ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το γκολ του ΟΔΔΗΧ στο ΔΝΤ, η Τesla Greece και η PwC Business Solutions

Το γκολ του ΟΔΔΗΧ στο ΔΝΤ, η Τesla Greece και η PwC Business Solutions

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

ΟΔΔΗΧ – ΔΝΤ 1-0

Την τελευταία τριετία τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν αφιερώσει ατέλειωτες ώρες προκειμένου να εξηγήσουν στα στελέχη του ΔΝΤ, πως οι προβλέψεις του Ταμείου για την μεσο -μακροπρόθεσμη εξέλιξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδος δεν είναι ρεαλιστικές, αλλά αδικαιολόγητα απαισιόδοξες. Αυτός ο πεσιμισμός κρατούσε από την εποχή του Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος το είχε «σύστημα» μετά το 2012 να υιοθετεί τα πλέον «μαύρα» σενάρια για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, κάτι άλλαξε το τελευταίο διάστημα και το ΔΝΤ «ήλθε στα νερά» του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα, ο οποίος με επιμονή και υπομονή εξηγούσε όλα αυτά τα χρόνια στους θεσμούς πως οι προβολές τους για το χρέος δεν ήταν συμβατές με τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Χθες ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Άλφρεντ Κάμερ, απαντώντας σε ερώτηση του newsbomb.gr για το ελληνικό χρέος ανέφερε πως το Ταμείο έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και πως πλέον θεωρεί πως είναι χαμηλότερο, σε σχέση με όσα προέβλεπε το 2018. Με ποδοσφαιρικούς όρους λοιπόν ΟΔΔΗΧ – ΔΝΤ 1-0. Έστω και στις καθυστερήσεις…

H Τesla Greece

Μέχρι το τέλος του μήνα η Τesla Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση του 2020, με τους γνωρίζοντες να αναφέρουν πως παρά την πανδημία, τα οικονομικά της μεγέθη κινήθηκαν πέρυσι αισθητά καλύτερα έναντι εκείνων του 2019. Η Τesla Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ αποτελεί θυγατρική της ολλανδικής Tesla International B.V., εταιρείας του Ομίλου Τesla. Διαχειριστής της ελληνικής ΙΚΕ είναι ο Ολλανδός Stephan William Werkman, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο οικονομικός διευθυντής της Tesla στην Ευρώπη. Πριν καταστεί εργοδοτούμενος του Elon Musk, ο Ολλανδός εργαζόταν ως διευθυντής οικονομικού ελέγχου στη γνωστή εταιρεία λογισμικού antivirus AVG. Το 2020 ήταν κομβική χρονιά για την Tesla στην Ελλάδα, καθώς πούλησε 22 οχήματα και ανέπτυξε την υποδομή ταχυφορτιστών στο Golden Hall. Μέσα στο επόμενο διάστημα η Tesla θα εγκαινιάσει σταθμό ταχυφόρτισης στην Πάτρα και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση superchargers στην Καρδίτσα και στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το European Alternative Fuels Observatory, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων αυξήθηκαν πανελλαδικά το 2020 κατά 475% σε ετήσια βάση (από 58 στα 334). Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν εφέτος τα σημεία φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων θα αυξηθούν με ίδιο ρυθμό και εάν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα αυξηθούν ανάλογα. Η Tesla πάντως φέρεται να έχει θέσει ψηλά τον πήχη.

Ο Advisory Leader της PwC

H PricewaterhouseCoopers Business Solutions έχει αναλάβει το έργο της προετοιμασίας και σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σχετική σύμβαση προβλέπει πως η αμοιβή της PricewaterhouseCoopers Business Solutions θα ανέλθει στα 589.750 ευρώ για ένα έργο τρίμηνης διάρκειας και πως η πληρωμή της PwC θα γίνει σε δύο δόσεις. Με την παράδοση του πρώτου παραδοτέου του συμβατικού τιμήματος η εταιρεία θα λάβει το 30% του συμβατικού τιμήματος και με την οριστική παραλαβή του έργου το υπόλοιπο 70% του συμβατικού τιμήματος. Αντιλαμβανόμαστε πως ο Advisory Leader της PwC στην Ελλάδα, Κυριάκος Ανδρέου έχει αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάτι που άλλωστε είναι σημαντική προϋπόθεση για να ευοδωθεί επιτυχώς ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα όπως αυτό του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ανοίγουν οι δουλειές

Καθώς ο λόγος για την PricewaterhouseCoopers Business Solutions να σας αναφέρουμε πως η εταιρεία αναθεώρησε προ ημερών το καταστατικός της, προκειμένου να «εμπλουτίσει» με πρόσθετες υπηρεσίες το χαρτοφυλάκιό της. Έτσι, στους σκοπούς της εταιρείας προστέθηκαν : 1) Η παροχή κάθε είδους υπηρεσίας η οποία προβλέπεται στην νομοθεσία για το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού με βάση την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. 2) Η ανάπτυξη, υποστήριξη και ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με αυτά. 3) Η ανάληψη του έργου εκκαθαριστή ή διαχειριστή με οποιαδήποτε μορφή και αρμοδιότητα στα πλαίσια της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, με εξαίρεση τις δραστηριότητες εκείνες για τις οποίες εκ του νόμου απαιτείται ιδιαίτερος τύπος ή μορφή εταιρείας ή άδεια εποπτικής αρχής ή πιστοποίηση. Στις περιπτώσεις αυτές οι υπηρεσίες είναι δυνατόν να παρέχονται από προσωπικό της εταιρείας το οποίο έχει την κατά νόμο άδεια ή πιστοποίηση, αλλά οι υπηρεσίες θα παρέχονται για λογαριασμό της εταιρείας. Είμαστε σίγουροι πως οι σχετικές κινήσεις της PwC, βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της αγοράς.

Οι ακτιβιστές μέτοχοι

Η στήλη θέλει να ευχηθεί περαστικά σε μέλη της Διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, που ασθένησαν από κορωνοϊό- ευτυχώς ελαφρά- και βρίσκονται στη φάση της ανάρρωσης. Βέβαια ούτε ο κορωνοϊός δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον ακτιβισμό των μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, που χθες ανακοίνωσαν νέες συντονισμένες ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, που έχουν πληγεί από τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου. Η Ένωση προανήγγειλε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και κάλεσε όλους τους μετόχους που έχουν ζημιωθεί από αυτό το «νέο εξελισσόμενο οικονομικό σκάνδαλο», να διεκδικήσουν την πλήρη αποζημίωσή τους είτε από την τράπεζα, είτε από τον μεγαλομέτοχο ΤΧΣ, είτε από τους ορκωτούς ελεγκτές, συμμετέχοντας στην ομαδική αγωγή που θα καταθέσει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών. Δεν θα πλήξουμε λοιπόν…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.