Φρένο στην ατιμωρησία στη Δημόσιο επιχειρεί να βάλει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας των ερευνών για διαφθορά σε 1.700 δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να σταματήσουν οι καθυστερήσεις, οι παρελκυστικές τακτικές και οι συγκαλύψεις, ενεργοποιεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ο επικεφαλής της ΕΑΔ Άγγελος Μπίνης
INTIME

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία (στοιχεία 2020) η ΕΑΔ κλήθηκε να διαχειριστεί 1.372 πειθαρχικές αποφάσεις, 31 ενστάσεις και 3 προσφυγές ενώπιον δικαστηρίων, ενώ είχαν εκφραστεί υπόνοιες για επιβολή επιεικών ποινών σε σχέση με τη σοβαρότητα των παραπτωμάτων.

Η ΕΑΔ κλήθηκε να ερευνήσει – και πάλι εντός του 2020 – 3.937 καταγγελίες για παράνομες ενέργειες στο Δημόσιο, εκ των οποίων το 26,06% αφορούσε ζητήματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, το 23,46% ζητήματα των ΟΤΑ, το 12,95% ζητήματα των υπηρεσιών Υγείας και το 9,71% θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος. Επιπλέον, δέχθηκε 3.164 καταγγελίες για παραβίαση των υγειονομικών περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Η ΕΑΔ, υπό τον Αγγελο Μπίνη, αποτελεί από το 2019 τον κεντρικό φορέα ελέγχου της διαφθοράς στη χώρα, καθώς σε αυτή συγχωνεύθηκαν το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιων Εργων, το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Μεταφορών καθώς και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ενώ απασχολεί περισσότερους από 300 επιθεωρητές - ελεγκτές.

Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΑΔ είναι οι καθυστερήσεις και οι κωλυσιεργίες σε έρευνες στο Δημόσιο. Ενδεικτικά των παραπάνω είναι παλαιότερα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπου στις αρχές του 2017 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351. Ακόμη, σε ελέγχους ενός χρόνου από τον ίδιο ελεγκτικό φορέα είχαν εξεταστεί 2.203 πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα αρμόδια όργανα του στενού δημόσιου τομέα και 765 αποφάσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν και μια για ολιγόμηνη ποινή σε δημόσια υπάλληλο που έκανε ληστεία μετά… ξυλοδαρμού σε κατάστημα, αλλά και αυτή που αφορούσε αποδεδειγμένο χρηματισμό δεκάδων χιλιάδων ευρώ από εκπρόσωπο εταιρείας σε έργο σίτισης. Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή εκπαιδευτικού, ο οποίος, αν και διακινούσε μαζί με άλλα 15 άτομα στο Internet εικόνες παιδικής πορνογραφίας, τιμωρήθηκε πειθαρχικά με την ποινή της… τετράμηνης προσωρινής παύσης των καθηκόντων του. Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση επίορκου γιατρού του ΕΣΥ για την οποία χρειάστηκαν 23 ολόκληρα χρόνια (1997-2020) για να ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης και να εκδοθεί η απόφαση.

Σύμφωνα με τα Νέα η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ελέγχου των εσωτερικών ερευνών πρόκειται να προσφέρει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των πειθαρχικών υποθέσεων σχεδόν όλων των δημόσιων φορέων, επιτρέποντας την εξαγωγή χρήσιμων αναφορών και στατιστικών στοιχείων που βρίσκονται συγκεντρωμένες σε μια ενιαία βάση δεδομένων. Στόχος του σχεδίου είναι οι έρευνες αυτές να μη χάνονται λόγω σκοπιμοτήτων ή «πιέσεων» σε συρτάρια άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να οδηγεί στη «λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων αλλα και τη βελτίωση της ταχύτητας αλλά και της ποιότητας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης».