Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πότε ξεκινά η διαδικασία- Πόσα θα πληρώσουν όσοι κάνουν άρση ακινησίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα:  Πότε και πώς μπαίνουν μπρος τα ακινητοποιημένα οχήματα - Τι  ισχύει - Αναλυτικά παραδείγματα. 

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην Εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πρόστιμο. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Η πρόβλεψη για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα ισχύσει από τον Μάιο και η σχετική διαδικασία θα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται και για το έτος 2021

Xωρίς χρηματική «ποινή» όσοι θελήσουν να βάλουν σε κίνηση τα αυτοκίνητά τους θα πληρώσουν για κάθε μήνα κυκλοφορίας ποσό αντίστοιχο στο 1/12 της ετήσιας αξίας τους.

Αναλυτικά προβλέπεται:

  • Η κατ' εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που κατά κανόνα ισχύει. Ορίζεται ότι διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται γι΄αυτό, ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  • H υποχρέωση καταβολής κατ’ αναλογία των τελών κυκλοφορίας, για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε περίπτωση άρσης της αναγκαστικής ακινησίας οχήματος.
  • Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι φέτος κατατέθηκαν ηλεκτρονικά οι πινακίδες κυκλοφορίας για πάνω από 130.000 οχήματα.

Παραδείγματα:

Με βάση τη ρύθμιση, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει εκ νέου τις πινακίδες τότε το πρόστιμο θα είναι «τσουχτερό», ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Τότε θα έχουμε τοίχος ανοσίας στην Ελλάδα – Πότε θα επαναλάβουμε το εμβόλιο