Μέτρα στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του Μαΐου για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Μετά τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές μέσω του πενταετούς ομολόγου, τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα ξεπέρασαν πάλι τα 33 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στον Μάιο αναμένεται να εισρεύσουν ακόμη 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE. 

Μέτρα στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του Μαΐου για την επανεκκίνηση της οικονομίας
INTIME
4'

Το οικονομικό επιτελείο παίρνοντας ανάσα ρευστότητας ετοιμάζεται εντός του Μαΐου να ρίξει νέα «καύσιμα» περίπου 2 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στόχος είναι η ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και η μετάβασή τους στην κανονικότητα.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα διαδεχτούν μέτρα στήριξης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από αυτόν τον μήνα, ενώ θα υλοποιηθούν και για άλλους κλάδους της οικονομίας εκτός από την εστίαση, η οποία έπειτα από έξι μήνες ανέβασε ρολά.

Τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δουν στο Taxisnet τον «λογαριασμό» με τα ποσά που έλαβαν και από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος, ενώ όσες ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται και τον Μάιο, ενώ για τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αποζημιώσει προκαταβολικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως έγινε και με τα ενοίκια του Μαρτίου.

Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν το επόμενο διάστημα από τα ακόλουθα προγράμματα:

  • Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησής τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνησή τους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021. Οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται στα τέλη Μαΐου. Επίσης θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον τουρισμό, με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλους κλάδους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.
  • Μετά τις πληρωμές του έβδομου κύκλου της επιστρεπτέας θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων, στους οποίους εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζομένους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση κυμαίνεται από 500 έως 4.000 ευρώ, είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
  • Ως τα τέλη Μαΐου θα «τρέξει» με 500 εκατ. ευρώ η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
  • Από το πρόγραμμα Γέφυρα 2. Το πρόγραμμα επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για οκτώ μήνες. Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 9 Μαΐου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή