Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Σήμερα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αύριο Μεγάλη Τρίτη θα κατατεθεί στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
INTIME

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένας οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: στην ψηφιακή μετάβαση του κράτους και της οικονομίας, στην αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στην πράσινη οικονομία και στην εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα business plan με δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν αντίστοιχες ή και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους περισσότερες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη εξαετία.

Η Ελλάδα πλέον έχει εξασφαλίσει έως το 2026 πόρους 17,8 δισ. ευρώ που θα δοθούν ως επιδοτήσεις στις επιλεγμένες επενδύσεις του προγράμματος, 12,7 δισ. ευρώ χαμηλότοκα ευρωπαϊκά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων, στα οποία θα προστεθεί η ιδιωτική συμμετοχή ώστε οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι να ανέλθουν στην εξαετία στα 57 δισ. ευρώ.

Επιλέξιμες θα είναι επενδύσεις σε πράσινες και σε ψηφιακές δράσεις που αποτελούν και προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, δράσεις που θα στηρίζουν την εξωστρέφεια, δηλαδή τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, είτε αυτές είναι εξαγωγές αγαθών είτε εξαγωγές υπηρεσιών, αλλά και δράσεις σχετικές με την έρευνα και την καινοτομία, προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Από κυβερνητικής πλευράς έχει ξεκαθαριστεί πως τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά, πως το κράτος δεν θα δίνει εγγυήσεις αλλά μόνο συγχρηματοδότηση, αλλά και πως τα δάνεια δεν θα τα δώσει το κράτος αλλά οι τράπεζες και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως είναι η EBRD.