Φορο-ανάσα στη μεσαία τάξη από τις νέες ελαφρύνσεις - Στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Οι πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων, θα αποτελέσουν θεμέλιο για την δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα μέτρα φοροελάφρυνσης γίνονται μόνιμα και αυτό αποτυπώνει τη σταθερή πορεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μετά την πανδημία εποχή.
Εξάλλου όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές στο Newsbοmb.gr η μείωση της φορολογίας αποτελεί κεντρική πολιτική δέσμευση και προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Και σε αυτό το δρόμο, που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία συνεχίζει.
Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ωφελούνται, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα έχασαν από το 2015.
Εν τω μεταξύ την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομία την επόμενη ημέρα της πανδημίας, εξέφρασε στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας» και ότι «αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου».
Σημείωσε ότι «η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά» και διεμήνυσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Σημειώνεται πως το νέο κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει
- μόνιμο ψαλίδι έως 45% στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που επιβαρύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις, και θα ισχύσει από φέτος «ξεφουσκώνοντας» τα εκκαθαριστικά της Εφορίας,
- μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, μέτρο που θα ενεργοποιηθεί από το επόμενο έτος,
- ενώ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς διατηρείται και για το 2022 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνει:
Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 100% στο 55% από το 2021 και μετά για τα φυσικά πρόσωπα.
Το «ψαλίδι» στην προκαταβολή γίνεται μόνιμο και ισχύει από φέτος. Θα αποτυπωθεί δηλαδή στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Αυτό σημαίνει ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες που κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020 ελαφρύνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση που προκύψει φέτος θα είναι μηδενική.
Οσοι μάλιστα επιβαρύνθηκαν το 2020 με προκαταβολή φόρου, η οποία είχε μειωθεί έως και 100% ανάλογα με τη μείωση του τζίρου, δεν αποκλείεται να δουν φέτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να γράφει επιστροφή φόρου.
Και αυτό γιατί έχει ενεργοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έχει «καταργηθεί» η εισφορά αλληλεγγύης και «κουρεύεται» η προκαταβολή φόρου.
Το νέο πακέτο
Μείωση προκαταβολής φόρου από 100% στο 70% για το 2021 και στο 80% από το 2022 και μετά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες.
Οι επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν καθαρά κέρδη στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση λόγω της μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 70% από 100%.
Σημειώνεται πάντως, ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που παρουσίασαν το 2020 κέρδη είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας και των δύο lockdown που άφησαν βαρύ αποτύπωμα στην αγορά.
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνει:
- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 24% σε 22% για όλες τις επιχειρήσεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα κέρδη του 2021 και σε συνδυασμό με την ψαλιδισμένη προκαταβολή φόρου 80% θα δώσει φορολογική ανάσα στις επιχειρήσεις που επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
- Διατήρηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
- Παγώνει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022, μέτρο που αγγίζει πάνω από 1,2 εκατ. φορολογουμένους. Ουσιαστικά η φοροελάφρυνση αυτή μονιμοποιείται και το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να καταργηθεί οριστικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή αναστολή. Ετσι, και το 2022 δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης:
- Στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα με την απαλλαγή να μην ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
- Στα εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».
Αναφορικά με το φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οπως δήλωσε, η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει μαζί με τον καθορισμό τιμών ζώνης για πρώτη φορά σε νέες περιοχές.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πάσχα 2021 - Μετακίνηση εκτός νομού: Η απόφαση - Αυτές οι μετακινήσεις απαγορεύονται