Καμπανάκι Ενρία για τα κόκκινα δάνεια μετά την άρση των μέτρων στήριξης
Ο Ιταλός αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο οποίος μιλά σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών, κρίνει θετικά τη δημιουργία «κακής» τράπεζας, τάσσεται υπέρ της άρσης της αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης οφειλών και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ προτείνει να εξετάσουν οι τράπεζες τη δυνατότητα συγχωνεύσεων. (Πλήρης η συνέντευξη στο www.tanea.gr).
Συγκεκριμένα, μιλώντας στα Νέα τόνισε πως συνολικά, από την εκδήλωση της πανδημίας και μετά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα, κάτι που όπως είπε είναι αποτέλεσμα των διαρκών προσπαθειών μας να ενισχύσουμε το κεφάλαιο των τραπεζών, την ποιότητα του ενεργητικού τους και τα αποθέματα ασφαλείας ρευστότητας.
Ωστόσο, ανέφερε πως οι τράπεζες πρέπει να διαχειριστούν τον πιστωτικό κίνδυνο με σύνεση. Ειδάλλως, μπορεί αργότερα να έρθουν αντιμέτωπες με απότομη άνοδο των μη αναμενόμενων ζημιών, πράγμα που θα περιόριζε την ικανότητά τους να στηρίξουν την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της ευρύτερης οικονομίας. Η επίμονα χαμηλή κερδοφορία αντανακλά διαρθρωτικές αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα μας που προϋπήρχαν της πανδημίας.
ΚΑτά τον ίδιο, η έντονη ύφεση έχει περιορίσει περισσότερο την ικανότητα των τραπεζών να δημιουργούν εισόδημα και έχει οδηγήσει σε αύξηση των απομειώσεων, προκαλώντας σημαντική μείωση της κερδοφορίας. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων στην τραπεζική ένωση ήταν 1,5% το δ’ τρίμηνο του 2020, έναντι 5,2% κατά την ίδια περίοδο το 2019.
Στο σημείο αυτό τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να λάβουν μέτρα για την επανεστίαση των επιχειρηματικών μοντέλων τους και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους ως προς το κόστος, αξιοποιώντας επίσης τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εξετάζοντας τη δυνατότητα για συγχωνεύσεις.
«Ως επόπτης, θα ήθελα οι τράπεζες να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους έπειτα από αυτό το σοκ, προγραμματίζοντας τέτοιου είδους διαρθρωτικά μέτρα, και όχι να βασίζονται σε υπερβολικά ήπιες προβλέψεις για την ποιότητα του ενεργητικού ή να επιδίδονται σε δραστηριότητες υψηλής μόχλευσης», είπε.