Η ώρα των εγκρίσεων για Πειραιώς και Ελλάκτωρ, η ΔΕΗ και οι «ζωηροί» δικαστικοί υπάλληλοι
Η ώρα των εγκρίσεων
Αρκετά ανοικτά τεχνικά ζητήματα σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να εξετάσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς μέχρι και χθες το βράδυ υπήρχαν εκκρεμότητες. Στο τεχνικό σκέλος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντοπίσει ασάφειες σχετικά με τις τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων Vega και Phoenix που σχετίζονται με τις αναβλητικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στις δεσμευτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Πειραιώς με την Intrum. H τράπεζα υποστηρίζει πως η εκτιμώμενη ζημία από την πώληση μέσω τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων Vega και Phoenix θα ανέλθει σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, κάτι που όμως δεν έχει μπορέσει ακόμη να το επαληθεύσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν θα είναι απλή υπόθεση, καθώς η εποπτική Αρχή βρίσκεται σε «μέγγενη». Από τη μία υπάρχουν κυβερνητικές πιέσεις, ώστε να κλείσει η διαδικασία και να δρομολογηθεί η αύξηση, ενώ από την άλλη υπάρχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η πίεση των δικαστικών προσφυγών από τους επενδυτές της μειοψηφίας που είδαν εν μια νυκτί τις μετοχές τους να γίνονται χαρτοπόλεμος.
Οι μετοχές Λογοθέτη
Χθες το απόγευμα έκλεισε η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το fund Davidson Kempner για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη. Το τίμημα κινείται στην περιοχή των 85 εκατ. ευρώ, με τις τελικές λεπτομέρειες να κλειδώνουν έως το τέλος της εβδομάδος. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι 20.000.000 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που διέθεταν οι εταιρείες του εφοπλιστή πωλήθηκαν τελικά για μόλις 8,6 εκατ. ευρώ, παρά το ότι η πλευρά της τράπεζας είχε ένα τρίμηνο προκειμένου να τις πωλήσει σε πολύ καλύτερη τιμή. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης των δανείων η συνολική αξία των εν λόγω μετοχών ξεπερνούσε τα 16 εκατ. ευρώ. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή δεν είχαν καν μετατραπεί τα CoCos σε μετοχές και η τιμή της μετοχής της τράπεζας ήταν σε καλά επίπεδα. Τελικά, για λόγους που ξέρει μόνον η Πειραιώς, οι μετοχές πωλήθηκαν λίγο πριν το reverse split.
Τα ξεχασμένα πληρεξούσια
Με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα συμφωνήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πορεύεται προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης η Διοίκηση της εταιρείας. Όπως πληροφορείται η στήλη, οι επαφές, αλλά και οι βολιδοσκοπήσεις που έχουν γίνει επιτρέπουν στη Διοίκηση της Ελλάκτωρ να είναι αισιόδοξη ότι θα πετύχει το πολυπόθητο 66% που χρειάζεται για να «περάσει» η αύξηση κεφαλαίου και να αποφευχθούν τα χειρότερα για την εταιρεία. Γιατί με απώλειες κάποιων εκατομμυρίων το μήνα μόνο από τον Άκτωρα και εγγυητικές που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, αν δεν προχωρήσει ταχύτατα η αύξηση, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, ούτε για τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και για τους μετόχους. Πάντως, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη άλλαξαν νομική εκπροσώπηση και πλέον συνεργάζονται με το γραφείο Μπρέγιαννου. Συνομιλητές της στήλης σχολίασαν την αλλαγή με ειρωνική διάθεση, τονίζοντας πως αυτή τη φορά οι εφοπλιστές δεν θα «ξεχάσουν» τα πληρεξούσια, όπως έγινε στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση.
Οι καλές θάλασσες της ΔΕΗ
Ξεκάθαρη απόδειξη πως το καράβι της ΔΕΗ έχει στρίψει το τιμόνι κα πλέει σε καλές θάλασσες, θα αποτελέσουν τα σημερινά οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης για το 2020. Με τις πληροφορίες να τοποθετούν τα λειτουργικά προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη της ΔΕΗ άνω των 850 εκατ. ευρώ (ήταν 333,6 εκατ. ευρώ το 2019), τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 απλά επισφραγίζουν το επιτυχημένο έργο που έχει επιτελέσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τους τελευταίους μήνες. Αυτό ήδη αποτυπώνεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όπου σε επίπεδο εξαμήνου η μετοχή της εταιρείας σημειώνει κέρδη άνω του 82%. Στα της ημέρας, η στήλη πληροφορείται πως η σημερινή ενημέρωση των αναλυτών από τον κ. Στάσση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα βγάλει ειδήσεις.
Οι θεσμοί ξανά
Άγνωστο γιατί, ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο οι θεσμοί έχουν δείξει ενδιαφέρον. Και αυτό το ενδιαφέρον εστιάζει και σε θέματα που μέχρι σήμερα οι θεσμοί δεν είχαν καμία ανάμιξη ή σπουδή. Ένα από αυτά τα θέματα έχει να κάνει με το νέο πλαίσιο για τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις πειθαρχικές διώξεις των δικαστικών υπαλλήλων. Από ότι πληροφορούμαστε, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν πως οι νέες διατάξεις που έφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αυστηρές και αποτρεπτικές. Ειδική επισήμανση έχει ήδη γίνει για το άρθρο 176 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην παραγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων των δικαστικών υπαλλήλων. Πράγματι εκεί εντοπίζονται «περίεργες» αναφορές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως πειθαρχικά παραπτώματα που επισείουν την ποινή της οριστικής παύσης παραγράφονται μετά από πέντε έτη, ενώ τα πιο «απλά» πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά δύο έτη από την ημέρα που διαπράχθηκαν! Αλλά τα περίεργα δεν σταματούν εδώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως, στην περίπτωση που ήδη έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, τα πειθαρχικά παραπτώματα που επισείουν την ποινή της οριστικής παύσης παραγράφονται μετά από επτά έτη και τα λοιπά παραπτώματα μετά από τρία έτη από την ημέρα που διαπράχθηκαν, αν κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν έχει εκδοθεί πειθαρχική απόφαση σε πρώτο βαθμό. Οι θεσμοί αντιλαμβάνονται τις διατάξεις αυτές ως όχημα ατιμωρησίας και σε μεγάλο βαθμό ως φωτογραφικές. Μέλλει να καταδειχθεί το εάν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις…
Προς αποχώρηση η Ζαΐρη
Αφυπηρετεί σύντομα από τη θέση της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την κ. Ζαΐρη στο τιμόνι της Αρχής θα ληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται πρόοδος σε θέματα που σχετίζονται με τη στελέχωση της Αρχής, με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς να ικανοποιούν τα αιτήματα της κ. Ζαΐρη για διάθεση προσωπικού συγκεκριμένων προσόντων. Η κατάσταση στη στελέχωση της Αρχής είχε φθάσει στο απροχώρητο και τελικά μετά από πλήθος οχλήσεων οι φορείς «φιλοτιμήθηκαν» και διέθεσαν προσωπικό.