Η προσοχή στην Attica Bank
Δύο είναι τα σημεία ενδιαφέροντος σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank που θα δημοσιοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Το πρώτο αφορά στην αναδιοργάνωση των ομολόγων της τιτλοποίησης Artemis, η οποία έγινε αφενός για να ξεπερασθούν θεσμικά προβλήματα που σχετίζονταν με τα senior και junior ομόλογα και αφετέρου για να αυξηθούν οι χρηματοροές και η αποδοτικότητα της διαχείρισης. Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι το τί θα γίνει με τον αναβαλλόμενο φόρο της τράπεζας σε περίπτωση που καταγράψει ζημίες στο σύνολο του έτους. Με βάση τις διατάξεις του νόμου, σε περίπτωση που μια τράπεζα καταγράψει ζημίες σε μία οικονομική χρήση, οφείλει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, η οποία αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο λαμβάνει αποζημίωση υπό τη μορφή νέων μετοχών, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα όταν αυτή εγγράφει ζημίες. Αυτό το σενάριο ακούγεται αρνητικό για τους υφιστάμενους μετόχους της Attica Bank, ωστόσο εάν ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε θα αποδειχθεί θετικό για τους νέους μετόχους, όποιοι και εάν είναι αυτοί…
Τα μαραμένα αγγούρια
Την ακριβή αποτύπωση της κατάστασης που ισχύει σήμερα στο θέμα των πλειστηριασμών έδωσε στη στήλη στέλεχος της αγοράς. Όπως είπε, από τη μία δεν υπάρχει πλήρης απελευθέρωση και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, ήτοι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το νέο Φορέα για τα ακίνητα, αλλά και μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Από την άλλη όμως, το γεγονός ότι πλέον έχει αρθεί η πλήρης απαγόρευση λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και ήδη υπάρχουν περιπτώσεις -στην πλειοψηφία τους στρατηγικών κακοπληρωτών- που έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν ή να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. «Η κατάσταση είναι σαν τα μαραμένα αγγούρια», ανέφερε περιπαικτικά ο φίλος της στήλης.
Αργούν οι αλλαγές στην Πειραιώς
Οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως διαμορφώθηκαν μετά την αύξηση κεφαλαίου, δεν θα οδηγήσουν άμεσα σε αλλαγές προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του πιστωτικού ιδρύματος. Αν και είναι εύλογο πως οι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να εκπροσωπούνται αναλογικά στο ΔΣ της τράπεζας, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια βιασύνη για αλλαγές. Μια ανασύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς θα απαιτούσε άλλωστε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και «προέγκριση» του fit and proper των νέων μελών από τον SSM. Δεδομένου ότι είναι ανοικτή η συζήτηση κυβέρνησης – θεσμών για τροποποίηση του νόμου του ΤΧΣ, ώστε να επιτραπεί η παρουσία περισσοτέρων Ελλήνων στα ΔΣ των τραπεζών, οι αλλαγές προσώπων στο ΔΣ της Πειραιώς θα μπορούσαν να συμπέσουν και με την αναθεώρηση του νόμου του Ταμείου.
Πολυάσχολα μέλη ΔΣ
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως στα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ των τραπεζών και ειδικά στα ανεξάρτητα μέλη. Ενδεικτικά υπάρχουν ξένοι, ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη στο ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς που ήδη έχουν συμπληρώσει πενταετία και τοποθετήθηκαν σε μια εποχή που οι θεσμοί ήθελαν να υπάρξει αυξημένη παρουσία ξένων στη Διοίκηση της τράπεζας. Και τα συγκεκριμένα μέλη έχουν πλήθος άλλων ενασχολήσεων και ιδιοτήτων, παράλληλα με την παρουσία τους στην Πειραιώς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Enrico Tommaso Cucchiani, ο οποίος είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Πειραιώς από το Νοέμβριο του 2016. Ο Cucchiani εκτός από το ΔΣ της Πειραιώς είναι μέλος στα ΔΣ του πανεπιστημίου BOCCONI και του JAROTTE BOCCONI FOUNDATION, μη εκτελεστικό μέλος στην TGI LLP (UK) και στην RSA PLC GROUP (UK), μέλος στα ΔΣ της AMICI NORMALE DI PISA UNIVERSITY, του Αμερικανο- ιταλικού Συμβουλίου, της ΜΚΟ Trilateral Commission, καθώς και μέλος στο ΔΣ του WEIZMANN INSTITUTE. Τέλος, ο Cucchiani είναι και πρόεδρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου San Raffaele στο Μιλάνο.
Η διανομή επενδυτικών κεφαλαίων
Στα χέρια του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού θα βρίσκεται την Παρασκευή 30 Απριλίου η έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1160 που αφορά στη διασυνοριακή διανομή συλλογικών επενδυτικών κεφαλαίων (Cross-border Distribution of Funds – CΒDF). Αν και τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, η αγορά τους παραμένει κατά βάση οργανωμένη σαν εθνική αγορά, ήτοι το 70% του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην κατοχή επενδυτικών κεφαλαίων που είναι καταχωρημένα για πώληση μόνο στην εγχώρια αγορά τους. Μόνο το 37% των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) και περίπου το 3% των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων είναι καταχωρημένα για πώληση σε περισσότερα από τρία κράτη μέλη. Με απλά λόγια, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1160 στην ελληνική νομοθεσία θα διευκολυνθεί η διασυνοριακή διανομή των επενδυτικών κεφαλαίων, εξαλείφοντας τους υφιστάμενους κανονιστικούς φραγμούς και καθιστώντας τη διασυνοριακή διανομή λιγότερο δαπανηρή.