Το ομόλογο της Navios, ο «χρησμός» της Λάμψα και η έκθεση της Attica Bank
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η KPMG για την Attica Bank
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της χρήσης 2020 της Attica Bank. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον όλοι αναμένουν να δουν τί θα πει η KPMG, η ελεγκτική εταιρεία της τράπεζας για την οικονομική θέση του πιστωτικού ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα, η προσοχή είναι στραμμένη στο τί θα δηλώνει ο ορκωτός σε σχέση με όσα ανέφερε στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2020, στις οποίες δεν είχε κάνει ειδική αναφορά στην κρισιμότητα της κατάστασης της τράπεζας. Δεύτερο στοιχείο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον είναι το πως οι σωρευτικές προβλέψεις της τράπεζας δεκαπλασιάσθηκαν μέσα στο 2020 σε σχέση με τη χρήση του 2019 και ανήλθαν στα 286 εκατ. ευρώ. Εδώ, όλοι αναμένουν τις αποσαφηνίσεις, για το τί ακριβώς έχει γίνει με τις τιτλοποιήσεις δανείων που έχει τρέξει από το 2017 η Διοίκηση Πανταλάκη και ειδικά τί έχει συμβεί με την τιτλοποίηση «Artemis» ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ και ποιο είναι το status της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων «Θεά Άρτεμης», που είχε αναλάβει τη διαχείριση της συγκεκριμένης τιτλοποίησης.
Η Γενική Συνέλευση
Ένα θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των ημερών είναι το πότε θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Attica Bank , η οποία θα εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2020 και θα εγκρίνει τη διαδικασία του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 στη βάση του οποίου οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της τράπεζας θα μετατραπούν σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Αρχικά η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Attica Bank ήταν προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου 2021, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα οδηγηθεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Στη βάση του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 η τράπεζα θα σχηματίσει ειδικό αποθεματικό και θα εκδώσει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (warrants) στο Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, το Δημόσιο θα καλύψει τη ζημιά και θα αναπληρώσει τα κεφάλαια της τράπεζας, λαμβάνοντάς ως αντάλλαγμα τις νέες μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος. Τι τιμή θα έχουν αυτές οι μετοχές; Ο Ν.4172/2013 αναφέρει πως η τιμή των νέων μετοχών θα προκύψει από το μέσο όρο της χρηματιστηριακής τιμής, σταθμισμένο με βάση τον όγκο συναλλαγών, κατά τις προηγούμενες 30 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία που κατέστη εισπρακτέα η φορολογική απαίτηση. Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή «τρέχει» για πρώτη φορά θα συνιστούσαμε προσοχή στους επενδυτές.
Ο «χρησμός» της Λάμψα
Εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ για το 2020 και θα ξεκαθαρίσει το εάν η εισηγμένη, στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς. Στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου η Λάμψα ανέμενε για το σύνολο του 2021 αύξηση των μεγεθών της σε σχέση με το 2020, υπολογίζοντας ωστόσο πως τα έσοδά της θα είναι μειωμένα περίπου κατά 45% σε σχέση με το 2019. Το 2019 ο Όμιλος Λάμψα σημείωσε την κορύφωση του κύκλου εργασιών του και είχε τζίρο 77,8 εκατ. ευρώ. Η αναμενόμενη για εφέτος πτώση του τζίρου κατά 45% σε σχέση με το 2019 , συνεπάγεται πως ο συνολικός κύκλος εργασιών για το 2021 θα ανέλθει στα 45 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα ανέλθει ακριβώς στο ύψος που ήταν το σύνολο των εξόδων του Ομίλου Λάμψα το 2019. Αυτό αποτυπώνει και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η εταιρεία. Το ευτυχές είναι πως στην περίπτωση που η Λάμψα χρειαστεί ενίσχυση ρευστότητας, οι δύο βασικοί της μέτοχοι, η «NAMSOS ENTERPRISES COMPANY LIMITED» και η «DRYNA ENTERPRISES, εταιρείες της οικογένειας Λασκαρίδη, έχουν δεσμευθεί πως θα καλύψουν ενδεχόμενες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.
Η Φράγκου και οι Κασσάνδρες
Περιθώριο 194 ημερών έχει η Αγγελική Φράγκου προκειμένου να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν πως θα χρειαστεί να πουλήσει πλοία της, για να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο των 670 εκατ. δολαρίων που είχε εκδώσει η Navios Maritime Acquisition το 2013. Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Navios Maritime Acquisition, η οποία είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, αναλυτές υποστήριξαν πως πολύ δύσκολα η εταιρεία της Αγγελικής Φράγκου θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο των 670 εκατ. δολαρίων που φέρει επιτόκιο 8,125%! Οι αναλυτές διαβλέπουν πως θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό 150 εκατ. δολαρίων, ακόμη και αν πωληθεί το νέο ομόλογο της Navios Maritime Acquisition. Να σημειωθεί πως τα προσαρμοσμένα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη της Navios Maritime Acquisition αυξήθηκαν κατά 60,3 εκατ. δολάρια το 2020 σε σχέση με το 2019 και ανήλθαν σε 191,8 εκατ. δολάρια. Τα δε έξοδα τόκων της Navios Maritime Acquisition, διαμορφώθηκαν το 2020 στα 82,2 εκατ. δολάρια, από 91,4 εκατ. δολάρια το 2019.