Ένα εφιαλτικό ερώτημα λίγο πριν ολοκληρωθεί το PSI
Ένα απ αυτά και ενδεχομένως το κρισιμότερο όλων έχει να κάνει με την τύχη των ομολογιούχων – φυσικών προσώπων (σε περίπου 450.000 υπολογίζονται), που είχαν την ατυχή έμπνευση να επενδύσουν λεφτά τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, κατά το παρελθόν, για μεγαλύτερη …ασφάλεια.
Όλοι, του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου συμπεριλαμβανομένου, υποστηρίζουν, όταν ερωτώνται σχετικά ότι θα αποζημιωθούν, μετά το «κούρεμα» για τις απώλειες που θα υποστούν, ωστόσο δεν διευκρινίζουν ούτε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό αλλά και κυρίως το πώς θα γίνει.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό να αιωρείται «πάνω από τα κεφάλια» των ομολογιούχων, οι οποίοι καλούνται να δώσουν από το υστέρημα τους, χωρίς να γνωρίζουν για την τύχη του. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για απλούς αποταμιευτές, οι οποίοι αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θεώρησαν ότι διασφάλιζαν τα λεφτά μιας ολόκληρης ζωής.
Σήμερα, έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χάσουν το 75% της αξίας τους. Το παρήγορο της υπόθεσης είναι πως από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι «θα βρεθεί λύση».
Το κακό είναι πως δεν έχει βρεθεί ακόμα κι όλοι γνωρίζουν τα αποτελέσματα της φράσης «μην μπλέξεις με το δημόσιο».
Ωστόσο, σε λίγες ώρες από τώρα, το περιθώριο των αντιδράσεων τελειώνει, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία του PSI. Κι εφόσον ενεργοποιηθούν τα CACs, τότε όλα τα είδη των ομολόγων θα περάσουν από τη βάσανο του haircut. Δηλωμένα (στη διαδικασία) και αδήλωτα.
Κι επειδή, η πιθανότητα να μην «ξυπνήσουν» τα CACs είναι ανύπαρκτη, τα παραπάνω ερωτήματα γίνονται σχεδόν αγωνιώδη.