Μακροχρόνια άνεργος 1 στους 5 Έλληνες σε ηλικία εργασίας
Η «παγίωση» της ανεργίας και η δημιουργία μιας νέας γενιάς μακροχρόνιων ανέργων απασχολεί την κυβέρνηση και τους χαράσσοντες τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές.
Μια από τις βασικές προτάσεις της λεγόμενης «Επιτροπής Πισσαρίδη» που κατήρτισε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδος είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης.
Στη βάση αυτή προτάθηκε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού να βοηθάει ενεργά τους ανέργους στην αναζήτηση εργασίας, ώστε τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από έξι μήνες, να καλούνται να συμμετέχουν σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, ακολουθούμενη από πρακτική άσκηση στην αγορά την οποία θα βρίσκει για τον εκπαιδευόμενο το κέντρο κατάρτισης. Έτσι, η εκπαίδευση θα είναι ουσιαστική και θα οδηγεί σε συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να πιστοποιηθούν.
Δηλαδή, θα μετατραπεί το σημερινό σύστημα που κατά κάποιο τρόπο θεωρεί τον άνεργο «καταδικασμένο» στο μόνιμο περιθώριο, σ’ ένα που τον αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εργαζόμενο και τον θωρακίζει.
Έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα το ΔΝΤ αναφέρεται στις διαβρωτικές επιπτώσεις που έχει η μακροχρόνια ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα, τόσο στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, όσο και στο σύνολο της παραγωγικότητάς της οικονομίας.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΔΝΤ, στη διετία 2018 - 2019 στο σύνολο των χωρών της ΕΕ η υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία εντοπιζόταν στην Ελλάδα, όπου σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες σε ηλικία εργασίας ήταν μακροχρόνια άνεργος. Μάλιστα, στην Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, ο ρυθμός αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος μετά την οικονομική κρίση, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.
Κατά το ΔΝΤ, οι χώρες με υψηλή μακροχρόνια ανεργία τείνουν να έχουν πολύ υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας των νέων. Αυτό εντοπίζεται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Σλοβακία, ενδεικτικά η μακροχρόνια ανεργία των νέων στην Ελλάδα αυξήθηκε πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την οικονομική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα είχε το υψηλότερο επίπεδο εμφάνισης μακροχρόνιας ανεργίας μετά την κρίση, καθώς σχεδόν το 75% των ανέργων ήταν μακροχρόνια άνεργοι, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.