Προσυμφωνία με την ΕΕ για κλείσιμο της υπόθεσης του λιγνίτη
Τις επτά ανοικτές υποθέσεις σε θέματα ανταγωνισμού και παροχής κινήτρων στην εγχώρια ενεργειακή αγορά συζήτησαν για πρώτη φορά διά ζώσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η τελευταία επισκέφθηκε χθες την Αθήνα και συζήτησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για δύο ώρες τα θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει έγκριση ώστε να είναι συμβατά με το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.
Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση και τις δηλώσεις του υπουργού και της αντιπροέδρου της Κομισιόν, η τελευταία εξήρε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, από τις επτά υποθέσεις, σύμφωνα πάντα με τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο, ιδιαίτερη πρόοδος σημειώθηκε στην εδώ και 14 χρόνια ανοικτή υπόθεση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case). Μετά τη στενή συνεργασία του υπουργείου και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, οι δύο πλευρές σύντομα θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία για τη διευθέτηση της υπόθεσης αυτής που εκκρεμεί από το 2007.
Ιδιαίτερο βάρος, επίσης, δόθηκε στα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η πρόταση της Ελλάδας για την υιοθέτηση Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας για την περίοδο 2021-2023 και το αίτημα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση υπό τη μορφή αποζημίωσης για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ.
Στη συνάντηση τέθηκε ακόμη και ο Μηχανισμός Διαθεσιμότητας Ισχύος (CRM), ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Ενα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν και το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Ο Σκρέκας έθεσε το ζήτημα για την έγκριση του νέου σχήματος των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την περίοδο 2021-2024, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 61% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030.
Ο υπουργός ενημέρωσε την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση πλαισίου ενίσχυσης των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (PPAs) μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών. Οπως τόνισε, η σχετική πρόταση, που θα βασιστεί στις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, θα κοινοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για έγκριση.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το έργο του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Τον περασμένο Απρίλιο έγινε κοινοποίηση του έργου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητα της επένδυσης με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.
Για «εκπληκτική» συνεργασία και «παραγωγική» συνάντηση έκανε λόγο ο υπουργός μετά το τέλος της συνάντησης.