Το κρίσιμο 24ωρο για την Πειραιώς, οι μνηστήρες της Δυναμικής και το One Stop Shop
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Στην τελική ευθεία
Υπερωρίες έκαναν μέσα στο σαββατοκύριακο τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς διαβουλεύονταν πυρετωδώς για το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας. Το ενημερωτικό δελτίο θα εξετασθεί αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ως εκ τούτου μέσα στο επόμενο 24ωρο θα πρέπει να αποσαφηνισθούν σημαντικές οικονομικές λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο πως η Τράπεζα Πειραιώς μετά τη δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου το απόγευμα της Παρασκευής, προχώρησε και στην έκδοση διορθωτικής σημείωσης για την ετήσια οικονομική έκθεσή της, κάτι που έγινε μετά από υπόδειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η εν λόγω διορθωτική σημείωση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στη λογιστική αξία των επενδυτικών ακινήτων της Πειραιώς. Όπως διευκρινίσθηκε, η συνολική λογιστική αξία των επενδυτικών ακινήτων που ο Όμιλος Πειραιώς έχει ορίσει ως μη σημαντικής αξίας, δηλαδή έχουν αξία μικρότερη των 5 εκατ. ευρώ ανά ακίνητο, ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό μόνον μικρό δεν είναι εάν αναλογιστεί κανείς πως η καθαρή αξία των ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς, που αποτυπώθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις ως στοιχεία κυκλοφορούντος ενεργητικού, ανερχόταν στο τέλος του 2020 στο 1,24 δισ. ευρώ! Πιο απλά, το 50% των ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς είναι αξίας μικρότερης των 5 εκατ. ευρώ ! Μπορεί το 1,24 δισ. ευρώ να ακούγεται και να είναι μεγάλο μέγεθος, ωστόσο είναι λίγο μικρότερο από το 0,10% της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.
Το μεγάλο ερώτημα
Θα καταγράψει ράλι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου; Αυτό είναι το ερώτημα που κάνουν όλοι και μεταξύ αυτών πολλοί φίλοι της στήλης. Αν κρίνουμε από το επενδυτικό ενδιαφέρον θεσμικών χαρτοφυλακίων για συμμετοχή στην αύξηση, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος της μετοχής θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του σχεδίου Sunrise, από την ταχύτητα με την οποία η τράπεζα θα καθαρίσει τον ισολογισμό της και από το πως θα αυξήσει τα έντοκα έσοδά της. Για να ισοφαρίσουν ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας τις ζημιές που έχουν καταγράψει την τελευταία τριετία από την επένδυσή τους στην Πειραιώς, θα πρέπει το ράλι της μετοχής να κινηθεί από 400% έως 700% ανά περίπτωση. Αυτό το άγχος θα το έχουν όμως μόνον οι οι παλαιοί μέτοχοι. Και από αυτούς όχι όλοι…
Οι μνηστήρες της Δυναμικής
Το πελατολόγιο της Δυναμικής Χρηματιστηριακής φέρονται να διεκδικούν αυτή την περίοδο η Eurobank και η Optima. Η χρηματιστηριακή εταιρεία του Αλέξανδρου Πουλαρίκα, την οποία πλέον διευθύνει η κόρη του Άννα, αποφάσισε προ εβδομάδων να σταματήσει να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη φύλαξη και διαχείριση χρηματοπιστωτικών μέσων για λογαριασμό πελατών, περιλαμβανομένης της θεματοφυλακής και της διαχείρισης χρηματικών διαθεσίμων. Στην πράξη η Δυναμική θα καταστεί πλέον Ανώνυμη Εταιρεία Λήψης και Διαβίβασης Εντολών και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής και φύλαξης των μετοχών των πελατών της θα τις παρέχει η χρηματιστηριακή με την οποία θα συμβληθεί. Αν και η Optima είχε το προβάδισμα στη διαδικασία, ακούγεται στην αγορά πως η Eurobank μπήκε δυναμικά στη διεκδίκηση του πελατολογίου της Δυναμικής. Να σημειωθεί πως η Δυναμική ΑΕΠΕΥ κατατάσσεται 20η σε σύνολο 44 χρηματιστικών εταιρειών, ως προς τον όγκο των διενεργούμενων συναλλαγών. Οπότε είναι εξαιρετικά ελκυστική για τους μνηστήρες…
Οι άλλες δραστηριότητες
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως η Δυναμική έχει και άλλες δραστηριότητες πέραν των χρηματιστηριακών. Το 2011, σε συνεργασία με την Attica Bank, ίδρυσε την Attica Finance με σκοπό τη δραστηριοποίησή της στη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, την επενδυτική τραπεζική, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τα έργα ΑΠΕ και τα επαγγελματικά ταμεία. Η Attica Finance δεν τα πήγε άσχημα δεδομένων των μνημονιακών συνθηκών. Το 2017 μετά από μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό της τράπεζας στην Attica Finance μειώθηκε από το 55%, στο 18,1% και το ποσοστό της Δυναμικής αυξήθηκε από το 45% στο 81,83%. Μετά την απόκτηση του ελέγχου της Attica Finance η Διοίκηση Πουλαρίκα έκανε κάποιες στρατηγικές κινήσεις. Πούλησε την επένδυση της Attica Finance στη θυγατρική εταιρεία ΕΝΜΑ 2 έναντι 749.960 ευρώ και δραστηριοποιήθηκε πιο ενεργά στα φωτοβολταϊκά έργα είτε μέσω της Greenesco ΙΚΕ, είτε μέσω της Greenesco Ενεργειακή, στην οποία συνέπραξε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Μάλιστα, μόλις προσφάτως Attica Finance και ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Greenesco Ενεργειακή κατά 820.000 ευρώ!
One Stop Shop
«Με χαρά θα έρθουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, αρκεί να μη χρειαστεί να περάσουμε από 10 διαφορετικές υπηρεσίες μέχρι να βρούμε τι συμβαίνει». Αυτό έλεγε στη στήλη εκπρόσωπος διεθνούς fund που βολιδοσκοπεί την Ελλάδα για επενδύσεις στην μετά-Covid εποχή. Όπως εξηγούσε, στην τρέχουσα συγκυρία, το ζητούμενο δεν είναι ούτε η ρευστότητα ούτε οι ευκαιρίες, καθώς υπάρχουν αρκετές και από τα δύο. Αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά είναι η γραφειοκρατία και ο κατακερματισμός των υπηρεσιών. Τι θα του άλλαζε γνώμη; Ένα One Stop Shop που θα πάρει τους επενδυτές από το χέρι και θα τους απαλλάξει από την ανάγκη να επισκεφθούν όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται, μέχρι να γίνει πράξη το επενδυτικό σχέδιό τους. «Κάτι τέτοιο θα ήταν game changer για ολόκληρη τη χώρα και μακάρι κάποιος από την κυβέρνηση να το σκεφθεί», μας έλεγε χαρακτηριστικά.