Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ανοιχτή η πλατφόρμα - Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Άνοιξε τη Μεγάλη Τρίτη (27/04) η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν Μεγάλη Πέμπτη. 

Άνοιξε αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, 27 Απριλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τους τελικούς δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, που θα είναι και η τελευταία. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν αύριο Μεγάλη Πέμπτη.

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ θα μοιραστούν από τη Μεγάλη Πέμπτη περίπου 300.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω του έβδομου και τελευταίου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η πλατφόρμα mybusinessSupport ανοίγει σήμερα για να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με την καταβολή των ποσών να ξεκινάει από τη Μεγάλη Πέμπτη. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Μαΐου.

Όσοι δικαιούχοι κάνουν αποδοχή έως και την Μεγάλη Τετάρτη, από την Μεγάλη Πέμπτη θα εισπράξουν το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούνται, ενώ οι πληρωμές θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε 704. 604, αλλά η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα πάρουν λιγότερες από τις μισές, περίπου 300.000 ενώ θα μοιραστεί πάνω από 1 δισ. ευρώ με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται σε 3.390 ευρώ.

Δικαιούχοι

Η επιλογή των δικαιούχων έγινε με βάση τον τζίρο που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις με τους παρακάτω όρους:

α) σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 είναι θετικό και επιπλέον ο κύκλος εργασιών του μηνός Μαρτίου 2020 είναι μεγαλύτερος ή ίσος του κύκλου εργασιών Φεβρουαρίου 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020,

β) άλλως σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 είναι θετικό, ως κύκλος εργασιών αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, πολλαπλασιαζόμενο με τρία δεύτερα (3/2),

γ) άλλως σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 δεν είναι θετικό και η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Οκτωβρίου 2020 πολλαπλασιαζόμενος επί τρία (3),

Αντίστοιχα, σχετικά με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ:

α) σε περίπτωση που το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 είναι θετικό και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός Μαρτίου 2020 είναι μεγαλύτερα ή ίσα των ακαθάριστων εσόδων του μηνός Φεβρουαρίου 2020, ως ακαθάριστα έσοδα αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020,

β) άλλως σε περίπτωση που το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 είναι θετικό, ως ακαθάριστα έσοδα αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, πολλαπλασιαζόμενο με τρία δεύτερα (3/2),

γ) άλλως σε περίπτωση που το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 δεν είναι θετικό και η επιχείρηση έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως ακαθάριστα έσοδα αναφοράς λαμβάνονται τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός Οκτωβρίου 2020 πολλαπλασιαζόμενα επί τρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν το 50% του ποσού που τους αναλογεί. Ωστόσο, η διαφορά είναι πως στον 7ο κύκλο θα επιδοτηθούν ακόμα και επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν αύξηση τζίρου κατά τη διάρκεια του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν σε κλάδους που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα. Το κριτήριο της μείωσης του τζίρου κατά τουλάχιστον 20% το πρώτο 3μηνο του έτους, ισχύει κανονικά για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι:

  • 250. 816 επιχειρήσεις δήλωσαν αυξημένο τζίρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020.
  • 148.394 εταιρείες και επιτηδευματίες βρέθηκαν κάτω από ελάχιστο τζίρο αναφοράς των 600 ευρώ με τον τζίρο τους για το πρώτο τρίμηνο του 2020 να ανέρχεται στα 450 ευρώ.
  • Από τις 300.000 επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες οι 53.724 δραστηριοποιούνται στην εστίαση και θα λάβουν 167 εκατ. ευρώ εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.
  • Το 2020 άρχισαν να λειτουργούν πάνω από 8.000 επιχειρήσεις εστίασης.
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα λάβουν 14.500 περίπου εταιρείες ταξί, 10.000 εταιρείες που παρέχουν νομικές υπηρεσίες, 7.552 καταλύματα διακοπών, πάνω από 9.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και 1.657 ταξιδιωτικά πρακτορεία.

O έβδομος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι ο τελευταίος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει ότι τη σκυτάλη παίρνουν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους. Παράλληλα θα υπάρξει και η επιδότηση παγίων δαπανών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τα προγράμματα επανεκκίνησης ανέρχονται σε συνολικά 3,5 δισ. ευρώ, μαζί με τις απαλλαγές σε φόρους και εισφορές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός συν τα προγράμματα για την απασχόληση ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα τρέχουν τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

SMS στο 13033: Ένα βήμα από την κατάργησή του – Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων