Οι επόμενες «μάχες» για την Ελλάκτωρ, η Δομική Κρήτης και το νέο πρόσωπο στην PQH

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι επόμενες «μάχες» για την Ελλάκτωρ, η Δομική Κρήτης και το νέο πρόσωπο στην PQH
6'

Το μαχαίρι και το καρπούζι

Η επόμενη μάχη που θα δώσουν για την Ελλάκτωρ η ολλανδική Reggeborgh και η Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη αφορά στις αδιάθετες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Όποια από τις δύο πλευρές καταφέρει να αποκτήσει τα αδιάθετα δικαιώματα θα αποκτήσει και την καταστατική πλειοψηφία, αφού θα ξεπεράσει το 33%, χωρίς να έχει την υποχρέωση να προβεί σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Ελλάκτωρ. Σήμερα η Greenhill ελέγχει το 20% της εισηγμένης, ενώ θα αποκτήσει ένα επιπλέον 5% που ανήκει στην Pemanoaro. Η Reggeborgh ελέγχει επίσημα το 14,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και θα αποκτήσει ακόμη 12,5% ενεργοποιώντας το call option για τις μετοχές του Λεωνίδα Μπόμπολα. Η τιμή διάθεσης της αύξησης έχει οριστεί στα 0,90 ευρώ και το δικαίωμα προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους σε 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές. Ως προς τις αδιάθετες μετοχές η Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, σε περίπτωση που προκύψουν αδιάθετες νέες μετοχές κατόπιν της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης, να παράσχει στους έχοντες ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που κατείχαν, δικαίωμα προεγγραφής για την απόκτηση αδιάθετων μετοχών, σε τιμή ίση προς την τιμή διάθεσης, αλλά και να καθορίσει όλους τους τεχνικούς και διαδικαστικούς όρους του δικαιώματος προεγγραφής, καθώς και τον τρόπο και την προθεσμία άσκησής του, συμπεριλαμβανομένου τυχόν ορισμού ανώτατου αριθμού αδιάθετων μετοχών που οι ασκούντες το δικαίωμα προεγγραφής θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν. Και στην τελευταία αυτή λεπτομέρεια κρύβεται το όλο «ζουμί». Τον ανώτατο αριθμό των αδιάθετων μετοχών θα τον προσδιορίσει το ΔΣ της Ελλάκτωρ που σήμερα ελέγχεται πλήρως από την Reggeborgh. Οπότε έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Η επαφή με τους ομολογιούχους

Αύριο θα διεξαχθεί μια αρκετά σημαντική ενημέρωση από την πλευρά της Ελλάκτωρ. Ο Πρόεδρος της εισηγμένης Γεώργιος Μυλωνογιάννης και ο CEO Άρης Ξενόφος θα ενημερώσουν τους ομολογιούχους της εταιρείας, ήτοι τους επενδυτές που το 2019 και το 2020 απέκτησαν το ομολογιακό των 670 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Ellaktor Value PLC, για τις διοικητικές εξελίξεις στην εταιρεία. Η ενημέρωση αυτή έχει σημασία διότι η Διοίκηση της Ελλάκτωρ θα εκπέμψει το μήνυμα πως η παρουσία ενός ισχυρού μετόχου, της ολλανδικής Reggeborgh, διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή των ετήσιων τόκων του ομολόγου που φθάνουν τα 42,7 εκατ. ευρώ. Κάποιες νομικές πηγές υποστηρίζουν πως ίσως θα απαιτηθεί γενική συνέλευση των ομολογιούχων προκειμένου να εγκρίνουν την τροποποίηση συγκεκριμένων όρων του ομολογιακού και συγκεκριμένα εκείνων που αναφέρονται στην αλλαγή ελέγχου (change of control) της εταιρείας. Αυτό διότι όρος του ομολογιακού προβλέπει πως 60 ημέρες από την αλλαγή του ελέγχου ο εκδότης του ομολογιακού θα πρέπει να πληρώσει τους ομολογιούχους στο 101% της τιμής του ομολόγου, συν τους δεδουλευμένους τόκους και απλήρωτους τόκους. Αυτό κατά πληροφορίες είναι κάτι που εξετάζει προσεκτικά η Διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Το μπλέξιμο των δικηγόρων

Και για να κλείσουμε με τα του Ελλάκτωρα, εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση που αναγκάστηκε να εκδώσει ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ως βασικός μέτοχος της Pemanoaro. Και αυτό γιατί στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως όσα ανέφερε ο νομικός του εκπρόσωπος Σωτήρης Μπρέγιαννος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευση δεν εκφράζουν τον ίδιο αλλά τρίτους, δηλαδή την Greenhill. Για την ιστορία, ο κ. Μπρέγιαννος είχε θεσει το θέμα της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων όπως του ενεργειακού κλάδου της Ελλάκτωρ που είναι και το «διαμάντι» του ομίλου, ώστε να εξευρεθούν κεφάλαια και να αποδευσμευτεί ο όμιλος από μεγάλες υποχρεώσεις όπως είναι το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ. Κάτι που βέβαια ήταν εντελώς αντίθετο με τα όσα είχε δηλώσει στο παρελθόν ο κ. Καλλιτσάντσης. Και όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες, αν έχεις τέτοια ατοπήματα από το δικηγόρο σου, δεν πρόκειται να πας πολύ μακριά.

Μια κριτική βεντέτα

Πίσω από κάποιες εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται κάποια business stories «μίσους και πάθους» που τροφοδοτούν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Σε αυτές τις εταιρείες συγκαταλέγεται και η Δομική Κρήτης, η οποία κουβαλάει μια πολύχρονη επιχειρηματική «βεντέτα». Οι βασικοί πρωταγωνιστές της εν λόγω βεντέτας είναι ο πρόεδρος, CEO και μεγαλομέτοχος της εταιρείας Γιώργος Συνατσάκης από τη μια πλευρά και από την άλλη ο Χρήστος Χούμπαβλης, ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τις γαλλικές εταιρείες Dassault και Thales, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών μέτοχος της Δομικής. Οι δύο άνδρες βρίσκονται στα δικαστήρια, καθώς ο Χρήστος Χούμπαυλης διεκδικεί αποζημίωση από τον Γιώργο Συνατσάκη και τη Δομική, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι υπέστη σοβαρή ζημιά λόγω της αγοράς μετοχών της εταιρείας, με τίμημα κατά πολύ υψηλότερο της αξίας τους. Όπως υποστηρίζει, προκειμένου να καταβάλλει το τίμημα είχε λάβει διασφαλίσεις από την πλευρά Συνατσάκη, ότι η Δομική θα λειτουργούσε εμπορικό – ψυχαγωγικό κέντρο στην περιοχή Τάλως Ηρακλείου Κρήτης, έργο που δεν προχώρησε διότι η εταιρεία δεν έλαβε ποτέ τις σχετικές άδειες. Λεπτομέρειες για το που βρίσκεται η «βεντέτα» Συνατσάκη - Χούμπαβλη θα γίνουν γνωστές μεθαύριο, 28 Απριλίου, οπότε η Δομική Κρήτης θα δημοσιοποιήσει την ετήσια οικονομική της έκθεση.

Η νέα CEO της PQH

H Τάνια Σουσάρη είναι η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της PQH, της εταιρείας που έχει αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα. Η κ. Σουσάρη ανέλαβε στη θέση του Ξάνθου Βράχα, ο οποίος από CEO έγινε πρόεδρος της PQH, καταλαμβάνοντάς τη θέση που είχε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία πλέον είναι υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τάνια Σουσάρη είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Open University of England. Από το 1985 έως το 1992 εργάστηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Για 21 χρόνια (1993-2013) εργάστηκε στην Eurobank, ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε θέσεις ευθύνης της λιανικής τραπεζικής. Το 2015 έλαβε διαπίστευση Διαμεσολαβητή σε Εμπορικές και Αστικές Διαφορές και το 2016 ξεκίνησε να εργάζεται στην Onomis Mediation. Το Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησε συνεργασία με την PQH, στην οποία μέχρι πρόσφατα είχε θέση συμβούλου Διοίκησης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου