Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πότε πληρώνονται

Περισσότερες  από 580.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν υποβάλει αίτηση στο MyBusinessSupport. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών για την 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Για να ξεκινήσουν να πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, με την οποία θα «κλειδώσει» ο αλγόριθμος του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και πριν το Πάσχα αν και ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα περιλαμβάνει και νέους δικαιούχους, όπως επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν είχαν πάρει ποτέ ξανά Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Ωστόσο εκτός οικονομικής ενίσχυσης θα μείνουν χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις, καθώς διατηρείται ο «κόφτης» που μπήκε το 2021 και αποκλείει τις επιχειρήσεις που το 2020 είχαν έστω και 1 ευρώ αύξηση τζίρου έναντι του 2019.

Τα χρήματα στους δικαιούχους θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής περιγράφει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά, η απόφαση για τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναφέρει τα εξής:

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

1. Για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι εξής επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19:

α) Oι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» (ΚΑΔ 93.29.19.07) και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04).

β) Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:

αα) επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Μαρτίου 2021,

ββ) επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή,

γγ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

δδ) επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

εε) επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορούν να υποβάλλουν επιχειρήσεις που :

α) Είτε δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού υπ’ αρ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του Παραρτήματος Ι του Καν. 651/2014, δύναται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019, υπό την προϋπόθεση ότι:

αα) δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και

ββ) δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

β) Είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού υπ’ αρ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2019-2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προθεσμία 14 ημερών για τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις