Το στοίχημα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το πασχαλινό δώρο στους servicers και η έρευνα της ΤΕΝ
Το τελευταίο επεισόδιο;
Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η Διοίκηση Μυλωνογιάννη – Ξενόφου στην
ΕΛΛΑΚΤΩΡ ότι η σημερινή Γενική Συνέλευση θα είναι το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ με την Greenhill και πως θα «περάσει» η πρότασή της Reggeborgh για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, θα μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει την ανάκαμψη της εταιρείας –και της μετοχής της- με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να διαδραματίζει ξανά κυρίαρχο ρόλο στους κλάδους που δραστηριοποιείται. Ως προς τα διαδικαστικά, συνομιλητές της στήλης εκτιμούν ότι η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί κανονικά σε πείσμα των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η πλευρά των εφοπλιστών και πως εντός της ημέρας η εικόνα θα ξεκαθαρίσει. Τώρα τι απόδοση δίνει το συγκεκριμένο στοίχημα, μάλλον αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο κ. Μπάκος…
Το δώρο στους servicers
Και μια που μιλάμε για στοιχήματα, πολλά ποντάρει η κυβέρνηση στη δουλειά που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι servicers για να «καθαρίσουν» τα «κόκκινα» δάνεια. Γιατί δεν αρκεί να φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά πρέπει να σταματήσουν να είναι βαρίδια για την οικονομία. Πάντως, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών δεν έχει βοηθήσει καθόλου τους servicers, που αλλιώς τα περίμεναν εφέτος τα πράγματα και αλλιώς τους βγήκαν. Έτσι, σαν «πασχαλινό δώρο» ήρθε η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι πλέον οι servicers μπορούν να διαχειρίζονται και ομολογιακά δάνεια, ενώ σήμερα δεν μπορούσαν. Αυτό αφενός τους επιτρέπει να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και σε άλλους τύπους χρεογράφων , αφετέρου τους επιτρέπει να προσφέρουν συνδυαστικές λύσεις σε περιπτώσεις εταιρειών που έχουν χρέη τόσο σε δάνεια όσο και σε ομόλογα.
H TEN για την Petrobas
H Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) γνωστοποίησε προ ημερών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) πως διενεργεί έρευνα σχετικά με τo γνωστό σκάνδαλο της Petrobras, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας. Σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε προ εξαετίας στις εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Petrobras, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, ο πρώην Έλληνας πρόξενος επί τιμή στο Ρίο ντε Τζανέιρο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, φέρεται να δωροδοκούσε ηγετικά στελέχη της Petrobras, προκειμένου να λαμβάνει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία. Τις πληροφορίες αυτές ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες προσάρμοζαν ανάλογα τις προσφορές τους προς την Petrobras και κέρδιζαν συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η υπόθεση αυτή είναι στο μικροσκόπιο της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία εμφανίζεται επικριτική για το ότι δεν έχουν επιβληθεί ακόμη κυρώσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εκκίνησαν μέσα στο 2020 έρευνα σχετικά με το κατά πόσον τα γεγονότα που σχετίζονται με τη υπόθεση, συνιστούν μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς των ΗΠΑ (FCPA). Δεδομένου ότι το όνομα της Tsakos Energy Navigation είχε αναφερθεί στην έρευνα της εισαγγελίας της Βραζιλίας, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία γνωστοποίησε στις αμερικανικές Αρχές πως ξεκίνησε τη δική της έρευνα για την υπόθεση, αποσαφηνίζοντας πως «δεσμεύεται πάντα να δραστηριοποιείται σύμφωνα με τους νόμους κατά της διαφθοράς» και πως συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την SEC.
«Ηράκλειος Άθλος»
«Μια σειρά από εταιρικά σκάνδαλα τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην χρηματοοικονομική πληροφόρηση και στο ελεγκτικό επάγγελμα. Η διενέργεια ποιοτικών ελέγχων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας με βάση το ρίσκο, η διεξαγωγή θεματικών ελέγχων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, η επιβολή σχεδίων δράσεων στις ελεγκτικές εταιρείες, η παραπομπή των ελεγκτών στην πειθαρχική διαδικασία σε περιπτώσεις υποτροπής και η στενή συνεργασία μας με τις αντίστοιχες αρχές του εξωτερικού, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΛΤΕ». Η αναφορά αυτή περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), της αρχής που ελέγχει του ορκωτούς ελεγκτές. Στην έκθεση της ΕΛΤΕ προαναγγέλλονται για το 2021 έλεγχοι σε οντότητες δημοσίου συμφέροντος, θεματικοί έλεγχοι, καθώς και έλεγχοι για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι οι έλεγχοι απαιτούν και χρόνο και πόρους η υποστελεχωμένη ΕΛΤΕ θα πρέπει να πετύχει «Ηράκλειο Άθλο» εν μέσω κορωνοϊού για να επαναλάβει την επίδοση του 2019, οπότε διενήργησε 31 ποιοτικούς ελέγχους, σε σύνολο 53 ελεγκτικών εταιρειών. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών επέβαλε πρόστιμα σε εννέα ορκωτούς και δύο ελεγκτικές εταιρείες, ανέστειλε την άδεια τριών ορκωτών και τριών ελεγκτικών εταιρειών και μοίρασε έγγραφες επιπλήξεις.
Η συνεργασία με PCAOB
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση της ΕΛΤΕ αφορά στη συνεργασία της με την αμερικάνικη εποπτική αρχή (Public Company Accounting Oversight Board - PCAOB) σε ζητήματα ποιοτικών ελέγχων. Γιατί είναι ενδιαφέρον; Διότι υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές στις ΗΠΑ και οι οικονομικές τους καταστάσεις υπογράφονται από ελληνικές ελεγκτικές εταιρείες. Στο πρόσφατο παρελθόν κάποιες ελληνόκτητες επιχειρήσεις απασχόλησαν αρνητικά τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ και στο «στόχαστρο» βρέθηκαν και οι ελληνικές ελεγκτικές εταιρείες που υπέγραψαν τις «εξωραϊσμένες» οικονομικές τους καταστάσεις. Και η λέξη στο στόχαστρο δεν είναι τυχαία, καθώς οι εξαπατημένοι μέτοχοι κινήθηκαν δικαστικά κατά των ορκωτών…