τα εμβόλια θα είναι ευρέως διαθέσιμα από το καλοκαίρι του 2021 και καθ 'όλη τη διάρκεια του 2022, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται στο 3,9% το 2022, φέρνοντας το ΑΕΠ της Ευρώπης στα επίπεδα προ κορωνοϊού. Οι αρνητικοί κίνδυνοι για τη δραστηριότητα εμφανίζονται μεγαλύτεροι από τους ανοδικούς κινδύνους στο εγγύς μέλλον, ενώ οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι μεσοπρόθεσμα», τόνισε.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Από την άλλη πλευρά ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανέλαβε πολλές φορές πως η ταχύτερη παραγωγή και διανομή των εμβολίων θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη.
Ο Κάμερ ανέφερε πως πρόσφατα στοιχεία έχουν καταδείξει πως η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ αποδεικνύεται πιο ανθεκτική στον ιό από ότι αναμενόταν και προσέθεσε πως κάποιες πολιτικές όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, ειδικά εάν υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διεθνούς πολιτικής.
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ έχει εντοπίσει «φούσκες» στις τιμές των μετοχών και των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, ανάφερε πως το Ταμείο συνιστά χαλαρή νομισματική πολιτική για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και πως η υποστηρικτική αυτή νομισματική πολιτική έχει αναπόφευκτα κάποιες επιπτώσεις και στις τιμές των μετοχών και στις τιμές του real estate.