5,6 δισ. ευρώ με fast track στην αγορά
Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), άνοιξε το δρόμο χθες για την υπαγωγή έξι μεγάλων επενδύσεων στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, (fast track), οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.
Μάλιστα, οι περισσότερες εισηγήσεις ήταν ήδη έτοιμες από τον αρμόδιο φορέα, το Invest in Greece, από το Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Οι εν λόγω επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την εξόρυξη χρυσού και την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι εξής:
1) Αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα Έβρου από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης». Η συγκεκριμένη επένδυση θα δημιουργήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες, ενώ ο προϋπολογισμό της αναμένεται να φτάσει τα 128, 960 εκατομμύρια ευρώ.
2) Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1,005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, από την εταιρεία Elica Group. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,99 δισ. ευρώ.
3) Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά του Δήμου Σητείας, στο νομό Λασιθίου. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Solar Power Plant Lassithi EΠΕ και έχει προϋπολογισμό 268 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αναμένεται να δημιουργηθούν 70 νέες θέσεις εργασίας.
4) Κατασκευή 12 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 162,142 MW στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας από τη Spres Solaris- Solar Concept A.E. Πρόκειται για επένδυση ύψους 332,284 εκατομμύρια ευρώ.
5) Αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας, ισχύος 587 MW, στην τεχνητή λίμνη του Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας, με δύο άνω ταμιευτήρες, στις θέσεις «Αγίου Γεωργίου» και «Πύργου» στον Δήμο Αμφιλοχίας. Πρόκειται για μια επένδυση από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, ύψους 501.830.000 ευρώ.
6) Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών αιολικών σταθμών, ισχύος 1.077 MW, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρύχιου καλωδίου. Και σε αυτήν περίπτωση, η εταιρεία που αναμένεται να επενδύσει είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, με τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 2,46 δισ. ευρώ.
Σκέψεις για Τράπεζα Επενδύσεων
Η ειδική επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην πλέον υπουργού ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης θα κληθεί να διερευνήσει τις δυνατότητες δημιουργίας μιας Τράπεζας Επενδύσεων.
Στόχος της εν λόγω τράπεζας θα αποτελεί αποκλειστικά η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας. Ο πρόεδρος της Invest in Greece, Αριστομένης Συγγρός ορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής, ενώ μέλη της πέρα από τον εκπρόσωπο της Επενδυτικής Τράπεζας της Γερμανίας, KfW, έχουν οριστεί ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και η ειδική γραμματέας του ΕΣΠΑ, Γεωργία Ζεμπελιάδου.
Η μελέτη ενός ενδεδειγμένου σχήματος επενδυτικής τράπεζας για τα ελληνικά δεδομένα και η κατάθεση προτάσεων για την εξεύρεση κεφαλαίων για μηχανισμό χρηματοδότησης της, αποτελεί το έργο της επιτροπής.
Αυτός ο μηχανισμός χρηματοδότησης θα μπορούσε να προέλθει από αδιάθετα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα μέσα από μόχλευση να πολλαπλασιαστούν μέχρι και 7 φορές.