Η ντρίπλα Τσαμάζ, οι χρηματιστές φοροσυλλέκτες και η Attica Wealth Management

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ντρίπλα Τσαμάζ

Μέχρι πρότινος, ο όμιλος ΟΤΕ είχε ηθελημένα αποφύγει να «εμπλακεί» με τη Super League. Όμως, πλέον αυτό δείχνει να αλλάζει, καθώς χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επιβεβαίωσε -τρόπον τινά- τα προ εβδομάδων δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος της Cosmote TV να αποκτήσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Super League. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του ομίλου απάντησε ότι όντως τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν ενδιαφερθεί για τη Super League, αλλά τώρα «είναι κάτι που το σκεφτόμαστε», σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. «Αξιολογούμε την κατάσταση και θα δούμε πως θα εξελιχθεί», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Τσαμάζ, ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει αρκετές φορές δημοσίως ότι δεν θέλει να «εμπλακεί» με τη Super League. Ενδεχομένως, η αλλαγή πολιτικής να οφείλεται στην πίεση που υπάρχει από τη Forthnet/Nova που έχει αρχίσει να αποκτά τα δικαιώματα διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων που είχε η Cosmote TV, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά του ισπανικού πρωταθλήματος (La Liga) και του γερμανικού (Bundesliga). Η Cosmote TV, βέβαια, διατήρησε το Champions League, πήρε και το ιταλικό (Serie A) που είχε η Nova, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας τον διαγωνισμό για την Premier League (Αγγλία). Ένα πρωτάθλημα με πολύ ενδιαφέρον για τους Έλληνες φιλάθλους.

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων

Μπορεί να έχει περάσει ένας μήνας από τότε που το fund Davidson Kempner, αναδείχθηκε πλειοδότης από την Τράπεζα Πειραιώς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εταιρειών του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, ωστόσο το χαρτοφυλάκιο δεν έχει ακόμη αλλάξει χέρια. Η στήλη πληροφορείται πως σύνθετα νομικά και τεχνικά ζητήματα έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία και πως η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του πακέτου των δανείων που αγοράζει η Davidson Kempner έναντι 84 εκατ. ευρώ περίπου θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο. Δεδομένου ότι τη διαδικασία την παρακολουθεί με «ενδιαφέρον» η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα.

Το ξεχασμένο μετοχολόγιο

Κάποιοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν δίνουν μεγάλο βάρος στην ενημέρωση του μετοχολογίου των εισηγμένων εταιρειών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς. Μέχρι χθες το Χρηματιστήριο εμφάνιζε το ΤΧΣ να διαθέτει ποσοστό 61,34% στην Τράπεζα Πειραιώς. Δηλαδή εμφάνιζε το ποσοστό του ΤΧΣ προ της αύξησης κεφαλαίου. Αυτό παρά το ότι η Τράπεζα Πειραιώς στις 4 Μαΐου ανακοίνωσε αναλυτικά το πως έχουν κατανεμηθεί οι μετοχές της στους βασικούς μετόχους μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα το πρωί, μετά από 9 ημέρες, το μετοχολόγιο επιτέλους ενημερώθηκε και αποτυπώθηκαν επακριβώς οι συμμετοχές όσων έχουν πάνω από το 5%.

Οι πρωτοβουλίες Χατζηνικολάου

Αλλά ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Γιώργος Χατζηνικολάου φέρεται να έχει πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί από αυτό του μετοχολογίου. Μαθαίνουμε πως εν όψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα των αλλαγών προσώπων στο ΔΣ του Χρηματιστηρίου, αλλά και το θέμα των απολαβών των νέων αυτών μελών. Αφενός για τα ονόματα που ακούγονται δεν μπορεί κανείς να μιλά για ποιοτική «ανανέωση», τόσο διότι ο μέσος όρος ηλικίας θα αυξηθεί σημαντικά, αλλά και γιατί οι νέες ελεύσεις ελάχιστη εμπειρία έχουν από το χρηματιστήριο. Αφετέρου ως προς το θέμα των αποδοχών, η πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων θα είναι οι ετήσιες απολαβές του ΔΣ να πενταπλασιασθούν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Τα κόστη αυτά ανησυχούν ήδη τις Διοικήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς γνωρίζουν από την εμπειρία τους πως το Χρηματιστήριο παραδοσιακά τους μετακυλίει μέρος των λειτουργικών του δαπανών, μέσω πρόσθετων χρεώσεων.

Χρηματιστές φοροσυλλέκτες

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει πως καταργούνται οι ειδικώς οριζόμενες διατάξεις σχετικά με τη μη επιβολή φόρου σε κέρδη από πωλήσεις εισηγμένων μετοχών σε αλλοδαπά χρηματιστήρια ή άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους χρηματιστηριακούς θεσμούς, σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Προφανώς πως πλέον οι συναλλαγές αυτές θα φορολογούνται κανονικά. Τί άλλο σημαίνει; Πως πλέον στις OTC συναλλαγές σε ξένες μετοχές οι ίδιοι οι χρηματιστές θα πρέπει αφενός να υπολογίζουν το φόρο ανά πινακίδιο, αφετέρου να τον συλλέγουν και να τον αποδίδουν στην εφορία. Οπότε καθίστανται φοροσυλλέκτες.

Η Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 η Attica Bank πώλησε στην Ypsilon Capital Ltd του Παύλου Βαρδινογιάννη την Attica Wealth Management Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων έναντι 2,35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2020 που δημοσιοποίησε προ ημερών η τράπεζα αναφέρεται πως από την πώληση της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ αναγνώρισε κέρδος ύψους 1,84 εκατ. ευρώ. Το γιατί το κέρδος της συναλλαγής εμφανίσθηκε κατά 500.000 ευρώ μειωμένο στον ισολογισμό της τράπεζας δεν μπορούμε να σας το πούμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως όταν πωλήθηκε η Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ διέθετε μερίδιο αγοράς 0,51% και βάσει ενεργητικού ήταν στην 12η θέση από τις 14 ΑΕΔΑΚ που δραστηριοποιούνταν τότε στην ελληνική αγορά. Σήμερα, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κουκουζέλη, πρώην στελέχους του ομίλου Libra στην Ελλάδα, η Attica Wealth Management διαχειρίζεται έξι αμοιβαία κεφάλαια συνολικού ενεργητικού 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το Attica Μετοχικό Εσωτερικού σημειώνει την καλύτερη επίδοση, καθώς από την αρχή του 2021 καταγράφει απόδοση 13,209%.