Αποκρατικοποιήσεις: Απομακρύνεται ο στόχος για έσοδα 1,79 δισ. ευρώ
Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε τους εξής στόχους για τις αποκρατικοποιήσεις:
- Αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων και μαρίνων.
- Αποκρατικοποίηση ενεργειακών υποδομών (ΔΕΠΑ και Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας).
- Εγνατία Οδός και προετοιμασία διαγωνισμού παραχώρησης Αττικής Οδού.
- Υλοποίηση Ελληνικού.
- Αξιοποίηση ακινήτου στις Γούρνες.
- «Κυβερνητικό πάρκο» / ΠΥΡΚΑΛ.
- Συνολικό σχέδιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.
- Αναδιοργάνωση εταιρειών (π.χ. Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην ΕΛΒΟ).
Είναι όλα τα παραπάνω εφικτά; Η απάντηση δεν είναι απλή, κάτι που προκύπτει από την εμπειρία του 2020. Η σημαντική υπό-υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων-ιδιωτικοποιήσεων το 2020 προς το παρόν συνεχίζεται και το 2021. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εμφάνισε πέρυσι πρωτοφανή υστέρηση σε σχέση με το στόχο, καθώς τα έσοδα από διαγωνισμούς έφθασαν περίπου τα 58,5 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου στον προϋπολογισμό του 2020 ύψους 2,45 δισ. ευρώ, ήτοι τα πραγματικά έσοδα αντιστοιχούσαν μόλις στο 2,4% του σχετικού στόχου.
Όπως προαναφέρθηκε, στον προϋπολογισμό 2021 ο στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις είναι 1,79 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,47 δισ. ευρώ προβλέπεται να προέλθουν από διαγωνισμούς οι οποίοι θα ολοκληρωθούν εφέτος και 321 εκατ. ευρώ, είτε από διαγωνισμούς για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές και η αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση θα γίνει το τρέχον έτος, είτε από καταβολές δόσεων ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών. Το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου ποσού αποτελεί, για άλλο ένα έτος, η αναμενόμενη πρώτη δόση του τιμήματος από την πώληση της Ελληνικό ΑΕ (300 εκατ. ευρώ).
Ο στόχος του 1,79 δισ. ευρώ που είναι σαφώς χαμηλότερος από ότι το 2020 και όχι σε μεγάλη απόσταση από το μέγιστο επίπεδό τους το 2017, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πέρυσι ξεκίνησαν πολλές διαγωνιστικές διαδικασίες (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, λιμένες Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας, Εγνατία Οδός κ.ά.), καθιστά εφικτή την επίτευξη ή την προσέγγιση των προσδοκώμενων εσόδων, εφόσον το οικονομικό κλίμα παρουσιάσει τάση συνεχούς βελτίωσης, προοπτική η οποία συνδέεται με την εξέλιξη του κορωνοϊού.
Από την άλλη πλευρά, εφόσον η αβεβαιότητα για τη δυναμική της πανδημίας παραμείνει έντονη, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και κυρίως στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ενέργειες και το οικονομικό περιβάλλον κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων είναι περισσότερο συναφή με το δεύτερο σενάριο εξελίξεων.
Στο τέλος Ιανουαρίου ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς. Στο τέλος Μαρτίου έγινε προεπιλογή επενδυτών για τους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, όπως και για τον χώρο του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα». Στις αρχές Απριλίου υποβλήθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.
Συνεπώς, παρότι αρκετές διαγωνιστικές διαδικασίες είναι εν εξελίξει, με ορισμένες να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, έως τώρα, σχεδόν στο 1/3 της διάρκειας του 2021, δεν έχουν πραγματοποιηθεί έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό το γεγονός υποσκάπτει τις προοπτικές επίτευξης του στόχου εσόδων για φέτος. Επιπλέον, κατόπιν της μικρής προόδου πέρυσι, επιτείνει τη χαμηλή επίδραση των αποκρατικοποιήσεων στην επενδυτική δραστηριότητα.
Τέλος, ένας πρόσθετος λόγος που οι αποκρατικοποιήσεις δεν κινούνται με τους ρυθμούς που ανέμενε η κυβέρνηση έχει να κάνει και με τις καθυστερήσεις στη στελέχωση της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβόλιο κορονοϊού: Το χρονοδιάγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας - Από 5 Μαΐου στο πρόγραμμα και της J&J