Αντίστροφη μέτρηση για το PSI
Πριν απο λίγο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε ότι 30 τράπεζες που μετέχουν σ΄αυτό και συγκεκριμένα οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να αταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.
Χθες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες τόνισαν μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα συμμετέχουν εθελοντικά στο PSI, ενώ επίσης διευκρινίστηκε ποια ασφαλιστικά ταμεία λένε και ποια όχι.
Σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, τα ομόλογα ύψους 18-19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων
"Το κοινό κεφάλαιο (των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης) θα συμμετάσχει στο PSI", είπε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Στο ποσό των τραπεζών αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, κ.α τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής που διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.
Αγωνία για το τελικό ποσοστό συμμετοχής
Αβέβαιη παραμένει η έκβαση του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), ανέφερε σε συνέντευξή του στην γαλλική Le Monde o σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων Jean Lemierre.
"Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας", είπε ο Lemierre της BNP Paribas στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. "Αλλά η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων".
Πρόσθεσε μάλιστα ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε "πολύ σοβαρές" συνέπειες για την ευρωζώνη.
Και απαισιόδοξες εκτιμήσεις
Η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KFW εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
Η κυβέρνηση έχει πει ότι για να προχωρήσει το PSI θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό τουλάχιστον το 90% των ομολογιούχων.
Για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης χρειάζεται απαρτία, που επιτυγχάνεται αν απαντήσει το ένα δεύτερο των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ύψους 177 δις ευρώ, ενώ τουλάχιστον τα δύο τρίτα θα πρέπει να το εγκρίνουν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της KFW Ulrich Schroeder, σε δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν με εμπάργκο την Τετάρτη, εξέφρασε την ανησυχία ότι η χώρα δεν θα πετύχει ούτε το όριο του 66%.
"Σαν συνέπεια, θα έχουμε πιστωτικό γεγονός, το οποίο όμως θα είναι κυρίως ανεξέλεγκτο", είπε. Η KFW κατέχει ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και έχει πει ότι θα συμμετάσχει στο PSI.