Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των ΕΛΠΕ
Τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στην αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας, όπως υποχρεούνται από τον πρόσφατο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως τα μέλη του ΔΣ δεν θα διορίζονται αλλά θα προτείνονται στη γενική συνέλευση των μετόχων κι εφόσον εγκρίνονται από τους μετόχους θα αναλαμβάνουν τις θέσεις τους.
Επιπλέον, οι αλλαγές προβλέπουν τον μετασχηματισμό των Ελληνικών Πετρελαίων μέσω της σύστασης εταιρείας συμμετοχών (holding). Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει τη διοίκηση του Ομίλου και σε αυτή θα υπαχθούν ως θυγατρικές όλες οι υφιστάμενες εταιρίες των ΕΛΠΕ.
Ως προς τη μετοχική σύσταση της νέας εταιρείας, αυτή θα παραμείνει ως έχει σε επίπεδο ποσοστών, δηλαδή Δημόσιο 35,5% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, Paneuropean 45,5%, θεσμικοί επενδυτές 11% και ιδιώτες επενδυτές 8%).
Τις τροποποιήσεις του Καταστατικού καλείται να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου.
Η αλλαγή του καταστατικού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του Πανελλήνιου Σωματείου των Εργαζομένων στον όμιλο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το Δημόσιο απεμπολεί το δικαίωμα του ελέγχου των ΕΛΠΕ. Σημειωτέον ότι διορίζονταν τα επτά από τα 13 μέλη.
Πηγές απαντώντας στα σχόλια αυτά σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο για τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, ενώ παράλληλα εξηγούν πως και με το νέο καθεστώς το Δημόσιο θα μπορεί να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τα ονόματα των στελεχών της διοίκησης που θα εκπροσωπούν τα συμφέροντά του.